CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl de, TBMM‘ye sevk edilen “Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ilgili genel bir değerlendirme yaptı. Tasarının komisyonlarda ve TBMM genel kurulundan herhangi bir değişikliğe uğramadan geçmesi halinde 29 il özel idaresi, bin 591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin sona ereceğini belirten Akgöl, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin bu tasarıyla seçim kazanma hesabı yaptığını da savundu.
Kanun tasarısıyla Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van’ın büyükşehir belediyesine dönüştürüleceğini ifade eden Akgöl, açıklamasında şunları kaydetti:
“İstanbul ve Kocaeli’ne benzer biçimde bu illere ilaveten Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırı haline getirilmek istenmektedir. Tasarı komisyonlarda ve TBMM genel kurulundan her hangi bir değişikliğe uğramadan geçerse, 29 il özel idaresi, bin 591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği sona erecektir.
Büyükşehir sınırlarındaki beldeler mahalleleriyle, köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katılacak, diğer illerde tüzel kişiliği sona erdirilen belde belediyeleri ise köye dönüştürülecek. Kapatılması düşünülen beldelerde, belde halkının iradesi sorulmaksızın belediyeleri fes edilecektir.”
Akgöl, yasa tasarısının ülke açısından ciddi bir şekilde tartışılması gerektiğini belirterek, tasarının sevk edildiği halde yasalaşması halinde, vatandaşın seçilmiş kişilere yakınlığının ortadan kalkacağını, karar mekanizmalarına vatandaşın katılımının söz konusu olmayacağını savundu.