Proje Koordinatörü Hanefi Zobar; “Projemizi, Erken Okul Terkinin Önlenmesi Üzerine Yazdık”
İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Erasmus+ Stratejik Okul Ortakları kapsamında, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2014 yılında onaylanan, İskenderun Anadolu İmam Hatip Lisesi, Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu ve İskenderun Rehberlik Araştırma Merkezi ile ortaklaşa yürütülen ‘Okulu Bırakma, Okulu Yaşa’ projesinin kapanış toplantısı İskenderun Anemon Otel’de yapıldı.
Katılımın yüksek olduğu toplantıda açılış konuşmasını yapan İskenderun Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Kadir Tosun, yaklaşık 2 yıldır devam eden projede büyük yol kat edildiğini belirterek şunları söyledi; “Projemiz okulda devamsızlığı önlemeye yönelik bir proje. İskenderun 2 okulda pilot olarak uyguladık. Başarılı sonuçlar elde ettik. Öğrencilere her ay verdiğimiz değişik ödüllerle, onların okula devam etmelerini sağladık. Proje süresince, ulus ötesi proje toplantıları da yaparak Romanya eğitim sistemi ve kültürü hakkında bilgi sahibi olduk. İyi örnekleri ülkemize getirmeye çalıştık. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
İskenderun Anadolu İmam Hatip Lisesi müdürü Mehmet Faruk Cevher, projenin, İskenderun Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde büyük değişimler yaptığını belirterek, proje sayesinde birçok öğrenciyi okula ve eğitime yönlendirdiklerini ifade etti. Bu tür projelerin her okulda uygulanması gerektiğini vurgulayan Cevher; “Proje sayesinde, hem başarılı öğrenci ve öğretmenleri ödüllendirdik, hem de okulda ki devamsızlık oranımızı düşürdük” diye ekledi.
Projenin sunumu, Suçıkağı Paşa Karaca İlkokulu müdür yardımcısı, aynı zamanda proje koordinatörü Hanefi Zobar tarafından yapıldı. Türkiye Ulusal Ajansı ve Erasmus+ Okul Eğitimi hakkında bilgiler veren Zobar, sunumun devamında, proje ilişkin yazım, uygulama ve sonlandırma aşamaları hakkında katılımcılara geniş bilgiler verdi. Projenin 2014 yılında ilçe milli eğitim müdürlükleri arasında kabul edilen tek proje olduğunu ifade eden Zobar; “Projemizi Erasmus+ önceliklerinden olan, Erken Okul Terkinin Önlenmesi üzerine yazdık. Avrupa’da okullardaki devamsızlık sorunu maalesef bizde de benzer oranlarda boy göstermektedir. Bu projeyi yazarken şunu amaçladık; devamsızlık sorununu nasıl bir uygulamayla çözeriz, Avrupa’ya ve ülkemize ne gibi katkılar sağlayabiliriz? Proje de belirli aralıklarla, okula devam eden öğrencileri ödüllendirerek yol kat ettik. Ders dışı aktiviteler ve gezilerle öğrencilerin motivasyonlarını artırdık. Motivasyonu artan öğrencinin derslerinde ki başarısı da arttı. Derslerinde başarısı artan öğrenci okuldan daha fazla keyif almaya başladı. Özellikle Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu öğrencileri projeye yoğun ilgi gösterdi. Aylık devamsızlık oranları, hep 1 günün altında seyretti. İskenderun Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde de proje uygulanan yıllarda, devamsızlık oranı hep düşen bir eğilim gösterdi. Öğrencilerimiz için, okulumuzu daha çekici ve zaman geçirebilecek bir ortam haline getirdik. Dart, satranç, tabu, jenga gibi oyunlarla, öğrencileri hep okulda tuttuk. Bu proje sayesinde, öğrencilerin çoğu ilk kez tekneye bindi, ilk kez bowling oynadı, ilk kez sinema da film izledi, ilk kez müze ziyaret etti hatta ilk kez çiğ köfte yiyen bile oldu. Bu tür aktiviteler öğrencilerimizin sosyalleşmesine de katkı sağladı” şeklinde konuştu.
Proje kapanış toplantısı, soru-cevap, hediyelerin dağıtımı ve öğle yemeği ile son buldu.