Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından, Türkiye’ye sığınan bazı Suriyeliler de ülkelerine dönmeye başladı.
Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteciler, ülkelerindeki çatışmaların azalması ve bazı bölgelerde güvenliğin sağlanmasıyla birlikte, gönüllü olarak Suriye’ye dönmeye başladı. Bu dönüşler, sınır kapılarında yoğunluklara neden oldu.
Özellikle Kilis Öncüpınar ve Gaziantep Karkamış sınır kapılarında, Suriye’ye dönüş yapmak isteyen Suriyelilerin oluşturduğu kalabalıklar dikkat çekti.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Suriyeli kardeşlerimizin 13 yıldır süren vatan hasreti, inancım ve duam odur ki, artık yavaş yavaş son bulacaktır. Bunun şimdiden emarelerini görmeye başladık. Yığılmalarını önlemek ve trafiği kolaylaştırmak amacıyla Yayladağı Hudut Kapısı’nı da geçişlere açıyoruz. Muhacirlerin gönüllü geri dönüş sürecini de yine tarihimize, kültürümüze ve 13 yıllık müstesna ev sahipliğimize yaraşır şekilde yöneteceğiz. Hiç kimsenin bu insani sürece leke bulaştırmasına müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da Suriye’ye geri dönüşlerin 1,5-2 katına çıktığını kaydetti. Suriye’de yeni bir hükümet kurulmaya başladığını, geçici koruma altındaki Suriyelilerde de bir heyecan oluştuğunu ifade eden Yerlikaya, Çarşamba günü Suriyeli STK’lar ve Suriyelilere destek olan STK’larla görüşeceklerini duyurdu.
Geçici korumadaki Suriyelilerin sayısının 2 milyon 936 bin olduğunu belirten Yerlikaya; “13 yıllık aradan sonra Suriyelilerin ülkelerine geri dönme hayallerinin olduğunu görüyoruz. Geçici koruma altında 1 milyon 247 bin 432 Halepli var. Göç yönetimiyle ilgili bütün bilgileri kamuoyuyla paylaştık, paylaşmaya devam edeceğiz. Diğer bakanlıklarla da koordineli olarak çalışıyoruz. Gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşü kolaylaştırıcı nelerin yapılabileceğinin üzerinde çalışacağız. Bunları da zamanı gelince açıklayacağız” diye konuştu.
Ülkelerine dönen Suriyelilerin kimliklerinin alınıp “Gönüllü Geri Dönüş” olarak işaretlenip sistemden düşüldüğü, kesin dönüş yapmayanların geçişine ise izin verilmediği, Türkiye’de vergi, harç, trafik cezası gibi cezaları bulunanların ise ödemeden çıkış yapamadığı kaydedildi. (Haber Merkezi)