“Hatay’ı Ayağa Kaldırmak İçin Hatay Ticaretini Ayağa Kaldırmak Şart”

0
45

Güzelmansur; “Hatay’ı Ayağa Kaldırmak İçin Hatay Ticaretini Ayağa Kaldırmak Şart”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur TBMM’de yaptığı konuşmada Hatay’ı ayağa kaldırmak için Hatay ticaretini ayağa kaldırmanın şart olduğunu söyledi. Güzelmansur, konuşmasında deprem sonrasında Mersin vergi dairelerine bağlanan Hataylı mükelleflerin dosyalarının aylardır bekletilmesine de değindi.

Mersin Vergi Daireleri Hatay Dosyalarını Neden Bekletiyor?

Aylardır bekletilen dosyalar arasında Hataylı nakliyeci ve ihracatçı firmaların KDV iade dosyaları olduğuna dikkat çeken Güzelmansur; “Bizim depremzede firmalarımıza öncelik tanınması gerekirken dosyalarının bekletilmesi ne akla ne de vicdana sığar. Deprem sonrasında Hatay’daki mükellefler Mersin Vergi Dairelerine bağlandı ancak yukarıdan gelen bir emir midir yoksa başka bir neden midir bilinmez ama Hataylı mükelleflerin dosyaları aylardır bekletiliyor. Biliyorsunuz, Hatay ihracatçılar, nakliyeciler şehridir. İhracatçı, nakliyeci firmaların 6 Şubat’tan önce sisteme girmiş KDV iade dosyaları bile bekletiliyor. 500-600 civarında bekletilen KDV iade dosyaları var. Depremde yerle bir olmuş bu firmalar ayakta durmaya çalışıyor, iş yapmaya, çalışanını korumaya çalışıyor. Bir kör kuruş dahi çok önemliyken KDV’leri ödenmiyor. Hatay’dan gelenler öncelikli olması gerekirken Hatay firmaları süründürülüyor. Bu ne akıl, bu ne vicdan! Bu haksız uygulamayla ilgili Bakanlığı gereğini yapmaya devam ediyorum” şeklinde konuştu.

Normal Teşvikler Değil Süper Teşvikler Gerek

Hatay’da işletmelerin, esnafın, muhasebecilerin, mükelleflerin, çalışanların perişan halde olduğunu belirten Güzelmansur; “Sıradan değil, olağanüstü tedbirler istiyoruz; normal zaman teşvikleri değil, süper teşvikler istiyoruz; afet bölgesi değil, özel afet bölgesi ilan edilmek istiyoruz” dedi.

Hatay’da hayatın da, ticaretin de durduğunu belirten Güzelmansur durumu şu sözlerle özetledi: “Hatay’da faaliyet gösteren 2 bin küçük işletme var, ama bunların yüzde 85’i yıkıldı. Deprem öncesinde, kayıtlı yaklaşık 50 bin esnafımız vardı, bunlardan şehir merkezinde olanlar büyük yıkıma uğradı; esnafımız darmadağın oldu. Mavi ve beyaz yakalı çalışanlarımız, özellikle çocukları olanlar şehrimizi terk ettiler. Hatay’ın ihracatı depremle ciddi kayba uğradı, ihracatımız neredeyse yarı yarıya azaldı. Türkiye ihracatında her zaman ilk 10’da yer alan Hatay ne yazık ki 14’üncü ile geriledi.”

Hatay 6. Teşvik Bölgesine Alınmalı

Hatay’ın daha fazla vakit kaybetmeden 6. teşvik bölgesine alınması gerektiğini vurgulayan Güzelmansur şunları söyledi: “Depremin üzerinden 156 koca gün geçti, hiçbir şey yapmadınız, bari Hatay’ı 6’ncı teşvik bölgesine alınız; beş yıldır bunu söyleye söyleye dilimde tüy bitti. Hatay’ın yeri 4’üncü teşvik bölgesi değil dedim, dinlemediniz. Hatay’a her zaman üvey evlat muamelesi yaptınız. Gerçek rakamlarla Hatay’ı değerlendirmeyerek 4’üncü teşvik bölgesinde tuttunuz; bari depremden sonra artık bu tutumunuzdan vazgeçin. Hatay’ı bir an önce 6’ncı teşvik bölgesine alın.”

Hibe Verilmeli, Finansmana Erişim Kolaylaştırılmalı, 1 Yıl Sigorta Primi Alınmamalı, Enerji Desteği Verilmeli

Hatay’da ekonomik hayatın canlanması için yapılması gerekenleri sıralayan Güzelmansur; “Esnafımıza, tüccarımıza, iş insanımıza, üreticimize, çiftçimize hibeler sağlanması lazım, finansmana erişimin kolaylaştırılması lazım, enerji desteği verilmesi lazım. İnsanların iş yerleri yıkıldı, esnaf işini yeniden toparlamak için kredi kullanıyor; siz, hibe vereceğinize kullanacağı krediden KKDF, vergi alıyorsunuz. Böyle merhametsizlik olur mu? Depremzedenin kullandığı kredinin KKDF’den, stopajdan muaf olması gerekmiyor mu?

AKP milletvekillerine sesleniyorum: Hatay’ı 21 yıldır ötekileştirdiniz, kaderine terk ettiniz, bari şimdi, pozitif ayrımcılık yapın. İşletmeler maaş ödeyemiyor, siz ise sigorta priminin peşindesiniz. Hatay’dan bir yıl sigorta primi almazsanız, ülke batar mı?” dedi.

Beyanname Süresi 1 Yıl Uzatılmalı

Mücbir sebep ilanıyla Temmuz sonuna kadar uzatılan vergisel yükümlülüklerin Ağustos’ta da yerin getirilmesinin mümkün olmadığını belirten Güzelmansur 1 yıllık süre uzatımı isteyerek şunları söyledi: “Hatay’da mükellef de depremzede, muhasebeci de depremzede… Durum içler acısı, siz beyanname derdine düşüyorsunuz. Şu anda Antakya’da 280 muhasebecinin iş yeri hâlâ yok. Bu insanlara bir prefabrik iş yeri bile sağlayamadınız, ama bu insanlardan ağustosta beyanname vermesini bekliyorsunuz. Hatay’da mali müşavirlerin yaşam alanı yok, çalışma alanı yok, interneti yok, ağustosa ertelenmiş beyannameleri nasıl yetiştirsin? Bir yıl beyanname almazsanız ne olur?”

Hatay Sadece Ek Mtv’den Değil Tüm Mtv’den Muaf Olmalı

Aracı ve konutu hasar görmüş depremzedenin sadece ek MTV’den muaf tutulmasının yetersiz olduğunu belirten Güzelmansur; “Bu teklifle ek MTV getiriliyor. Hatay bu ek MTV’den muaf oldu. Ancak iş yeri yıkılmış, evine ekmek götüremeyen insanlardan asıl MTV’yi almaya devam ediyorsunuz. İnsafınız da mı kalmadı? Hatay’da MTV’nin hiç alınmaması lazım” dedi.

Hatay’dan 1 Yıl Hiçbir Vergi Alınmamalı

Depremle taş üstünde taş kalmayan Hatay’dan diğer illerle aynı şekilde vergi alınmasının vicdansızlık olduğunu belirten Güzelmansur şöyle konuştu: “Ankara’daki, İstanbul’daki, Kocaeli’deki bir firmadan ne vergi alıyorsanız yıkık, harabe Hatay’dan aynı vergiyi alıyorsunuz, bu mu vicdanınız? Böyle vicdansızlık olur mu? Hatay’ın tüm vergilerden bir yıl süreli muaf tutulması lazım. Tüm bu saydığım düzenlemeleri, gelin bu kanun teklifine bugün ekleyelim. İktidar Hatay’a sahip çıkmadı ama bari yüce Meclis, ortak akıl sahip çıksın.” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here