İsdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral’a Açık Mektup… 

0
429

Sayın Oral, çalışma hayatınızın yaklaşık 25 yılını İsdemir’e vermiş deneyimli bir mühendis olduğunuzu biliyorum. 1993 yılından 2018’e kadar İsdemir bünyesinde görev yaptığınız için aşağıda yazacaklarım size çok yabancı gelmeyecek. Ben yine de hafızanızı tazelemek ve 1993 öncesine de değinmek istedim.

3 Ekim 1970 yılında temelleri atılan İsdemir bugün 52 yaşında. Yanılmıyorsam yaklaşık 12 yıldır İsdemir, yerel basına kapılarını kapalı tutuyor. Geçen süre zarfında belki ferdi ziyaretler olmuştur ama benim kastım, basın mensuplarının topluca bilgilendirilmesi, saha içi gezintiler ve bu gibi bazı etkinliklere, yerel medya mensuplarının da davet edilmesidir.

*Yerel Basın, İsdemir’e 1970 Yılından İtibaren Sahip Çıktı  

Benim emek ve omuz verdiğim gazetemiz İskenderun, şu an 75 yaşında. Bizi geriden takip eden diğer kıdemli yerel yayın organları var. Kısacası İsdemir yokken İskenderun Gazetesi vardı, yerel basın vardı. Yerel basın 1970 yılında temeli atılan İsdemir’e daha o günden sahip çıktı. İsdemir, bir aylıkken, bir yıllıkken, on yıllıkken ve nihayetinde 52 yıllıkken bile yerel basın, sayfalarını, sütunlarını ve köşelerini İsdemir’e ayırdı.

Kısaca bir adım atan İsdemir’e, yerel basın hep üç adım attı. Binlerce haber yaptı, onlarca, genel müdür, genel müdür yardımcısı, sayıca fazla yönetim kurulu üyeleri ve basın birimi sorumluları gördü. Değişime, modernizasyona, üretim rekorlarına tanıklık etti. Yerel medya, tam 52 yıldır İsdemir’in de sesi oldu. İsdemir’in hak ve hukukunu kendince savundu…

*Rus Mühendisler ve Aileleri  

1970’li 80’li yıllarda, İsdemir’den servisle gelen Rus mühendislerin kendileri, eş ve çocukları İskenderun içindeki semt pazarlarından, bazı mağazalardan alışveriş ederken, yerel basın bu güzelliğe ve renkliliğe de tanıklık etti. O tarihlerde Rusça öğrenen pazarcıların sayısı arttı. Türk-Rus işbirliğini, Rus-Türk dostluğunu gözlemledi.

Yerel medya, İsdemir Konferans Salonu’nda, yüzü aşkın etkinliği bizzat yerinde izledi. Üretim rakamlarını, yeni yapılan anlaşmaların imza törenini, İsdemir tanıtım filmlerini zevkle seyretti.  Şimdi emekli olan aşçıların yeteneklerini ve yaratıcılıklarını gördü. İsdemir logosuyla dağlanmış, halka patatesin, tabağına İsdemir yazısıyla geldiğine şahitlik etti. Halat çekme yarışlarında, emekçilerin hırsını ve mücadelesini izledi. Kapalı devre TV yayını yapan İsdemir TV’nin ilk yayınlarını İsdemir içindeyken dikkatle takip etti. Yerel medya, 2004 yılı içerisinde başlayan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımlarını (MDY) aşama-aşama haberleştirdi.

2010 gibi İsdemir birdenbire yerel medyaya kapılarını kapattı. Saha gezileriyle yapılan bilgilendirmeleri unuttuk. Pek çok etkinliği göremez olduk. İmza törenlerini izleyeme fırsatlarından mahrum kaldık.  İsdemir fabrika sahası içinde, İsdemir Genel Müdürlük Binası ve konferans salonun da bazı yenilikler olduysa, bunlardan uzunca bir süredir bihaberiz.

*Gösterilen Samimiyeti Suiistimal Edenler Olduysa

Peki, neden böyle oldu? Muhtemelen OYAK üst yönetimi genel bir talimatla, basın ve yerel basınla araya bir mesafe konmasını istedi. Silsile yoluyla uygulanan bu talimat neticesi de İsdemir üst yönetimi yerel basından uzak durdu. Elbette mevcut durumu sadece OYAK ve İsdemir yönetimine bağlamak yanlış olur. Mutlaka İsdemir ve OYAK üst düzey yöneticilerinin iyi niyetini, güler yüzünü, sevgi ve saygısını suiistimal eden medya mensupları da olmuş olabilir.

Böyle olduğunu kabul etsek bile genelde ve yerelde, bir veya birkaç kişinin hatasını, tüm camiaya mal etmek doğru değil diye düşünüyorum. Samimiyetten cesaret alıp, usulsüzlük, özellik ve kendine güzellik isteyen biri veya birileri varsa, bunlar elenir, diyalog ve irtibat kesilir, kalan yayın organları ve gazetecilerle yola devam edilebilir. Elbet de bunlar benim kişisel düşüncelerim.  Yine işin doğrusunu İsdemir üst yönetimi bilir.

*Rakamlarla İsdemir… 

OYAK Maden Metalürji şirketlerinden biri olan İsdemir, ülkemizin kuruluş tarihi itibari ile üçüncü, uzun ürün üretim kapasitesine göre en büyük entegre demir ve çelik fabrikası. İsdemir, 2008 yılında devreye aldığı 3,5 milyon ton/yıl sıcak haddeleme kapasitesi ile de Türkiye’nin uzun ve yassı ürün üreten tek entegre tesisi.

İsdemir, 3 Ekim 1970 tarihinde Türkiye’nin güneyinde Akdeniz kıyısında, İskenderun’a 17 km mesafede, Payas (Yakacık) yöresinde kuruldu. Kurulduğu tarihte sosyal tesisleri ile birlikte toplam 16,75 milyon m2 alan (fabrika alanı 6,8 milyon m2) üzerine kuruldu.

1975 yılında 1,1 milyon ton/yıl çelik blum üretim kapasitesi ile işletmeye alınan İsdemir’in üretim kapasitesi, yapılan I. tevsiatla 1985 yılından itibaren 2,2 milyon ton/yıl üretim kapasitesine çıkarıldı.

Uluslararası kalite standartlarında pik, blum, kütük, inşaat çelikleri gibi uzun ürün üretilmesi amacıyla kurulan İsdemir’de kok – sinter – yüksek fırın – çelikhane – sürekli döküm ve sıcak haddeleme prosesleriyle üretim yapılıyor. Ürünler iç piyasanın yanı sıra başta Güney Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerine ihraç ediliyor. İsdemir’de, yapılan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) ile uzun ürünlerin yanı sıra Ağustos 2008’den itibaren yassı ürün üretimine de başlandı.

Türkiye çelik sektörünün gelişimi açısından hayati önem taşıyan yassı ürün üretim kapasitesinin artırılmasında önemli bir rol oynayan İsdemir’de kütük, kangal, sıcak rulo ve slab üretiliyor. Bu ürünlerin yanı sıra kok kömürü, oksijen, azot, argon, amonyum sülfat, granüle cüruf, katran ve benzol gibi yan ürünler de elde ediliyor.

İsdemir hisselerinin tamamı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, 31 Ocak 2002 tarihli Hisse Devir Sözleşmesi ile yassı üretime geçilmesine yönelik yatırımların yapılması şartı ile Erdemir’e devredildi. OYAK’ın Erdemir’i satın alması ile birlikte; 27 Şubat 2006 tarihinde İsdemir, OYAK çatısı altında faaliyet göstermeye başladı. Hâlen İsdemir hisselerinin %94,87’si Erdemir’e, %5,13’ü ise diğer sahiplere aittir.

Sürekli gelişmeyi, yeni teknolojiler kullanarak çevreye olan duyarlılığı ile ürün ve hizmetlerde fark yaratmayı ana ilke kabul eden İsdemir’de, 2004 yılı içerisinde başlayan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) tamamlanarak başlangıçta 2,2 milyon ton/yıl olan sıvı çelik kapasitesi 5,3 milyon ton/yıl seviyesine çıkarıldı. Ayrıca kurulu tesislerinde 3.5 milyon ton/yıl yassı ürün, 0.6 milyon ton/yıl kangal ve 2.5 milyon ton/yıl kütük nihai mamul üretim kapasitesine sahip.

Bugün İsdemir, ülkemizin aynı zamanda yassı ve uzun ürün üretebilen tek entegre yassı çelik üreticisi konumunda bulunuyor.

 

*Temiz Bir Sayfa Açabilirsiniz

İsdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, kutlama mesajınız, düşünce içeren yeni yıl hediyeleriniz için size ve tüm emeği geçenlere, hem gazetemiz adına hem de kendi adıma teşekkür ederim.

Sayın Genel Müdür, Sayın üst yönetim. İsdemir A.Ş. olarak, yürüyün, koşun, başarıyı ve dünya liderliğini yakalayın ama beraberinde lütfen vefaya da önem verin. Biliyorum dört ay öncesindeki gelişmelerden yani son 12 yıldan siz sorumlu değilsiniz. Sizin sorumluluğunuz daha yeni başladı. Bu yüzden temiz bir sayfa açabilirsiniz.  Başarı hem ayrıntıda hem de vefada gizlidir. Lütfen unutmayın. Yoksa gün gelir, sizler de unutulursunuz…

*Salih Cem Oral Kimdir? 

Salih Cem Oral, 1967 Giresun doğumludur. İstanbul Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümü’nden 1991 yılında mezun oldu. Çalışma hayatına 1993 yılında İsdemir Yüksek Fırınlar İşletme Mühendisi olarak başlayan Oral, İsdemir’de 1995-2007 yılları arasında İsdemir Yüksek Fırın İşletme Başmühendisi, 2007-2013 yılları arasında Yüksek Fırınlar Müdürü, 2013-2017 yılları arasında Demir Üretim Direktörü ve 2017-2018 yılları arasında İsdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Nisan 2018’den bu yana Erdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığını sürdüren Salih Cem Oral, 2018 Haziran ayı itibariyle Erdemir Genel Müdürü olarak görevine başladı. Yaklaşık otuz yıldır OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde hizmet veren Salih Cem Oral, 12 Eylül 2022 tarihi itibarıyla İsdemir Genel Müdürlüğü’nü üstlendi.

Not: 1) Bize ulaştırılan ürünler içinde yer alan teneke kutunun Erdemir’in %100 geri dönüşümlü ambalaj içeriğinden üretilmesi, çevre açısından isabetli olmuştur.

2) Kutu içindeki ürünle diğer müstakil ürünlerde son kullanma tarihlerine özen gösterilmesi kayda değer bir hassasiyettir. Sizin ve ekibinizin yüreğine sağlık…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here