Teklif Yasalaşırsa Tüm Afetzedeler Ev Eşyası Yardımı Alacak!

0
15

DEVA Partili Ergin’den Afetzedeler İçin Kritik Kanun Teklifi…
Teklif Yasalaşırsa Tüm Afetzedeler Ev Eşyası Yardımı Alacak!

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Sadullah Ergin ve DEVA Partili 14 Milletvekili, 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde evlerini kaybeden ya da evleri ağır hasar gören vatandaşlar için önemli bir adım atarak, ‘Ev Eşyası Yardımı’ yapılmasını öngören kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sundu.

“7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun”a ek madde eklenmesini öngören teklif, depremin yansıra diğer doğal afetlerde de zarar gören vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçlıyor. Teklif yasalaşırsa deprem, yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ ve benzeri afetler nedeniyle yıkılan, yanan veya ağır, orta ya da az derece hasara uğrayan konutlarda oturanlara, malik veya kiracı durumunda olup olmadıklarına bakılmaksızın, hak sahibi olmak şartıyla ev eşyası yardımı yapılacak.

“Eşyalarını Tahliye Edemeyen Vatandaşlar Var”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Sadullah Ergin, teklifin gerekçesiyle ilgili yaptığı açıklamada; “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler, Türkiye’de yüz binlerce insanın hayatını derinden etkileyen büyük kayıplara neden olmuştur. Bu afetler sırasında vatandaşların yalnızca konutları değil, günlük hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan ev eşyaları da zarar görmüş ya da tamamen yok olmuştur. Ağır hasarlı binaların yıkılma riski nedeniyle can güvenliği açısından bu yapılara girişlerin engellenmesi, vatandaşların eşyalarını tahliye edememesine yol açmıştır. Bu durum, devletin vatandaşlarını koruma önceliği açısından doğru bir tedbir olmakla birlikte, eşyalarını kaybeden depremzedeler için başka bir mağduriyet yaratmıştır” dedi.

“Bazı Bölgelerde Eşyaların Yağmalanması, Zor Olan Koşulları Daha da Ağırlaştırdı”

Ayrıca, afetten etkilenen bazı bölgelerdeki güvenlik zafiyetlerinin, binalarda kalan eşyaların yağmalanmasına neden olduğunu, bunun da depremzedelerin zaten zor olan koşullarını daha da ağırlaştırdığını kaydeden Ergin; “Kontrollü yıkıma tabi tutulan binalarda ise eşyaların tahliyesine izin verilmeden gerçekleştirilen yıkımlar, vatandaşların mal kaybını artıran diğer bir faktör olmuştur. Ev eşyaları, vatandaşların günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için zorunlu ve temel ihtiyaçlardır. Buzdolabı, çamaşır makinesi, ocak, fırın, yatak, mutfak gereçleri gibi eşyaların kaybı, depremzedelerin yaşam standartlarını düşürmüş, yeniden hayata adapte olmalarını zorlaştırmıştır. Bu tür kayıpların telafi edilmesi, yalnızca bireysel mağduriyetlerin giderilmesi için değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi için de önemlidir.

“Çözüm Mekanizması Oluşturmak Şart”

Depremzedelerin yaşadığı bu tür maddi kayıpların, bir doğal afetin yarattığı olağanüstü koşulların bir sonucu olduğu açıktır. Bu nedenle, devletin vatandaşlarına olan sorumluluğu kapsamında, bu tür kayıpların tazmini için bir çözüm mekanizması oluşturulması gerekmektedir. Vatandaşların yeniden yaşamlarını kurabilmeleri için gerekli bu düzenleme, hem sosyal devlet ilkesinin bir gereği hem de toplumsal huzurun sağlanması açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Teklif Yasalaşırsa Süreç Nasıl İşleyecek?

Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından mahalli mülki idare amirlikleri iki ay içinde hak sahipliği başvuruları için duyuru yapacak. Duyurunun ardından hak sahipleri, üç ay içinde mahallinde mülki idare amirliklerine veya AFAD tarafından belirlenen başvuru merkezlerine yazılı olarak ya da e-Devlet Kapısı üzerinden başvuru yapılabilecek. Gerekirse ek süre tanınabilecek ve sonuçlar ilan edilecek” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here