SHD İskenderun Temsilciliğinden Hatay’da Konut Sorunu Raporu
‘Depremzedenin Çok Yönlü Mağduriyeti Devam Etmekte!’
Sosyal Haklar Derneği (SHD) İskenderun Temsilciliği, 6 Şubat depremlerinin ardından ilimiz Hatay’da Konut Sorununu bir rapor haline getirdi. SHD İskenderun Temsilcisi Avukat Bülent Akbay, kamuoyu ile paylaştığı raporda Hatay’a yapılan haksızlık ve adaletsizliği kalıcı deprem konutları yönünden de öne çıktığına işaret etti.
Akbay, önceliğin kalıcı konutlara verilmesi gerektiği bir ortamda bir yılda bitirileceği ifade edilen konutların %60’ının ihalesinin bile yapılmamış olduğuna dikkat çekti. Biten konutlar ile ilgili de kura çekimi sonrası taşınmazları yerinde görmeye gittiklerini anlatan Avukat Akbay, TOKİ tarafından tamamlandığı iddia edilen Hatay’daki deprem konutlarının henüz tamamlanmamış olduğunu kaydetti.
Sosyal Haklar Derneği (SHD) İskenderun Temsilciliği’nin Konut Sorunu Raporunda şu ifadelere yer verildi;
Hatay’a Haksızlık Devam Ediyor
“Hatay İline yapılan haksızlık ve adaletsizlik kalıcı deprem konutları yönünden de çarpıcı şekilde gerçekleşiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada; “Gaziantep’te 17 bin 425 konut, 1673 iş yeri, 839 ahır olmak üzere 19 bin 927 hak sahibi bulunduğunu” belirti. Erdoğan aynı gün teslim edilmeye hazır 10.090 taşınmaz için kura çekimini de gerçekleştirdi.
Tüm deprem bölgesinde tamamlandığı iddia edilen ve kurası çekilen 46.000 konutun yaklaşık %25’i Gaziantep’te gerçekleşmiş. Gaziantep’teki hak sahiplerinin ise yaklaşık %50’si kura çekmişler. Buna karşılık depremde en ağır hasarı gören Hatay’da hak sahiplerinin ancak %4,4’ü kura çekerken, depremin birinci yılında tamamlandığı iddia edilen konutların ancak %15,8 için kura çekimi yapıldı.
205 Konteyner Kentte Toplamda 216.000 Yurttaşımız Kalıyor
Hatay Valiliği’nin güncel verilerine göre Hatay’daki 205 konteyner kentte toplamda 216.000 yurttaşımız kalıyor. Hatay halkının barınma ihtiyacını karşılayacak çalışmaların yaşamsal önemini gösteren bu veriler siyasi iktidar adına gerçekleşen icraatlarda övünç duyulacak bir tablo olmadığını gösteriyor. AFAD ve diğer yetkililerin açıklamalarından da anlaşılıyor ki; Hatay depremde en ağır zararı görmekle kalmamış, kalıcı konut tesliminde de büyük bir adaletsizlikle karşı karşıya bırakılmıştır.
Bu haksızlığın bilinçli bir siyasi tercih olduğunu Cumhurbaşkanı’nın “garip” açıklamasından biliyoruz. Ama bildiğimiz başka şey de devlet ciddiyetine sahip ülkelerde yurttaşların siyasi tercihlerine, etnik ve inançsal nedenlere dayanarak ayrımcılığa uğramaması gerektiği. Deprem konutlarının yapımı ve teslimi konusunda da Hatay halkı “garip” bırakıldı.
80 bin kişinin hak sahipliğinin kabul edilmemiş, 216 bin kişinin ise konteyner kentlerde yaşadığı, bir o kadarının da göç etmek zorunda kaldığı bir ortamda önceliğin kalıcı konutlara verilmesi gerekir. Oysa bir yılda bitirileceği ifade edilen konutların %60’ının ihalesi bile yapılmamış. İhalesi yapılan toplu kontların da %95’i bile tamamlanmamıştır.
Kura ve Anahtar Teslimi Tiyatrosu
Yukarıda, sürekli bitiği iddia edilen, deprem konutları kavramını kullandık ama bitmiş bir konut yok ortada. Kura çekimi sonrası dernek gönüllüleri ile kurası çekilen taşınmazları yerinde görmeye gittik. Ne yazık ki bu konuda da sadece gösteriş yapılmış ve Hatay halkı bir kez daha kandırılmış.
Öncelikle belirtelim ki TOKİ tarafından tamamlandığı iddia edilen Hatay’daki deprem konutları henüz tamamlanmamış. Hatay Valiliği’ne bağlı kurumlarının resmi verilerine göre inşaatların tamamlanma oranları kurası çekilen konutların taşınmaya elverişli olmadığını ortaya koyuyor.
Hatay’da TOKİ tarafından ihalesi yapılan deprem konutlarının 23 Ocak 2024 tarihindeki tamamlanma seviyesi; en yüksek olan Payas İlçesi Çağlalık Mahallesinde gerçekleşmiş. O da %80 seviyesinde. Resmi verilere göre kura çekimi yapılan konutlarda tamamlanma seviyesi çok daha düşük seviyede.
Siyasi İktidar Hatay’da Siyasi Bir Şov Yapmış…
Hatay Valiliği belgeden anlaşılıyor ki 23 Ocak 2024 tarihinde sadece 32.891 deprem konutu için ihale yapılmış. Cumhurbaşkanı’nın 03 Şubat 2024 tarihli kura çekme töreninde revize ettiği (daha önce 319 bin demişti) ve yılsonuna kadar 200 bin konut teslim etme sözünü tutması da imkânsız. Çünkü büyük oranda yapılacağı iddia edilen ihalesi yapılmayan ve çivi dahi çakılmayan konutlar bulunuyor.
Özetle siyasi bir gösteriyle kalıcı konutlara dair törenler düzenlenmekle birlikte depremzedenin çok yönlü mağduriyeti devam etmektedir. Bu konu devletin resmi verileriyle olduğu kadar, derneğimizin çekiliş sonrası sahadaki tespitleriyle belirlenmiştir. Açıkça siyasi iktidar Hatay’da siyasi bir şov yapmış.” (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)