Türkiye’de hava sıcaklıklarının artması ve güneş kremlerine rağbetin artması ile ilgili görüşlerini aldığımız, İskenderun’da faaliyet gösteren La Femme Güzellik Merkezi İşletmecisi ve Uzman Dr. Şükrü Turan, güneşin yararlı ışınlarının olduğu gibi zararlı ışınlarının da olduğuna dikkat çekip güneş kremi kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.
Turan, güneşten korunmak için kullandığımız kremlerin çeşitliliğine göre vücuda yansımalarının değişik etkenler gösterdiğini ifade ederek; “Güneşin yararlı olduğu gibi zararlı ışınları da vardır. UV (ultraviyole) A, B ve C ışınları vardır. Bu ışınlar bakterisit etkili olup ozan tabakası tarafından tutulur. B ışınlarına göre A ışınları kanserde daha az etkilidir. UV ışınları her mevsim aynı etkiyi verir ve vücudumuza ulaşır. UVA ışınları daha çok sıcak havalarda vücudumuz da etki yaratır. Güneş bir enerji kaynağıdır. Ve bu enerjiler vücudumuza geçerken D3 vitamine dönüşür. D3 vitamini kemik ve cilt gelişiminde etkilidir. Ancak bizim amacımız UVB ışınlarını engellemektir. Güneş koruyucular çeşitli maddelerden oluşur. Bazıları gelen ışınları tamamen yansıtırken bazıları ise emilimini zorlaştırır. Bebeklerde güneş koruyucuları yaş ve cilt tipine bakılmaksızın kullanılmasını öneriyoruz. Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce kullanılmalıdır. Gün boyu deniz, havuz kenarında iseniz özellikle tarım işçisiyseniz 1 saat aralıklarla kullanmalıdır” dedi.
Cildinizde Güneş Yanığı Oluşuyorsa Eğer…
Yazın güneşe maruz kalınan ciltlerde oluşan yanık tedavisi ile ilgili tedavi sürecini anlatıp güneşin akut etkisine vurgu yapan Turan; “Akut etkisi ile olan güneş yanıkları güneş ışınlarına maruz kalındıktan 2 saat sonra etkileri görülmeye başlar. 12 saat sonra ise ağrı ve su toplamaya başlar. İyileşme sürecinden sonra cilt lekeleri ve lekito denilen omuz başlarında sarı lekeler görülür. İlk olarak yanık belirtisi gösteren kişinin güneşten uzaklaştırılması daha sonra soğuk duşa girmesi ve kortizonlu kremler kullanılması gerekir. Yanmanın oluşturduğu ağrıdan dolayı ağrı kesiciler verilebilir” şeklinde konuştu.
Yaptığı açıklamasında güneş ışınlarının cilt kanserine yakalanan hastaların üzerindeki etkisine de değinen Turan; “Güneşe doğru zamanlarda çıkıldığında kansere yol açmaz. Saat 10 ile 15 arası güneş sıcağının en yoğun hissedildiği saatlerdir. Bu saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalıdır. Kişinin yaşı, cilt tipi ve güneş ışınlarına maruz kaldığı süre de etkilidir. Cilt ne kadar yüksek derecedeki güneş ışınlarına maruz kalırsa kansere yakalanma olasılığı da o kadar yüksek olur” diye konuştu.