İmar Planı Revizyonu Kapsamında Genel Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
İskenderun’un 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu kapsamında genel değerlendirme toplantısı düzenlendi. Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, kamu kurum ve kuruluş, mesleki oda ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
İskenderun’un revizyon imar planı genel değerlendirme toplantısında konuşan Belediye Başkanı Civelek, çok mutlu olduğunu belirterek; “Çünkü İskenderun’un beklediği, özlediği ve yapılması gereken birçok şeyi hep birlikte hayata geçirmeye başladık. Bunların en önemlisi yeni imar planıydı, beklenen, özlenen plandı” dedi. Halkın beklediği diğer en önemli ihtiyacın da musluktan akan içilebilecek su olduğunu anımsatan Civelek, içme suyu şebeke döşeme çalışmalarının aralıksız sürdüğünü, halkımızın musluktan akan suyu içeceğini söyledi.
Denizi özleyen halkın iskelesiyle denize kavuşacağını, İskenderun’un da feyezan köprüsü, yeni itfaiye binası gibi birçok beklenen ve özlenen pek çok şeye kavuştuğunu da kaydeden Civelek; “İskenderun coğrafyasıyla, insanıyla, stratejik konumuyla dünyanın en önemli merkezlerinden biridir. 1981 yılında yapılmış bir imar planı vardı ve tadilatla delik deşik olmuş, yamalı elbiseye dönmüş ve artık İskenderun’a dar geliyor ve güzel İskenderun’a yakışmıyordu. Gelişmesini de önlüyordu artık. Bu imar planıyla İskenderun daha modern, daha çağdaş ve dinamiğine uyumlu gelişmesini sağlayacak imar planı yapıldı. İmar planında ufak tefek değişmesi gerekenler olacak, bunlar da hep birlikte görüşler ortaya konularak hayata geçirilecek. İskenderun’un önündeki on yıllarca geliştireceği plan, kıyafet gelişmesi için bir yol haritası olacak” diye konuştu.
Çağdaş ülkelerde kişi başına 10 metrekare yeşil alan düşerken, burada hali hazırda mevcut imar planda bu oranın metrekarenin altına düştüğüne dikkat çeken Belediye Başkanı Civelek, yeni imar planında nefes alacak kent haline getirilmeye çalışıldığının altını çizerek; “Eski bitpazarının yerini vatandaşa bir dinlenme alanı olarak hizmete açtık. İnanılmaz memnuniyet gördü. İsmet İnönü meydanında bir yerimiz var burada da çalışma yapmaya başladık. Gelip geçen vatandaşlar sordu burası ne olacak diye. Biz de yeşil alan olacak dedik. Eskiden bir park yeri vardı. Vatandaş çay kahve içer minibüsünü orda beklerdi burası da böyle bir yer olacak deyince, vatandaşlar inanılmaz memnuniyetle karşıladı. Halkımızın yeşil alana, rahat oturacak yere ihtiyacı var.
Yeni imar planı bir defa bunu sağlayacak. İskenderun modern, çağdaş, vatandaşın nefes alacağı kent haline getirmeye çalışıldı. Bu imar planında mümkün olduğu kadar yolları genişletmeye çalışıldı. İskenderun, bitişik nizamdan dolayı hepimiz görüyoruz havalanması mümkün olmayan hale gelmişti. Bitişik nizamdan kurtarmaya çalışıyoruz yeni planda. Bitişik nizam hem görüş olarak, hem sirkülasyon hem de depreme de sıkıntılı durum arz ediyor. İskenderun altyapısı zemin itibarıyla sıvılaşmaya çok müsait yer. Yeni imar planıyla zemin etütleri birinci derece gözetilerek ona göre yapılaşma oluyor. Yeni imar planının ilkeleri ne oluyor onlar konuşulacak. Kat yoğunluğu beklentisi var aslında ama burada zemin gevşek yeni etütlerle nasıl bir şekil alabilir. 110-120 metrekarelerde yapılaşma vardır bunları birleştirerek hem bitişik nizamdan kurtarılacak, hem havalandırmaya müsait bir hal alacaktır” şeklinde konuştu. Yeni imar planında, yapıların kendi içinde otopark yapılmasıyla otopark sorununun da çözüleceğini, teras kat ve asma katla ilgili sorunların da ortadan kalkacağını vurgulayan Civelek, yeni imar planıyla, trafik ulaşım planının örtüşerek gitmesinin sağlanmaya çalışıldığını söyledi.
Toplantıda, İskenderun Belediyesi sınırları ve yakın çevresinde revizyon imar planı yapılması konusunda danışmanlık hizmet işini üstlenen ATN İmar İnş. Hart. Proj. Turz. San. Tic. A.Ş.’nin şehir plancısı İbrahim Öztemel de sunumda bulundu. Genel bir değerlendirmede bulunan Öztemel; “İskenderun’un revizyon imar planının amacı 1982 yılında yapılmış imar planının kent kimliğiyle örtüşmüyor olması, yeterli gelmeyen planın tadilatlarla, çözüm üretilmeye çalışılarak lokal çözümler sonucunda yeni imar revizyonu çalışmasını kaçınılmaz kılmıştır” dedi.
Çevre ilçe ve illerle ilişkileri, karayolu, deniz yolu, demir yolu gibi etmenler ve diğer merkezlerle bağlantıların incelendiğini, nüfus artış miktarlarının ele alındığını anlatan Öztemel, İskenderun’ın Demir-Çelik ve diğer tesislerle hızla gelişim sürecine girdiğini de anımsattı. Öztemel, revizyon imar planına esas mikro bölgeleme jeolojik etüt raporlarıyla ilgili de bilgi verdi.
Şehir plancısı Murat Aslan da, 1/5000’lik çalışmasında bir şema ortaya çıktığını, 1/1000’lik çalışmanın devam ettiğini, 1/1000 ölçekli çalışma yapılırken epey tahkikat yapılması nedeniyle ufak sorunlarla karşılaşılabilineceğini, gerekli görüldüğü takdirde 1/5000 ve 1/1000 ölçekli çalışmaların bağlanmak suretiyle beraberce mecliste görüşülerek karara bağlanabileceğini ifade etti.