Futbolun Günah Keçileri (4)

0
51

Değerli okurlarım, teknik direktörlerin neden “günah keçisi” olduklarını aşağı yukarı anlamış olduk. O teknik adamların, sorumluluğu paylaşacak hiç “dostları ve yakınları” yok. Sonunda başarısızlığı kabullenip istifa ederler ya da kovulurlar.

Bir Teknik Direktör Neden Başarısız Olur? Sayacağım bu nedenler benim tespitlerim ve bana aittir. *Düşünce olarak hazır değildirler. *Yönetimlerin sabırsızlığı ve kulüplerin sistemsizliği vardır. *Bazı çalıştırıcıların iş bulma uğruna yaptıkları kulisler devreye girer. *Bazı şanssızlıklar ve motivasyon noksanlığı yaşanır. *Yandaş basınla olumsuz diyalog ve yönetimle uzlaşamamak!

Efendim, olumsuzlukları çoğaltmak mümkün de konunun olumlu yönleri içinse kendimizi ne kadar zorlarsak zorlayalım üstüne ilave edemiyoruz.

Futbol oynadığım yıllarda, yaşımız küçük olduğundan belki de, bazı konuları ciddiye almazdık ya da işimize öyle gelirdi. Avrupa’nın birçok ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de kulüpler kötü sonuçlardan sonra ya da sezon başında ki hedeften sapmalar olduğunda teknik direktör kurban ediliyor.

Teknik direktörü görevden almak, takımı baştan aşağı değiştirmek demeyim de, takımdaki oyuncuları değiştirmek ya da kulüp yönetiminde köklü değişiklikler yapmaktan daha kolay geliyor. Üstelik bir-iki başarısız maçlardan sonra teknik direktör değiştirenler, orta vadede bundan faydalandığını söylemek oldukça güç.

Avrupa’daki bazı ülkelerde yapılan araştırmalara göre, ilk birkaç müsabakadan sonra yeni teknik direktörü baskısı azalıyor. Bazen de, takımı iyi tanımayan yeni teknik direktörle takım daha kötü sonuçlar alabiliyorlar. Rakiplerin konumunu, kendi futbolcularının form durumunu kavrayıncaya kadar yarısı geçiyor. Yani “Dere geçerken at değiştirilmez” atasözümüz de cuk diye oturdu. Zaten atasözlerimizi birkaç günde değil, asırlar boyu kazanılan tecrübelerden sonra insanlara ışık tutmuştur.

Öyle atasözlerimiz var ki, çocukluğumda duyardım, halen duyuyorum ve hiçbir yeri deforme olmuş değil, çatır-çatır yol gösteriyor, dağları aşıyor ve dik rampaları bir solukta çıkıyor.

Öyle zannediyorum ki, bilim adamları, ilim adamları, birçok atasözlerimizi ayrı-ayrı yorumlasalar, belki değişik anlamlar bulabilirler ama amaç aynıdır, vardığı yer bellidir. Hep aynıdır ve de insanlara daima doğru yol gösterirken, tecrübe de kazandırır. O nedenle, teknik direktörü değiştirirken zamanlamayı iyi yapmak şarttır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here