Lekeli Semenderler Kaçırılmak İstenirken Yakalandı
Havayoluyla kaçırılmak istenirken ele geçirilen nesli tükenmekte olan 4 adet lekeli semender (Salamandra infraimmaculata), doğal hayatlarına bırakıldı. Hatay Havaalanı yetkilileri tarafından ismi açıklanmayan bir yolcunun bagajında bir plastik kutu içerisinde, nesli koruma altında bulunan 4 adet lekeli semender ele geçirildi.
Havaalanındaki yetkililer tarafından yakalanan lekeli semender, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erol Atay’a tutanak karşılığı teslim edildi.
Lekeli semenderlerin özellikle Hatay, Adana, Kahramanmaraş bölgesinde 300 metre ile bin 200 metre arasında ormanlık, özellikle nemli alanlarda sudan fazla uzaklarda yaşamayan, habitatı su ortamı olan canlılar olduğunu söyleyen Atay; “Özellikle Hatay bölgesinde endemik türlerdir. Bu hayvanların besin seçimlerine baktığımız zaman toprak solucanı, taşlar ve yapraklar altında buldukları yumuşak vücutlu küçük böcekleri tercih etmektedirler” dedi.
Lekeli semender diye bilinen ve Türkiye’de sadece 7-8 tane semender türünün bulunduğunu aktaran Atay, semenderlerin balıklarla sürüngenler arasında iki yaşamlılar olarak bilinen amfibi sınıfından kuyruklu kurbağagiller türüne ait olduğunu belirtti. Sakin bir hayvan olan lekeli semenderlerin ekosisteme herhangi bir zarar vermediğini aksine faydasının olduğunu ifade eden Atay, bu hayvanların solucanlarla ve böceklerle beslendiğini, nemli ve sulak alanlarda yaşadığına vurgu yaptı.
Atay, kısa adı BERN olan Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi kapsamında da koruma altında olan bu tür hayvanlar başta olmak üzere diğer türlerin de yakalanması, toplanmasının yasak olduğunun ve yakalanılması durumunda yüksek para cezalarının bulunduğunu da belirtti. Atay, yakalanan 4 lekeli semenderin, kendi kayıtlarında bulunan ve doğal yaşam alanı olan bölgede serbest bırakıldıklarını ifade etti.