Spor Yapmanın Erdemi (1)

0
42

Değerli okurlarım, daktilomun başına geçtiğimde, sizlere engellilerden ve engelli sporculardan, futbolcuların hakemleri kandırmaya yönelik çirkin hareketlerinden söz etmeyi düşünüyordum. Bunları yine anlatacağım, kaçınılmaz benim için. Ancak, şehre indiğimde ya da telefonda birçok okurum sanki ağız birliği etmişçesine; ‘…biz çok hastalanıyoruz, evimiz sıcak, sırtımız pek yine de hastalıktan kendimizi kurtaramıyoruz…’ diyorlar.

Efendim, İskenderun Gazetesi bir klinik değil ama birçok sorunlara çözüm bulacak kapasitede bir kurum. Kuruluş tarihini de göz önüne alacak olursak, rakiplerini solladığını da söyleyebiliriz kuşkusuz. Geçenlerde bir yerde okumuştum… İnanması biraz zor ama yazının altında bir İngiliz profesörünün ismi bulunmaktaydı. O nedenle inanmamak mümkün değil. Merak etiğinizi biliyorum. Hemen söyleyeceğim.

Bildiğiniz gibi, her şeyin (canlı ya da cansız) bir ömrü ve bir yıpranma süresi vardır. Evimizdeki eşyaların bile belli bir süre sonra eskidiğini, birleşim yerlerinin toz haline geldiğini görürüz. Doğal olarak değiştirelim diye düşünürüz. Canlılarda değiştirme işlemi geçersizdir ama verilen ömrü öyle ya da yaşar ve gider. Ölümden “Kaçmak” diye bir lüksümüz yoktur.

İmzalı bir yazı okuduğumu söylemiştim. Canlılar içinde hastalanmayan sadece köpek balığı imiş. İzlediğim belgesellerde, köpek balıkların zafiyetine hiç rastlamadım. Doğumlarına, ölümlerine demek istiyorum ya, muhtemelen öyle bir belgesele rastlamamışımdır. Yine de tedirgin ve dikkatli yaratıklar olduklarını söylemeliyim.

Biz insanlara gelince; koşullar ne olursa olsun kendimizi biraz etsek derhal yatak yorgan yatarız. Bazılarımız da ilgi odağı olmak yalandan hastalanırız. Bu makalemizde, genel arzu üzerinde, hastalıktan nasıl korunabiliriz, bunu asgariye nasıl indirebiliriz, bu rahatsızlıklardan “Çabucak” nasıl kurtulabiliriz? Öncelikle, birikimimizi, yani yaşam tecrübemizi, hastalığa yakalanmamak için dikkatimizi, ondan uzaklaşma metotlarını irdelemeliyiz.

Neler yapmamamız gerekiyorsa, dikkatimizi buraya yoğunlaştıracağız, zaten başka da bir şansımız, bir lüksümüz olamaz. Yapacağımız en önemli yaklaşım; Sağlığımızı çok iyi izlemek olacaktır. Hastalıkların zararlısı, zararsızı olmaz ama hangisine duçar olduysak, yine müsebbibi bizleriz. Arada bir dikkatsizliğimizin cezasını, belki kısa süreli ya da uzun süreli çekeriz. Buraya kadar yazdıklarım, hemen herkesin bileceği genel kültürden ibarettir. Bundan sonraki yazacaklarım da, attığımız başlığın tamamıyla içeriği olacaktır. Bakalım rahatsızlıktan müşteki olan omurlarım yararlanacaklar mı?

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here