Okulla Beraber Hastalıklar da Başlıyor

0
118

gelisim-okul-hastaliklariOkul döneminin başlamasıyla birlikte, öğrencilerin soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon riskine karşı velilere uyarılarda bulunan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seda Selimoğlu, bu dönemde özellikle; uyku düzeni, beslenme ve hijyene dikkat etmenin önemli olduğunu vurguladı.

Çocuklarını okula gönderen ailelerin özellikle solunum yolu rahatsızlıklarına karşı dikkatli olması gerektiğini ifade eden KBB Uzmanı Op. Dr. Seda Selimoğlu; “Birçok öğrenci, pazartesi günü zillerin çalmasıyla okula başladı. Okula başlangıç döneminin, mevsim geçişi olan sonbahara denk gelmesi, enfeksiyon sıklığını da arttırmaktadır. Kreşe ve birinci sınıfa başlayan çocuklarımız, yıllarca evlerde en temiz, en güvenli ortamlarda tüm çevre etmenlerinden, mikroplardan uzak yaşadı. Ancak onlarca çocuğun bir arada koşup oynadığı, yemek yediği bir ortamla ilk kez karşılaştıklarında bağışıklık sisteminin bu yeni floraya alışması zaman alıyor. Dolayısıyla alerjik çocuklarda daha fazla olmak üzere enfeksiyon sıklığı artıyor.

Okul döneminde çocukların hastalanması bağışıklık sistemini geliştiriyorsa da, bunun sıklığının artması önemli sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu enfeksiyonlar, soğuk algınlığı gibi basit semptomlarla kendini belli edebildiği gibi, yüksek ateşle seyreden bademcik iltihapları, orta kulak iltihapları ve sinüzitlere de varabiliyor. Dolayısıyla özellikle gün içinde azalıp artan ateş, burun tıkanıklığı, kulak ağrısı ve eşlik eden işitme kaybı gibi durumlarda geciktirmeden hekime başvurulması gerekmektedir. Özellikle alerjisi olan çocuklar enfeksiyonları daha uzun sürede ve daha güç geçirdikleri için hekim kontrolünde olmaları yararlıdır” dedi.

“Çocuklarımızı Enfeksiyon Riskinden Nasıl Koruruz?”

Çocukların hastalıklardan korunması için, alınabilecek önlemler hakkında bilgiler veren KBB Uzmanı Op. Dr. Seda Selimoğlu; “Çocuklarımızın tatil döneminde alıştıkları uyku düzeni, okul saatlerine göre ayarlanmalı ve düzenli uyku periyotları elde edilmelidir. Beslenme, dikkat edilmesi gereken konuların başında yer alıyor. Yeşil sebze, meyveler tüketilmeye ve bol su içmeye ağırlık verilmesi gerekirken hazır gıdalardan çocuğu uzak tutmak önemlidir. Çocuğa el hijyeni, tuvalet hijyeni hakkında eğitim verilmelidir. Hasta olan kişilerle temasından sakınılmalıdır. Sigara dumanına maruz bırakılmamalıdır. Burun tıkanıklığı, hafif ateş gibi durumlarda serum fizyolojikle burun yıkamaları yapılabilir. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Oyun alanları ve oyuncakları sık-sık temizlenmelidir” açıklamasında bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here