Gözlük, Yaşamı Renkli Görmektir

0
224

Değerli okurlarım, öyle bir asırda yaşıyoruz ki; ‘Gözlüksüz insan’ görebilmek neredeyse mümkün değil. Bir zamanlar olgun yaşta olanların bazıları güneş gözlüğü kullanırlardı ama gözlük takmak bir ayrıcalıktı.

Genel olarak gözlük, görüşünü sağlıklı biçimde yönlendirmek ve daha sonra da, baktığın yeri belirlemek ve de baktığını belli etmemektir. Gördüğünüz gibi çok önemli özelliklere sahiptir gözlükler.

Uzatmadan, bu söyleşiye neden gerek duydum? Arz edeyim…

Uzun yıllar önce tanıdığım gözlükçü dostum vardı ki üç yıl önce Hakk’ın rahmetine kavuştu. Rahmetliye dolu-dolu bir dostluğum olmadı ama oğluyla sık-sık selamlaşıyoruz ve de sevdiğim bir sanatkar. Palmiye Optik’ten Sercan kardeşimizin babasının ruhunu şad etmek için bu yaklaşımda bulundum. Hem serde duygusallık var ve hem de baba acısını iyi bilenlerdenim. Gözlükle bir iki soru yönelttim genç arkadaşıma…

öcal sanat (24)

-Gözlükle ilgili genel bilgi verebilir misiniz?

-Kısa süre önce bazı kitap ve ansiklopedileri karıştırdım ve önemli bilgiler elde ettim. Tarihçesi de oldukça önemli. Sonuçta, çerçeveli mercek ya da merceklerden oluşan bir araçtır. Görme bozukluğu olan kimsenin, görmesine ve gözleri korumaya yarayan iki camlı, çerçeveli bir araçtır. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozukluklarında, yakını ve uzağı görmeyi sağlayan, aynı zamanda güneş ışığı parlaklığı, UV gibi elektromanyetik ışınımlardan koruma amaçlı ya da bir aksesuar olarak kullanılmaktadır.

-Neden bu mesleği seçtiniz?

-Aslında idealimdeki meslek bu değildi ama baba mesleği olduğundan devam ettirmem gerekiyordu ve öyle de oldu. Ben 25 yıldır bu mesleği yapıyorum.

-Müşterilerle ilişkiniz nasıl?

-Sağlıkla estetiğin bir arada olduğu ender mesleklerden birini yapıyoruz. Bütün müşterilerimize güler yüzümüzle, kalitemizle en iyi hizmeti vermeye özen gösteriyoruz aynı zamanda işimize ticaret mantığı ile de sarılmıyoruz. Önceliğimiz, müşterilerimizin kullandığı üründen en yüksek performansı sağlamaktır.

öcal sanat (25)

-Gözlüğün tarihçesi hakkında neler söyleyeceksiniz?

-8’nci yy. Mısır hiyeroglifleri’nde elde edilen bulgulara göre “basit cam mercekler”den söz edilmekteydi karıştırdığım ansiklopedilerde. Görme bozukluğunu giderme amaçlı gözlüklerin ise, 13’ncü yy. başında cam endüstrisi gelişmiş olan Venedik’te kullanıldığı, bugünkü kullanım şekline en yakın halinin İngiliz bilim adamı Roger Bacon tarafından yapıldığı bilinmektedir.

İlk başlarda gözlük, elle tutulan “lorgette” denen modeldeyken, daha sonra “kelebek” adı verilen, gözlerin önüne, burun üstüne oturtulan model geliştirildi. Monokl ise gözlüklerin önüne, burun üstüne oturtulan model geliştirildi. Monokl ise gözlüklerin biraz daha gelişmişi… İlk gözlükçü dükkânı 1783’de Philadelphia’da açıldı. Önceleri elde üretilen gözlük, daha sonra fabrikasyon üretime geçerek maliyetinin de düşmesiyle yaygınlaştı.

-Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?

-Bizimle ilgilenip, değer verdiğiniz için, size ve gazetenize teşekkür ederim, sağ olun.

Efendim, mesleğinde uzmanlaşmış, sanatkâr, sosyal bir insan ve aynı zamanda bir dostumun evladı olan Sercan kardeşimize ben de teşekkür ederim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Günün Şiiri

GÖZLÜKLE

Bir zamanlar

Gözlük mü vardı?

Yine herkes bakıyordu

Miyopmuş,

Hipermetropmuş,

Astigmatmış

Yine de herkes

Görüyordu…

Yakınını göremeyen,

Uzaktan fark edemeyen

Ya kaşlarını kaldırır

Ya da Alabildiğine kısar

Görmeye çalışır…

Öyle değil mi sercan?

Klasik

Beyaz olanlardan

Sadece

Çalışırken kullanılan

Camlardan

Doğrusu ya,

Puan alamadı

İnsanlardan…

Daha sonra,

Bazen yavaş

Bazen hızlı

Çok şey değişti

Gözlük camlarında

İyi görebilme adına

Güzel olma pahasına,

Haklılar da…

Nereye bakarsan

Her şey renkli

Camlarda nasibini aldı!

Bu muhteşem buluştan…

Nazik ve zarif

Satıcılardan…

Bu işten iyi anlayan

Ustalardan

Onların varlığıyla insanlar

Bakmaya başladı

Renkli camın arkasından…

Öyle değil mi Sercan?

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here