Orta Hasarlı Binalarla İlgili Güçlendirme Projelerinin Ruhsat Süresi Uzatıldı

0
100

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremin ardından orta hasarlı binaların güçlendirmesine ilişkin ruhsatlandırma süresi 3 ay ertelenerek 5 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Orta hasarlı binalar için yeni bir genelge yayınladı. Bun göre 5 Nisan’da belediyelerin karara bağlaması gereken binalar için 3 aylık ek süre tanındı. AFAD tarafından 7 Mayıs 2024 tarihli yazı ile yapılan duyuruda; Orta hasarlı binalarla ilgili güçlendirme projelerinin İl Özel İdareleri ve Belediyeler tarafından incelenerek yapı ruhsatı verilmesine ilişkin sürenin 5 Temmuz 2024’e kadar uzatıldığı belirtildi.

6 Şubat depremlerinin ardından orta hasarlı binaların güçlendirmesine ilişkin ruhsatlandırma süresi 3 ay uzatıldı. Belediye ve İl Özel İdarelerinin “yaptı ruhsatı” düzenlemeleri için 05.07.2024 tarihine kadar ek süre verildi. Süresi içinde yapı ruhsatına bağlanmayan binalarla ilgili ise yıkım süreci başlatılacak.

Orta hasarlı binalarla ilgili güçlendirme projelerinin İl Özel İdareleri ve Belediyeler tarafından incelenerek yapı ruhsatı verilmesine ilişkin süre uzatımı ve esasları, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın imzasıyla 07.05.2024 tarih ve 941966 sayılı genelge ile  duyuruldu.

Yayımlanan genelgede;  yetkili idare ve vatandaşlardan kaynaklanan çeşitli nedenlerle ruhsat süreci tamamlanamamış binalarla ilgili olarak ek süreye ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“İlgi Genelgede belirtilen 29.12.2023 tarihine kadar başvurusu yapılmış olması ve “yapı kullanma izin belgesi” düzenlenmesi için verilen 1 yıllık sürenin sonu olan 05.04.2025 tarihinde değişiklik söz konusu olmaksızın;

1-Ruhsat vermeye yetkili idarelerimize “yaptı ruhsatı” düzenlemeleri için 05.07.2024 tarihine kadar ek süre verilmiştir.

2-Yapı ruhsatı verilen veya ruhsat verilmesi uygun görülmeyen binaların listelerinin ise 12.07.2024 tarihine kadar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne askı kodu, açık adres bilgileri ve tapu kaydı bilgilerini içerecek şekilde bildirilmesi gerekmektedir.

3-Süresi içerisinde ruhsat vermeye yetkili idarelerce bildirimi yapılmayan binalarla ilgili olarak, 7269 Sayıl Kanunun 13’üncü maddesi (b) fikrîsi hükümlerine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İI Müdürlüğünün ana çözüm ortağı olduğu afet enkaz kaldırma grubu koordinasyonunda, hasar tespit sürecinin kesinleştiği tarihler (kesin hasar tespit ilan/ itiraz varsa itiraz ilanı/ idari yargı kararı tarihleri) dikkate alınarak yekim işlemlerinin başlatılması gerekmektedir.

Orta hasarlı binalardan hak sahibi kabul edilen afetzedelerin, hak sahipliği bakımından ağır hasarlı gibi değerlendirilerek konut kurasına dahil edilebilmesi, kura ve yıkım işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülerek Vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesi için ruhsat alınan binalara ilişkin verilerin Genelge kapsamanda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir.” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here