KOSGEB Girişimcilik ve Diğer Destekler Bilgilendirme Semineri Gerçekleştirildi
Vayısoğlu; “Başvuran Hiçbir Vatandaşımızı Geri Çevirmiyoruz”
KOSGEB Girişimcilik ve Diğer Destekler Bilgilendirme Semineri, HATSU İskenderun Hizmet Binası konferans salonunda gerçekleşti.
Seminere konuşmacı olarak KOSGEB Hatay Müdürü Kenan Sert, KOSGEB Hatay KOBİ Uzmanı Hayrettin Çevik ile HBB Girişimcilik Eğitmeni Serdar Vayısoğlu katılırken, seminerde uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayan girişimciler de hazır bulundu.
Seminerde kısa bir açılış konuşması yapan HBB Girişimcilik Eğitmeni Serdar Vayısoğlu, gelen hiçbir vatandaşı geri çevirmeyeceklerini ifade ederken başvuran tüm girişimcilere bu eğitimleri verdiklerini kaydetti. Vayısoğlu; “HBB olarak bölgemizde istihdamı artırmak, yeni girişimcilere yeni fırsatlar sunabilmek, yeni iş imkanlarına bizim de bir katkımız olması amacıyla bu eğitimleri düzenledik. Elimizden geldiğinde bu eğitimleri devam ettireceğiz. Biz gelen vatandaşlarımızdan hiç kimseyi geri çevirmeyeceğiz bu eğitimlerde. Başvuran tüm girişimci adaylarımıza bu eğitimleri veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Genç ve Kadın Girişimci Sayısı Artıyor
Daha sonra söz alan KOSGEB Hatay Müdürü Kenan Sert, geçtiğimiz yıl 100 eğitim verildiğini bu yılın ilk 6 aylık bölümünde ise 80 eğitim verildiğini kaydederek; “Bu yıl hızlı başladı. Girişimcilik desteği artarak devam ediyor. Bir ülkenin en önemli kaynaklarından biri müteşebbis ruhu olan genç girişimci nüfusun olmasıdır. Ülkemiz o konuda iyi durumdadır. Yani genç girişimci sayısı özellikle kadın girişimci sayısı her geçen gün artmaktadır. Girişimcilik desteğinin artması güzel bir durum! Çünkü KOBİ’ler istihdamın %76’sını sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
Türkiye’de KOBİ tanımını yapan Sert, KOBİ’lerin ekonomik ve sosyal açıdan önemini ve ekonomideki paylarını da anlattı.
KOSGEB olarak 8 tane destek programı olduğunu ifade eden Sert, bunları ‘kredi faiz desteği, girişimcilik desteği, uluslararası hızlandırıcı destek programı, KOBİ gelişim destek programı, genel destek programı, işbirliği-güçbirliği destek programı, Arge-İnovasyon ve endüstriyel uygulama destek programı, tematik proje destek programı’ şeklinde sıraladı.
KOBİ Gelişim destek programının amacını anlatan Sert; “Bu program ile ülkenin ulusal ve uluslar arası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin artırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla hazırlayacakları projelerin desteklenmesidir” dedi.
Programlar arasında en önem verdiklerinin ‘Girişimcilik Destek Programı’ olduğunu ifade eden Sert; “Programın amacı; ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, İş Geliştirme Merkezlerinin kurulması ile girişimciliğin geliştirilmesi, istihdamın artırılması, yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesidir.
Geri Ödemesiz 50 Bin TL Hibe Desteği
Girişimcilik destek programı, minimum 32 saatlik eğitim ve atölye çalışmasından oluşan eğitim programını kapsar. Uygulamalı girişimcilik eğitimleri, KOSGEB veya KOSGEB ile işbirliğindeki diğer kurum ve kuruluşlar (üniversite, İŞKUR, meslek kuruluşu, belediye vb.) tarafından düzenlenebilir. Eğitimler, genel ve özel hedef grupları (gençler, kadınlar, dezavantajlı gruplar) için düzenlenir, eğitimlere katılanlardan ücret alınmaz.
Yeni girişimci desteğinde ön koşul, uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayarak işini kuran girişimciler, İŞGEM girişimcileri ve yüksek öğretim kurumları tarafından örgün eğitim kapsamında verilen girişimcilik derslerini başarılı ile bitirenler faydalanabilir. Geri ödemesiz 50 bin TL hibe desteği verilirken geri ödemeli olarak da 100 bin TL verilmektedir” şeklinde bilgiler verdi.
Genel destek programına da büyük önem verdiklerini kaydeden Sert, programın amacını da şu şekilde açıkladı; “KOBİ’lere yönelik genel işletme geliştirme destekleri sağlanarak rekabet gücünü artırıcı bireysel faaliyetlerin desteklenmesi.”
KOSGEB’in 1990 yılında kurulduğunu ve 81 ilde 88 müdürlüğün bulunduğunu da kaydeden Sert, KOSGEB’in kuruluş amacını ve hizmetlerini de anlattı. (Haber: Helga TERBİYELİ)