Emeklilerden İktidara Kırmızı Kart!

0
87

“Eşitlik, Özgürlük ve Ekmeğimiz İçin Mücadelemizi Yükselteceğiz”

2021 Tüm Emekli Sen İskenderun Şubesi üyeleri, açlık sınırı altında maaş alan milyonlarca emekli, yoksulluk sınırı altında çalışan tüm emekçiler için İskenderun’dan ses yükseltti. Bir araya gelen emekliler, iktidara ‘kırmızı kart’ gösterdi.

Sağlıklı Yaşam  Parkında bir araya gelen sendika üyelerine, CHP İskenderun İlçe Örgütü ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu da destek verdi.

‘Birleşe Birleşe Kazanacağız’, ‘Sefalete Teslim Olmayacağız’, ‘Sermayeye Değil Emekliye Bütçe’ gibi sloganların atıldığı basın açıklamasında ilk olarak söz alan Tüm Emekliler Sendikası 2017 İskenderun Temsilcisi Medine Yayman; “Birleşe birleşe kazanacağız sloganını hayata geçirmek için buradayız. Bizlere karşı orantısız güç kullananlar bizi topluma suçlu olarak da gösteriyor bizler insanca onurlu yaşama hakkımızı kullanmak istiyoruz sermaye biriktirme, rant peşinde değiliz. Geleceğimiz siyasi iktidarın iki dudağı arasında olmamalıdır. İktidardan söz değil icraat bekliyoruz. Emeklilik anayasal haktır, gasp edilemez. Emeklilerin dayanma gücü kalmamıştır Bu durum böyle devam edemez ve etmemelidir. Biz emekliler insanca yaşamak istiyoruz” dedi.

Eğitim İş Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Kuş ve Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal da sendikal hakların önemine vurgu yaparken, emekliler başta olmak üzere işçi, öğretmen kısacası tüm emekçilerin maaşlarına zam yapılırken gerçek enflasyonun esas alınması gerektiğini vurguladılar.

Ekonomik krizin her kesimde ciddi bir şekilde hissedilmeye devam ettiğini ifade eden CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin ise; “AKP yine bizleri tercih etmediğini göstermiştir, biz de onları artık tercih etmediğimizi göstereceğiz” dedi.

Yıllardır verdikleri mücadelenin sofralarındaki ekmeği büyütmek ve adil bir şekilde bölüşmek için olduğunu vurgulayan 2021 Tüm Emekli Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya da; “Bugün açlık sınırı altında maaş alan milyonlarca emekliler, yoksulluk sınırı altında çalışan tüm emekçiler için İskenderun’dan ses yükseltiyoruz” dedi.

İnsanca yaşayacak bir maaş istediklerini kaydeden Çankaya; “Ama Feryatlar Kâr Etmiyor! İktidar: emeklilerden, işçilerden, çiftçilerden, memurlardan, işsizlerden, evsizlerden, gençlerden, kadınlardan, dullardan ve yetimlerden kısacası yoksul halkımızdan yine sabır istedi. Feryadımızı duyun diye günlerdir ülkenin dört bir yanında alanlardayız. İktidar, çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız geçek enflasyonu yıllardır TÜİK marifetiyle gizliyor. TBMM önünde ve diğer alanlarda açıklamalar yaptık, oturduk, yürüdük, imzalar topladık, mitinglerde haykırdık duymadınız. Bugün yine burada yaşadığımız derin yoksulluğu iktidara iletmek için alanlardayız. Halkın feryadına gene de kulak asmazlarsa, bize kalan tek seçeneği kullanacağız. Eşitlik, özgürlük ve ekmeğimiz için mücadelemizi yükselteceğiz” şeklinde konuştu.

Mevcut ücret ve aylıklarla memurlar ve emeklilerin doyamaz, barınamaz, geçinemez hale geldiğini kaydeden Çankaya; “Görünen Köy Kılavuz İstemez Borç – faiz – döviz – özelleştirme dışında bir programı olmayan iktidar, Mehmet Şimşek’in önümüzde altın gibi seçimsiz bir dönem var itirafına uygun olarak, holdinglere dost, emekçiye düşman politikalarını pervasızca uyguluyor. Önce asgari ücreti dış finansçılara söz verdikleri gibi sadece yüzde 30 artışla sınırlayarak 22 bin 104 lirada tuttular. Geçen yıl olduğu gibi bir yıl süreyle geçerli olacağını duyurdular.

Bu ücretle emekçi doyamaz, barınamaz, geçinemez. 3 Ocak 2025’de TÜİK, ekonomi yönetiminin ısmarladığı çarşı pazarla ilgisi olmayan aralık ayı enflasyonunu yüzde 1,03 olarak açıkladı, yıllık enflasyon yüzde 44,38 oldu. Yasaya göre SSK ve Bağ Kur emeklilerine bu oranda aylık artışı yapılacak. Kök maaşı 10 bin 800 liranın altında olanlar için yeni yasa çıkarılmazsa hiç artış olmayacak. Ortalama olarak emekli aylıkları 2024’ün asgari ücreti kadar olacak. Memur ve memur emeklileri ise yandaş sendikayla hükûmet arasındaki sözde toplu sözleşme hükümlerine göre yüzde 11,54 artış alacaklar. İktidar Yoksullaştırma politikasından geri adım atmıyor. Önceden emekçiler arasında durumu görece daha iyi olan memur ve emeklilerini da ısrarla büyük yoksul kümesine itiyor. Bu ücret ve aylıklarla memurlar ve emekliler doyamaz, barınamaz, geçinemez hale geldi.

Emekliler İş Arıyor

En verimli çağlarında istihdam edilmesi gereken genç çocuklarımızın ve torunlarımızın işsizliği afet boyutundayken bile emekliler geçinemediği için çalışmak zorunda kalıyor. İktidar yoksulluğu ve mahrumiyeti kader olarak kabullenmemizi, sadaka ve yardımlarla yetinmemizi, ucuz ekmek, bedava çorba peşinde koşmamızı diliyor. Yetinmeyeceğiz, kabul etmeyeceğiz mücadele edeceğiz. İktidar sahiplerine diyoruz ki; bankaların ve holdinglerin aşırı kârlarına hiç dokunmadan, dolar milyarderlerinden servet vergisi almadan, buna karşılık işçi ve emekçilerin ücret ve maaşlarını küçülterek, çiftçileri yoksullaştırarak, orta tabakaları da yoksulluğa iterek, kredileri kısarak, kredi faizlerini artırıp ekonomiyi durgunluğa sürükleyerek ve dışarıdan yeni borç bularak borç ve faiz ödemelerini döndürme politikanız iflas etti. Elinizi cebimizden çekin.

İliklerimize kadar yaşadığımız zam yağmuru ortada. Milyonlarca emekli dul ve yetim açlık sınırının yarısından aza mahkum edilmek isteniyor. Kaynak yok diyenler bizleri fakirleştirirken yüzde 5’lik kesimi semirtiyor. Kârlarına kâr katıyor. Bu soygun ve talan düzenine karşı tüm emekli dostlarımızı, birliğe ve mücadeleye çağırıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çankaya açıklamasında son olarak emekliler olarak taleplerini şu şekilde sıraladı; “Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70’e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin. Emekli aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin.

Emekli, dul ve yetimlere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin. Derhal tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam yapılsın. Sosyal devletin gereği olarak dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olmasın. Hatay’da halk ekmek fabrikası kurulsun.her mahalleye Halk ekmek büfeleri açılsın. Hatay’da Şehir içi tüm toplu taşıma araçları emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.

Hatay’da Emekliler ve dar gelirliler için sosyal tesislerin sayısı arttırılsın. TBMM’de emekli sendikaları statü yasası çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın. İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin. Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlansın. Emekliler konut sahibi olana kadar barınma yardımı yapılsın. Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32’lik kesinti kaldırılsın.”

Gerçekleştirilen etkinlikte açıklamaların sonunda ise, ‘Emekliler Öldü’ denilerek, emekliler adına lokum dağıtıldı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here