Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Hatay’da inşa edilen ve bölgenin en büyük projelerinden biri olan Reyhanlı Barajı’nda mutlu sona az kaldı. Yöre halkının uzun yıllardır beklediği barajın hizmete alınması ile Amik Ovası’nda 600 bin dekar zirai arazi modern sulama sistemine kavuşacak.
9 bin 271 metre kret uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kretine sahip Reyhanlı Barajı, Reyhanlı İlçesi sınırları içerisinde Amik Ovası’nda yer alıyor. Taşkın ve sulama maksatlı olarak projelendirilen ve Suriye sınırında bulunan barajın su kaynağını Afrin Çayı, Karasu Çayı ve Asi Nehri oluşturuyor.
Ülkemizin en bereketli ovalarından biri olan Amik Ovası’nın suya hasretini dindirecek ve bölgenin taşkın zararlarından korunmasını sağlayacak Reyhanlı Barajı’nda yüzde 93 fiziksel gerçekleşme sağlandı. Baraj inşaatında çalışmaların hızla devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu; “Yıllardır hasretle beklenen bu baraj ile hem Amik Ovası’nda yer alan 600 bin dekar zirai arazi sulanacak hem de 200 bin dekar saha taşkın zararından korunacak. Böylece Amik Ovası’nın suya olan hasretini dindirmiş olacağız” diye konuştu.
Proje kapsamında 480 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip Reyhanlı Barajına su sağlayacak olan Reyhanlı Barajı Afrin Çayı Davutlar Regülâtörü ve Derivasyon Kanalı ile Karasu Regülâtörü ve Derivasyon Kanalı’nın yapımı devam ediyor. Reyhanlı Barajı Sulaması 1. Kısım İşi’nin yapım ihalesi ise Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirildi.
Barajla Taşkınların Verdiği Zararların ve Çoraklaşmanın Önüne Geçilecek
Reyhanlı Barajı’nı en kısa zamanda hizmete almayı hedeflediklerini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu; “Bölgede kış aylarında yaşanan taşkın problemleri ovada ve yerleşim yerlerinde zararlara sebebiyet veriyor. Barajın faaliyete geçmesi ile her yıl bölgede meydana gelen taşkınların verdiği zararların ve çoraklaşmanın önüne geçilecek. Ayrıca, verimli toprakların sulanması ile milli ekonomiye yılda 407 milyon 848 bin TL katkı sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu.