Güzelmansur; “Dalında Zeytiniyle Ağaçları Söküyorlar”

0
17

Hatay’da yol yapılacak, ev yapılacak  diye zeytin ağaçları kesilmeye devam ediliyor. Sahiplerine haber verilmeden, kamulaştırma yapılmadan sökülen zeytin ağaçları vakası bu kez de Kırıkhan İlçesi’ndeki Kurtlusoğuksu Mahallesi’nde yaşandı.

Bölgeye giderek dallarında zeytinleriyle sökülen zeytin ağaçlarının sahiplerini dinleyen CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur; “Ev yapılmasına karşı değiliz. Bilakis Hatay’da ev yapımının hızlandırılması gerekiyor. Ancak uygun Hazine arazileri boş dururken, yasal koruma altındaki zeytinlikler bu şekilde imara açılamaz. Konunun takipçisi olacağım, çiftçimizin, zeytin üreticimizin maddi-manevi zarar görmesinin karşısında olacağım” dedi.

5 bin dönüm tarım arazisine sahip olan Kırıkhan’da tarıma elverişsiz arazi büyüklüğünün 2 bin dönüm olduğuna dikkat çeken zeytin üreticileri, çocukları gibi bakıp büyüttükleri, en küçüğü 68 yaşında olan zeytin ağaçlarının kesilmesine tepki gösterdiler. CHP Hatay Milletvekillerinden yardım isteyen üreticiler bu yanlış kararın durdurulmasını istediler.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur tarım dışı Hazine arazileri dururken, ev ve yol yapımı için sökülen zeytin ağaçlarını Meclis gündemine taşıdı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Güzelmansur; “Zeytinliğindeki ağaçları kesilen vatandaşlarımızın mağduriyetleri nasıl giderilecek” diye sordu.

Güzelmansur önergesinde şu ifadelere yer verdi: “6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen il olan Hatay’ı yeniden yapılandırma sürecinde, kamulaştırma olmadan, sahibine herhangi bir bilgi verilmeden zeytinliklere el konulmakta ve zeytin ağaçları kesilmektedir. Haber verilmeden zeytinliğine el konulan ve zeytin ağaçları kesilen vatandaşlarımız günlerce yetkili kurumlar arasında dolaştırılmakta ve kendilerine sağlıklı, net bir bilgi verilmemektedir.”

Güzelmansur’un Bakan Kurum’un yanıtlamasını istediği diğer sorular şunlar:

“6 Şubat depremlerinden sonra Hatay’da kamulaştırma yapılan el konulan zeytinlik sayısı ve büyüklüğü nedir?

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay’da kamulaştırma yapılarak ve kamulaştırma yapılmadan kesilen zeytin ağacı sayısı nedir?

Sahibine haber verilmeden, kamulaştırma yapılmadan vatandaşların zeytinliğine el konulmasının ve zeytin ağaçlarının kesilmesinin gerekçesi nedir?

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay’da hangi ilçede, ne kadar büyüklükte zeytinlik imara açılmıştır?” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here