Kurban Alımında Bu Son Yıl Olabilir
Kurban Bayramı yaklaşırken, kentimizde her yıl kurulan kurban pazarı da kurulmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde belediye ekipleri tarafından düzenlemeleri tamamlanan pazar yerine, farklı illerden gelen satıcılar küçükbaş hayvanlarını yerleştirmeye başladı.
Bu yıl küçükbaş kurban fiyatlarının 2 ila 7 bin TL arasında değiştiğini söyleyen Kurban Satıcısı Talat Kazan, yem fiyatları ve mazottaki artış nedeniyle önümüzdeki yıl en düşük kurban ücretinin 10 TL olacağını öngördüklerini kaydetti.
Bu yıl satılan kurbanların geçen yıl alınan daha uygun fiyatlı yemlerle beslendiği için bu yıl uygun fiyatlı kurban alınabilecek son yıl olduğunu savunan Kazan; “Bu yıl resmi açıklanan rakamlara göre 68 TL kilo fiyatı. Pazarlarda 65 ila 70 TL arasında değişiyor canlı kilo ağırlığı. Farklı illerde rakamlar hayvanına göre değişebilir, en düşük 2000 liradan başlamak üzere 6-7 bin liraya kadar küçükbaş mevcut. Üretici için de zor bir dönem, çünkü yem fiyatları kilo bazında 7,5 TL’yi buldu.
Bu sene diğer senelerden biraz farklı, bu geçiş dönemi, son kez kurbanlıkların uygun olarak vatandaşlar tarafından tüketilebileceği bir yıl. Çünkü geçen yıl yem fiyatları 2,5 lira civarındaydı, arpa 2300-2500 bandındaydı, saman keza 1 -1,5 lira arasındaydı ancak bu yıl işler değişti. Mazotun, üretim maliyetlerinin artmasıyla beraber şu an mercimek samanı 5 liradan satılıyor, toz saman 2 lira, kaldı ki üretim dönemindeyiz, güze geçildiği zaman fiyatların artması bekleniyor.
Şu an nakliyeydi, yer kirasıydı yine büyük rakamlar ödeniyor. Şu an Muş’tan getirme maliyeti 15-20 bin lira, elimizde hayvan kalır geri giderse 15-20 bin lira daha verilecek. Yer kiraları, işçilik gideri var, bunları da dahil ettiğimiz zaman hayvan başına en az sadece nakliye bedeli 300-500 lira civarında giderimiz oldu.
Şimdi bu hayvanların ortalama günlük 2 ila 4 kilo arası yem tükettiğini göz önüne alırsak yaklaşık olarak bir hayvanın 500 liranın üzerinde aylık gideri olacak. 3-4 aylık 2000 lira sadece bakım maliyeti var, yem maliyeti var. Kurbanı bir de parayla satın aldığımızı göz önünde bulundurunca satacağımız rakamlar bizi kurtarır rakamlar değil ama biz bu sene sadece zarar etmeyelim, yatırdığımızı geri alalım gözüyle bakıyoruz. O yüzden de vatandaşlarımıza çağrımız, bu yıl kurbanlarını kessinler, gelecek yıl bu maliyetlerle hesaplandığında en ucuz küçükbaşın 10-12 bin fiyatında olacağını düşünüyoruz.
Çünkü bugün bir kuzunun maliyeti 2000 lira, siz 2000 liradan bir kurban alıp 1 yıl boyunca bakımını yaparsanız, işçiliğiniz, yeminiz, nakliye giderleriniz, bunun hastalığı olacak tedavi ücretleri binecek o yüzden gelecek yıl ortalama en küçük küçükbaşın fiyatı 10.000 lirayı geçecek. O yüzden bu yıl herkes alsınlar kessinler, son yılımız diyebiliriz, seneye biz dahil yiyemeyeceğiz. Geçen yıl bu pazarda %60 doluluk vardı, bir önceki yıl %100 doluluk vardı, insanlar yer bulamıyordu. Bu sene göreceğiz, şu anda yeni kuruluyor bir hafta sonra netleşir, doluluk oranlarının %50-60’ı geçmeyeceğini düşünüyorum. Bu yıl üreticinin, çok büyük bir para kazanacağı bir dönem olmayacak. Üreticinin Allah yardımcısı olsun” şeklinde konuştu.
Bir diğer satıcı Tekin Güler de; “Bu sene vatandaşlarımız için bir fırsat. Geçen sene aldığımız hayvanları kendi ürettiğimiz için daha uygun satabiliyoruz. Bakarsak kar oranımız şu an hiç yok. Sadece elimizden çıkarmayı düşünüyoruz bu malları. İnşallah vatandaşlar bu sene bu malları alır seneye de böyle giderse 8-10 bin lirayı bulacak küçükbaş bir hayvan. Allah yardımcımız olsun” dedi.
Kurban pazarını gezen bir vatandaş ise fiyatların yüksek olduğunu ifade ederek; “Fiyatlar şu an çok pahalı, alacağız tabii ki ama pahalı şu anda. Pazar tam kurulsun, otursun bakacağız, düşer mi düşmez mi bilmiyoruz tabii ama bugün almaya gelmedik, sadece bakmaya geldik” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)