Merhum Feyruz Bağırsakçı ile 2001 ve 2007 yılları arasında, İskenderun’da, yaklaşık altı yıl çalışma şansı elde etmiştim. 31 Mayıs 2017 Çarşamba günü İskenderun Çankaya Mezarlığı’nda toprağa verdiğimiz Feyruz abiyle, Körfez Gazetesi vesilesiyle tanışmış ve kendisiyle, altı yıl boyunca karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı bir yol arkadaşlığımız olmuştu. Belki pek çok isim Feyruz Bağırsakçı’yı çok uzun yıllar önce tanımış, dostlukları seneler öncesinden hatta çocukluktan başlamıştır. Ben Feyruz abiyi çok geriden tanımıyorum. Bu köşe yazımı yaklaşık altı yıllık yol arkadaşlığımıza ve yine altı yıllık gözlemlerime dayanarak yazıyorum…
*Oldukça Zeki Bir İnsandı
Feyruz abi Ankara Yükseliş Koleji gibi bir seçkin eğitim kurumunu bitirdikten sonra Almanya Heidelberg Üniversitesi’nde Yüksek Matbaacılık öğrenimi görmüş ve buradan da başarılıyla mezun olmuş zeki bir insandı. Matbaacılık sektöründe çok değişik fikirleri ve tasarımları vardı. Çalışan büyük ve marka olan ofset baskı makinalarına ve onların ek aparatlarına ilgisi büyüktü. Bazen çalışan bir baskı makinasını dinler, ardından da baskı makinasında hangi parçaların değişmesi gerektiğini ifade ederdi. Matbaa ustaları, bir baskı makinasını onarım yapmak üzere söküp dağıttıklarında, onların yanına gelir ve ustalarla birlikte onarımı izler, bazen X bir parçanın değişimine itiraz eder ve asıl değişmesi gereken parçanın bir başka parça olduğunu savunur ve işin sonunda hep haklı çıkardı. Feyruz abiyle ilgili bir başka gözlemim daha oldu. Üstün zekâsı bazı kişi ve kurumların hoşuna gitmez, onun zekâsı, kimi kişilerin belirgin bir hazımsızlığa ve aşağılık kompleksine girmelerine neden olurdu. Feyruz Bağırsakçı’nın zekâsıyla yarışmak isteyenler her defasında onun gerisinde kalır, bu durumda karşısındaki kişileri daha da zora sokardı. Tuttuğu adamı sonuna kadar tutar, defterinden sildiği kişiye ise eski ilgiyi göstermez ve araya mesafe koyardı.
*En Başta Kafasında Tasarlar, Monte Eder ve İşletirdi
Feyruz abinin Yüksek matbaacılık bilgisi ve makine montaj sevgisi bir hayli yüksek ve derindi. Bir süre sonra matbaa baskı makinaları kendisini tatmin etmez olmuştu. Bu nedenle Feyruz abi, yurt dışından ithal edildiği için oldukça pahalı olan, yurt içinde daha ucuza üretildiği halde istenilen randımanı vermeyen bazı sanayi tezgâhlarına merak sardı. Özel siparişle kendisine gelen sanayi tezgâhlarını birer, ikişer üretmeye başladı. Makine Mühendislerinden fazla bilgisi vardı. Makine Mühendisinin, Makine Tekniker ve ressamının çizimle, projeyle bir zaman sonra oluşturduğu makine tasarım ve montajını pratik zekâsıyla önceden kafasında şekillendirir ve bitirirdi. Genç ve orta yaş Makine Mühendisleri ile sektörle ilintili diğer dallardaki her yaştaki pek çok mühendis, Feyruz Bağırsakçı’nın kafasında oluşturup, monte ettiği ve hayal ederek işlettiği makinelere yani Feyruz beyin pratik ve yaratıcı zekâsına, sonrada gözleriyle gördükleri, tıkır tıkır işleyen makine ve tezgâhlara hayran olurlardı.
*Koca Tesisi Söktürmekten Ve Yeniden Monta Ettirmekten Müthiş Haz Duyardı
Gel zaman git zaman bir biriyle ilintili büyük sanayi tezgâhları, büyük ofset baskı tesisleri, düz ve oluklu mukavva ve sıvama tesisleri Feyruz Bağırsakçı’nın bir nevi hobisi oldu. Koca tesisi baştan sona söktürür, bir hafta, on gün içinde bizzat montakın başında bulunarak yeniden monte ettirirdi. Bazen bitmiş bir sanayi tesisini, müşterisini buldu mu elden çıkarır, bazen ortaklıktan ayrılır, bazen de geliştirip yenilediği tesislerinin haklı gururunu yaşardı. Gerek matbaa tesisleri gerekse de makine montaj konusunda ünlendiği için çoğu zaman ülke genelindeki sektör temsilcileri ve sanayiciler onun fikirlerinden yararlanırlardı. Devasa sanayi tesislerini söktürmekten, yenilemekten ve tekrar monte ettirmekten müthiş haz alıyordu. Mucit aklı, onu hiç rahat bırakmıyor, sürekli onu denemeye ve geliştirmeye zorluyordu.
*Gazetecilik ve Yayıncılıkta da Başarılıydı
Bir dönem yerel basına da gazeteci, yayıncı ve süreli yayınları basma yoluyla da hizmet etmişti. Gazeteciliği ve yayıncılığı da başarılı, yaratıcı ve gündem belirleyen özelliklere sahipti. Mizanpaj ve manşet atmada oldukça ustaydı. İskenderun ve Hatay’daki bazı aylık dergi, haftalık ve günlük gazetelerin basımına aracılık ederken, diğer yandan da Hatay ve İskenderun’a son teknik gelişmiş ofset teknolojilerinin gelmesine öncülük etti, özellikli ve zahmetli baskı tekniklerinin aranılan ismi oldu.
*OSB Başkan Vekilliği’nde Önemli Hizmetler Gerçekleştirdi
İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 1996 -2003 yılları arasında 8 yıl, dönemin valilerinin başkanlığına, başkan vekilliği yaptı ve özellikle OSB altyapısına büyük önem verdi. Geniş çevresiyle OSB’nin işlerini hızlandırdı ve OSB’nin gelişimine önemli katkılar sağladı. OSB için İskenderun –Ankara arasında mekik dokuyup, ilgili bakanlıklarda OSB’nin işlerini seri bir biçimde yürüttü. OSB Başkan Vekilliği sırasında hayır işlerine de önem verdi ve çeşitli yardım organizasyonlarının içinde yer aldı. İskenderun’un yerel ve genel hizmetlerine maddi manevi katkı sundu.
*Kapsamlı Bir Fıkra Portföyü Vardı
Hoş sohbetti. Konuştuğu zaman kendini dinletmesini bilirdi. Müthiş bir fıkra portföyü vardı Neşeli ve formundaysa, her gelişen olay sonrası ona uygun bir fıkra anlatır, dinleyenlerini ya da dostlarını gülmekten kırar geçirirdi. Zaman zaman tek bir cümle ya da sözcükle taşı gediğine koyar, bulunduğu ortamı neşeye boğardı. Çocukla çocuk, gençle genç, orta yaşlıyla orta yaşlı olur kısaca her yaşa hitap etmesini bilirdi. Bir dönem sigara yanında pipoya merak sardı. Kaliteli pipo tütünlerini içer, sağlığının riske girmesine rağmen pipo alışkanlığından vazgeçmezdi. Çay ve granül kahve alışkanlığı da vardı.
*Humusu Çok Severdi
Feyruz abinin humusa ayrı bir düşkünlüğü vardı. Adana’da, büyük matbaa tesisleri, mukavva ve oluklu mukavva tesisi kurduğundan mecburen Adana’da ikamet ediyordu.Adana’dan – İskenderun’a geldiğinde, Adana’ya dönerken muhakkak dönemin İskenderun ünlü humusçularından bir, bir buçuk kilo humus aldırır, onu Adana’da üç dört gün içinde tüketirdi. Adana’da, İskenderun humusu kadar güzel humus bulamadığından dert yanardı. Bazı günler, humusu çok sevdiği için İskenderun Sanayisindeki öğle yemeği sırf humus olurdu. Matbaa ve gazetede çalışan herkese humus gelir, Feyruz abinin hoş sohbetiyle humus, pide, soğan ve turşu iştahla yenirdi. Feyruz abi zaman zaman dostlarıyla da akşam yemeklerine de çıkar, genelde şimdi kapalı olan Saray Restoran ile Karaağaçtaki bazı et ve balık lokantalarını tercih ederdi. Hatay mutfağının soğuk mezeleriyle arası iyiydi. Bir keresinde soğuk mezeler yanına yuvarlak doğranmış, kızarmış sıcak patates istedi ve patateslerin bir bölümünü yedi.
*Feyruz Abiden Hep Güzellik ve Jest Gördüm
Feyruz abinin benimle diyaloğu hep iyi oldu. Hiç birbirimizi kırmadık. Bana karşı her daim sevgi ve saygıyla yaklaştı. Ben de aynı şekilde karşılık verdim. Kendisinden iyilik, güzellik ve hep jest gördüm. Bende kendi çapımda güzelliklerine, güzelliklerle karşılık vermeye çalıştım. Yollarımız ayrıldığında bile diyaloğu koparmadım. Adana’daki kendisine ait büyük sanayi tesisinde Feyruz abiyi ziyaret etmiştim. Özetle, biz Feyruz abiyle iyiydik. Ben hakkımı helal ettim. Eşine, yetişkin evlatlarına, ailesine, akrabalarına, dost ve yakınlarına bir kere başsağlığı ve sabır dilerim. Bana göre Feyruz Bağırsakçı özel ve farklı bir kimlikti. Mekânı cennet olsun. Bir kere daha Allah rahmet eylesin…
*Feyruz Bağırsakçı Kimdir?
(27 Eylül 1950 – 30 Mayıs 2017)
Feyruz Bağırsakçı 1950 İskenderun doğumludur. İlköğretimini İskenderun Mithat Paşa İlköğretim Okulu’nda tamamladıktan sonra Ankara Yükseliş Koleji’nde öğrenimine devam etti. Yükseliş Koleji sonrası Almanya Heidelberg Üniversitesi’nde Yüksek Matbaacılık öğrenimi gördü. Almanya dönüşü 1970’lı yıllarda İskenderun’da ticarete atıldı. İskenderun ve Hatay’ı 1980’li yıllardan itibaren matbaacılık özellikle yerel basınına, yayın, gazete ve dergi baskıları ve gelişmiş ofset teknikleriyle öncü oldu. Matbaacılık bilgisini geliştirerek, bazı sanayi tezgâhlarının ek aparatlarını ve siparişle gelen özel sanayi tezgâhlarını üretmeye başladı. Makine, montaj sanayisindeki başarısı kısa zamanda ün saldı. İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 1996 -2003 yılları arasında 8 yıl, dönemin valilerinin başkanlığına, başkan vekilliği yaptı ve özellikle OSB altyapısına ve gelişimine önemli katkılar sağladı. İskenderun – Ankara arasında köprü oldu. İskenderun’a katkı sağlayan bazı hizmetlere yerel ve genel hizmetlere aracı oldu. Eğitime katkı sundu. Çeşitli yardım organizasyonlarında yer alarak; bazı hayır organizasyonlarına destek verdi. OSB Başkan vekilliği sonrası, Adana’da büyük matbaa baskı tesisleri yanı sıra, oluklu mukavva tesisi kurdu.
Yüksek Matbaa teknoloji bilgisi nedeniyle, matbaacılık ve makine montaj sektöründe, her daim kendisinden fikir alınan, bilgi ve deneyimlerinden faydalanılan bir isimdi. Sanayici Feyruz Bağırsakçı, Arapça ve Almanca haricinde, orta derecede İngilizce biliyordu.
Feyruz Bağırsakçı, bir süredir Adana’daki özel bir hastanede kalp tedavisi görüyordu. 30 Mayıs 2017 Salı günü, sabah erken saatlerde kalp ve solunum yetmezliği neticesi vefat eden Feyruz Bağırsakçı evli ve ikisi kız, birisi erkek üç evlat sahibiydi.