İskenderun Boyacılar Çarşısında hizmet veren boyacı esnafı Ramazan Ayını da Bayramı da dertli geçirdi. Sıkıntılarını anlatan boyacı esnafı özellikle Suriyelilerin, sokak aralarında boyacılık yapmalarının işlerini daha da kötü etkilediğini söyledi.
Kimisi bayramda çalışan kimisi çalışmayan boyacıların ortak sıkıntısı ise maddi sorunlar oldu. Bayramı nasıl geçirdikleriyle ilgili görüşlerini aldığımız boyacı esnaflarından Doğan Kasap, bayramda çalışmalarının isteğe bağlı olduğunu söyledi. Kasap; “Ben gelmek zorundaydım, 2 tane çocuğum var nasıl gelmeyeyim. İkisi de üniversite okuyor onların eğitim ihtiyaçlarına nasıl yetişirim” şeklinde konuştu.
Hazır Boyalar İşimizi Olumsuz Etkiliyor
Vatandaşların piyasaya çıkan hazır boyalara rağbet gösterdikleri için işlerinin iyi gitmediğini sözlerine ekleyen Kasap; “Hazır ithal boyalar çıktı. Hatta ithal ayakkabılar bile 10–20 liraya satılıyor. Hep ayakkabı boyatıp para vereceğimize gider ayakkabı alırız diyorlar. Vatandaşta ayakkabısını bizlere boyatmıyor. Esnaf isyanda. İşler günübirlik ilerliyor. Bir gün işe gelmesek ekmek bulur muyuz diye düşünüyoruz. Bir gelirimiz ve sigortamız yok. Halkta haklı iş durumu yok, gidişat iyi değil. Bundan 10 sene önceki bayramlar çok iyiydi. İnsanlar 2–3 TL’ye hazır boya alıyorlar ve onu kullanıyorlar. Bizi hazır boyalar bitirdi. Benim yaşım 50! Önceden ayakkabı boyacılığı, demircilik, bakırcılık meslekleri vardı. Şimdi ise bu mesleklerden eser yok” dedi.
Belediyeden Aidat Sorununu Çözmesini İstiyoruz
Yaşadıkları sorunlar ve talepleri konusunda da konuşan Kasap; “Biz belediyemizden memnunuz ama eksiklikler var. Belediyenin bizden aldığı aidatları almamasını istiyoruz. Bir diğer sorunumuzda Suriyeliler. Belediyenin, Suriyeli vatandaşlara izinsiz sokak aralarında ayakkabı boyacılığı yapmalarına izin vermelerine karşıyız.
Örneğin; biz aidat ödüyoruz ama onlar hiçbir ödeme yapmadan işlerini yapıyorlar. Bizim ekmeğimize ortak oluyorlar. Zabıta bunlara ses çıkarmıyor. Biz onlara hoşgörülü davranıyoruz ama onlar bize bu hoşgörüyü göstermezlerdi. Hükümet Suriyelilerin arkasında, biz kendi memleketimizde yabancı gibiyiz. Suriyeli boyacılar sokak aralarından alınırsa bizim de belki müşterimiz artar. Gereken eksikliklerin yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Diğer boyacı esnaflardan Hüseyin Yanık ise bayramda çalışmadığını kaydederek; “Bayramda ben çalışmadım. Torunlarım, kızlarımla beraber geçirdim. Çocuklara, torunlara şeker alacak parayı kazanamıyoruz. Burada da fazla çalışmanın anlamı yok. Eskiden müşteriler sırada beklerdi. Biz müşteri seçerdik şimdi ise müşteri bulamıyoruz. Bizim yerimize gençler çalışsın!” şeklinde konuşarak durum değerlendirmesi yaptı.