CHP’li Vekil Eryılmaz, ülkemizde yüksek öğrenim gören yabancı öğrencilere tahsis edilen burslarla yurtdışında okuyan Türk öğrencilere tahsis edilen burslar arasındaki eşitsizlikleri sordu:
CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, Türkiye Cumhuriyeti tarafından ülkemizde yüksek öğrenim gören yabancı öğrencilere tahsis edilen burslar ile yurtdışında okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerimize tahsis edilen burslar arasındaki fark ve eşitsizlikleri TBMM gündemine taşıdı.
Milletvekili Eryılmaz; Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadeler yer verdi;
“Türkiye’deki Üniversitelerde yabancı öğrenci sayısı her geçen yıl artan bir seyir izlemektedir. Türkiye Cumhuriyeti tarafından ülkemizde yüksek öğrenim görecek uluslararası öğrencilere tahsis edilen burslar, 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren Türkiye Bursları adı altında yeniden yapılandırılarak çeşitlendirilmiştir. Türkiye bursları lisans, lisansüstü, branş ve kısa dönemli burslar adı altındaki sınıflandırmalarla çeşitli programlara ayrılmıştır. Bu çerçevede;
1.Türkiye Burslarının faaliyete girdiği günden günümüze kadar yıllar itibariyle toplam kaç ülkeden, yabancı uyruklu kaç öğrenciye ülkemizde burslu okuma imkânı tanınmıştır?
2.Türkiye Burslarının faaliyete girdiği günden günümüze kadar yabancı uyruklu öğrencilere verilen yardım ve bursların yıllar itibariyle miktarı ne kadardır?
3.Yurtdışında okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı başarılı öğrencilerimize burs veren ülkelere yönelik mütekabiliyet ilkesi uygulanmakta mıdır?
4.Yurtdışında okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı başarılı öğrencilerimize ülkemizde dernek, vakıf, özel şirketler yanı sıra devlet kurumlarımız da burs vermektedir. Burs veren resmi kurumlar tarafından 2012 yılından itibaren yıllar itibariyle yabancı ülkelerde okuyan kaç öğrencimize ne kadar burs imkânı tanınmıştır?
5.Yabancı ülkelerde okuyan başarılı öğrencilerimize verilen bursların miktarını arttırmayı düşünüyor musunuz?
6.Yabancı ülkelerde okuyan ancak burs alamayan öğrencilerimizden tahsil edilen fahiş harç miktarlarının mütekabiliyet ilkesine uygun bir şekilde yeniden düzenleyip öğrencilerimizin mağduriyetini giderme konusunda herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
7.Yabancı ülkelerde okuyan öğrencilerimizin vize, barınma ve diğer eğitim sorunlarının giderilmesi konusunda herhangi bir çalışmanız var mı?”