Ezan

0
16

Ezan, namaz vaktinin girdiğini haber veren, namaza davet eden bir duyuru aracıdır. İçerisinde kelime-i şahadet, kelime-i tevhid ve Allah’ın büyüklüğünü ifade eden cümleler vardır. O nedenle çok ama çok önem arz eder.  Ezanı okuyacak kişinin musiki eğitimi almış, kıraati düzgün, usul ve makam bilen kişilerden seçilmesi gerekir. Ki; okudukça insanlar mest olmalı, huşu ile dinlemeli ve koşarak camiye gitme arzusu duymalı.

Kaptan Paşa Camisinin orijinali ahşaptı. İkinci kata çıkanların yürümesiyle tahtaları gıcırdardı. Benim yaşlarımda olan ve camiye gidenler iyi hatırlar. Caminin Şahvelet isimli bir imamı vardı. Allah rahmet eylesin vefat etti tabii. Mükemmel kıraati vardı. Okuduğu Kur’an huşu ile dinlenir, arkasında zevkle namaz kılınırdı.

Ancak caminin bir de zavallı müezzini vardı. Ezan okuduğunda bet sesi kulakları tırmalar, halka sanki “camiye gelmeyin, ne işiniz var” derdi. Onun okuduğu ezanı kimse dinlemek istemezdi. Ne usul,  ne makam bilirdi. Kıraati de aynı.

İstanbul müezzinlerinin hemen-hemen hepsinin kıraati düzgündür. Çoğunluğunun musiki bilgisi vardır. Usül ve makam bilirler. Her vaktin ezanını ayrı bir makamda okurlar. Birçok gayr-i müslimin, o ezanları dinleyerek Müslüman olduğu söylenir.

Gelelim İskenderun’a… İki üç kişi var doğru dürüst ezan okuyan. Ama çoğunlukla kıraati olmayan, musiki ve makam bilgisi hiç bulunmayan rast gele insanlara okutulmaktadır.

Ezan okunduğunda insanı mest etmeli, sessizce dinlenmeli ve insanlar koşarak, isteyerek camiye gitmeli. Adam sadece bağırıyor. Türkü mü söylüyor, ezan mı okuyor belli değil. Sesindeki detone zaten ezana başlarken belli oluyor. Bizim rahmetli zavallı hocadan farksız.

O nedenle buradan sayın müftü beye ve yetkililere sesleniyorum. Ezanı lütfen okumasını bilen güzel sesli müezzinlere okutun.

Bir ikinci husus hoparlörlerin sonuna kadar açılması… Oysa ezan sesi derinden gelmeli, insanları rahatsız etmemeli. Ezan okunduğunda evleri camiye yakın olanlar kapı ve pencereleri kapatmak zorunda kalmamalı. Ezan elbette okunmalı. Zevkle dinlenmeli. Lakin ehil kişiler okumalı ve ses insanları rahatsız etmeyecek kadar açılmalı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here