Nardüzü Mahallesi sakinleri, yöreye konuşlandırılan depoların ve sanayi tesislerinin yaşam alanlarının içine girdiğini belirterek bu durumun başta sağlık olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirdiğine işaret ettiler. Yörede yaşayan vatandaşlar yetkililerin soruna çözüm bulmasını da istediler.
Nardüzü’nde sanayi alanlarının bulunduğu yerde açıklama yapan Arsuz Kent Konseyi Nardüzü Mahalle Meclisi Fırat Çiçek, depolama alanları ve sanayi tesisleri ile yaşam alanlarının, bir arada olmasının birçok tehlikeyi beraberinde getirdiğine değindi.
Mahalle Muhtarı Mehmet Şanlı da çevreye ve mahalle halkına zarar vermeye meyilli olan tüm iş yerlerinin periyodik olarak denetlenmesini ve denetlemeye ilişkin tutulan tutanak ve raporların birer nüshasının da mahalle muhtarlığı ile Nardüzü Mahalle Meclisi Başkanlığına verilmesini istedi.
Arsuz´da Nardüzü Mahallesi sakinleri, mahallelerinde imar planında konut+ticari alarak görülen bölgelere gelişi güzel ve düzensiz şekilde yapılan depolama alanları ve ticari alanların sıkıntı yarattığı belirterek, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Arsuz Belediyesi ile diğer ilgilileri sorunu çözmeye davet etti. Konuyla ilgili basın açıklamasına Nardüzü Mahallesi Muhtarı Mehmet Şanlı ile Arsuz Belediye Meclisi Üyeleri Yusuf Yüksel ile Sadet Berkyürek ve mahalle sakinleri de katıldı.
Arsuz Kent Konseyi Nardüzü Mahalle Meclisi ve mahalle sakinleri adına açıklama yapan Fırat Çiçek; “Depolama alanları ve sanayi tesisleri ile yaşam alanlarının, bir arada olması birçok tehlikeyi beraberinde getirmektedir. Geçen hafta Nardüzü Mahallesinde bulunan Cansu Antrepo ve çevre işyerlerinde meydana gelen yangın mahallede büyük panik, korku ve üzüntüye sebep oldu. Can kaybı ve yaralanma olmaması tek tesellimizdir. Öncelikle Cansu Antrepo ve zarar gören işyeri sahiplerine, çalışanlarına ve yangından etkilenen tüm çevre halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Yangında kaybedilen her şey milli servetimizdir, emeğimizdir. Bir daha yaşanmamasını dileriz” şeklinde konuştu.
Büyüyen Sanayileşme Sürecinden Rahatsızız…
Depo ve Fabrikaların yaşam alanının içine girdiğine de işaret eden Fırat Çiçek; “Mahallemizde her geçen gün büyüyen sanayileşme sürecinden rahatsız olduğumuzu birçok ortamda dile getirdik, getirmeye devam ediyoruz. Kontrolsüzce açılan depolar ve fabrikalar konut ve yaşam alanlarının içine kadar girmiş durumdadır. Depolama alanları ve sanayi tesisleri ile yaşam alanlarının, bir arada olması birçok tehlikeyi beraberinde getirmektedir. İki sene önce yaşanan ve bu son yaşadığımız yangın olayı endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu tekrar göstermiştir.
Yaşam alanlarımızda bulunan bu sanayi alanları maalesef yeterli miktarda denetlenmemektedir. Patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı özellikte olabilen birçok ürün kontrolsüzce ve iş güvenlik kurallarına uyulmadan bu alanlarda depolanabilmektedir. Herhangi bir yangın durumunda bütün çevreyi ve yaşam alanlarını tehdit etmektedir. Can ve mal kaybı riski yanında havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletmektedir. Mevcut durumda; Ruhsat alanı dışında çalışma yapan, iyi depoculuk uygulamalarına aykırı çalışan, iş ve çevre güvenliği önlemlerini almayan, bölgenin imar planına aykırı şekilde yapılanmış ve çevre kirliliğine sebep olan tüm işletmelerin ilgili kurumlarca daha sık ve daha ciddi denetlenip kanun ve yönergelere uygun çalışmalarının sağlanmasını talep ediyoruz.
Mahallemizde, her geçen gün gelişi güzel artan ve hatta konut imarlı alanlarda dahi, hızla yapılaşan sanayileşme sürecine tamamen karşı çıkıyoruz. Mahalle sakinlerimizin ve çocuklarımızın ihtiyacı olan yaşam ve oyun alanlarına, parklara, temiz toprak ve temiz havaya daha fazla dokunulmasını istemiyoruz” dedi.
İşbirliğiyle Birçok Felaketin Önüne Geçilir
Daha sonra söz alan Nardüzü Mahallesi Muhtarı Mehmet Şanlı da denetleme istediklerine vurgu yaparak; “Geçen sene firmanın biri mahallede kimyasal madde üretmeye kalkmıştı, duyarlı halkımız sayesinde engelledik. Buradan ilgililere sesleniyoruz. Mahallemiz başta olmak üzere ilçede bulunan çevreye ve mahalle halkına zarar vermeye meyilli olan tüm iş yerleri periyodik olarak denetlenmeli. Denetlemeye ilişkin tutulan tutanak ve raporların birer nüshası mahalle muhtarlığına ve Nardüzü Mahalle Meclisi Başkanlığına verilmelidir. Bu şekilde yapılacak işbirliğinin birçok felaketin önüne geçeceği kanaatindeyim” değerlendirmesinde bulundu.
Yöre sakinleri ayrıca bir depoda açıkta demir tozunun depolandığını, hafif bir rüzgârda bu demir tozlarının havaya karıştığını, mahallelinin bu demir tozlarını nefes yoluyla soluduğunu, ağır metal olan bu tozlarla ciddi sağlık sorunu yaşandığını kaydettiler. Depo ve fabrikaların yörede mantar gibi çoğaldığını, buranın bir Dilovası ya da Payas olmasını istemediklerini de sözlerine ekleyen mahalleliler ilgili, yetkililerin çözüm getirmesini de istediler. (Haber Merkezi)