Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserinin, erken teşhis sayesinde önlenebileceğini belirten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erçin Erdem Çelikel, bu risk faktörü için Smear taraması yapılmasının önemini vurguladı.
Rahim ağzı kanseri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Çelikel; “Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserdir. Tüm kanser türleri içerisinde rahim ağzı kanseri, ikinci sırada yer alır. Diğer jinekolojik kanser türlerine göre ise, daha genç yaşta ortaya çıkar. Bu kanserin ortalama görülme yaşı, 40 ile 59 yaş arasıdır. Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 95’inde sebep Human Papilloma Virüs (HPV) denilen bir enfeksiyon ajanıdır. HPV’nin rahim ağzında yol açtığı enfeksiyon sonucu kanser gelişmektedir. Ayrıca HPV genital bölgedeki kondilomların (siğillerin) de sebebidir” dedi.
Günümüzde rahim ağzı kanserlerinin sebep ve risk faktörleri bilindiği için; hem erken teşhisin, hem de bu kanserden korunmanın mümkün olduğunu dile getiren Çelikel; “Rahim ağzı kanserinde en büyük risk faktörü, düzenli PAP smear taramasının yapılmamasıdır. Düzenli smear testi yaptırmak, daha rahim ağzı kanseri oluşmadan, öncü lezyonların saptanmasına ve tedavisine olanak verir. Smear testi adet dönemi dışında yapılır. Eğer muayene sırasında vajinal enfeksiyon varsa önce enfeksiyonun tedavisi önerilir. Smear testi muayene sırasında küçük bir fırça ile rahim ağzından sürüntü alınarak yapılır ve ağrıya yol açmaz” şeklinde konuştu.
Smear taramasının hangi yaş gruplarına uygulanabileceğini açıklayan Op. Dr. Çelikel; “Smear taramasına ilk ilişkiden 3 yıl sonra başlanır, ancak 21 yaşını geçirilmemesi önerilir. Risk faktörü olmayan hastalara 30 yaşına kadar yıllık tarama yapılır, 30 yaşından sonra 3 yıl tekrarlayan testler normalse, 2-3 yılda bir tarama önerilir ve 70 yaşında taramaya son verilir. Yüksek riskli hastalarda 30 yaşından sonra da yıllık tarama yapılmaya devam edilir ve 70 yaşında smear taramasına son verilmez. AIDS gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalığı olanlar, rahim ağzı kanseri nedeniyle ameliyat olmuş olanlar, çok sayıda cinsel partneri olan hastalar yüksek risk gurubuna girer. Artık günümüzde HPV aşısı üretilmiştir. 9-26 yaş arası tüm kadınların ilişki ve HPV ile enfeksiyon öyküsüne bakılmaksızın rutin aşılanması önerilmektedir. Ancak aşılanma ilk ilişkiden önce yapılırsa koruyuculuğu daha yüksek olur” dedi.