Avukat Talat Fer; “Mesleğe Yeni Başlayan Avukatlar Desteklenmeli”

0
245

Hatay Barosu Genç Avukatlar Komisyon Başkanı Avukat Talat Fer; “Mesleğe Yeni Başlayan Avukatlar Desteklenmeli”

Hatay Barosu Genç Avukatlar Komisyon Başkanı Avukat Talat Fer, genç avukatların sıkıntıları hakkında görüşlerini paylaşan, mesleğe yeni başlayan avukatlara önerilerde de bulundu.

Genç avukatların yaşadıkları sıkıntıları anlatan Avukat Talat Fer; “Türkiye genelinde genç avukatlarımızın birçok sıkıntıları söz konusu… Buradaki asıl temel problem eğitim sıkıntısı, hukuk fakültelerinin ülke genelinde sayılarının çok fazla olması. Buradan yıl içerisinde birçok hukukçunun piyasaya çıkması maalesef ekonomik daralmaya, kazançların daralmasına sebep oluyor. İkinci sıkıntımız maalesef hikmeti devlet dediğimiz devlet zihniyeti. Üçlü sacayağı mevcuttur hukuk sistemimizde; savunma makamı, iddia makamı ve karar mercii şeklinde. Hikmeti devlet maalesef savunma makamını, avukatlığı hukuk devleti kavramı içerisinde değerlendirmek istememektedir. Değerlendirme içinde iddia makamı, karar mercii hiyerarşik olarak daha yukarıdaymış, avukatlık mesleği daha aşağıdaymış gibi bir alt üst ilişkisi söz konusu olmuş oluyor, bu da yine genç avukatlarımızın meslek sıkıntılarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

Üçüncü sıkıntımız ise avukatlık sınavının hala getirilmemiş olması. Yani Adalet Bakanlığının bir şekilde bu meslekte avukatlık sınavını getirmemiş olması, piyasa içerisindeki avukatların sayılarının çok artmasına sebep oluyor. Şu anda staj gören, mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımız biraz bize kızacaklar ama bu sistemin bir an önce getirilmesi gerekiyor. Staja başlamadan önce avukatlık sınavına girilmeli. Hatta benim bu konudaki görüşüm Alman sisteminin örnek olarak alınmasıdır. Almanya’nın benimsemiş olduğu bir sistem söz konusu, bu sistemde hukuk fakültesinden mezun olan tüm öğrenciler öncelikle bir sınava giriyorlar daha sonrasında hakim, savcı, avukat olmaları, aldıkları puan neticesinde belli oluyor, staja birlikte başlıyorlar. Staj neticesinde ücrete hak kazanıyorlar bu da daha sonraki aşamalarda ast-üst ilişkisinin olmamasına sebebiyet veriyor. Bu üç unsur eğer bir an evvel giderilirse genç avukatlarımızın üzerindeki yükler de azalacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.

Baroların mesleğe yeni başlayan avukatlar için üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Fer; “Bu durum Türkiye genelindeki barolara göre farklılıklar göstermektedir. Kendi baromuzdan örnek verelim. Hatay Barosu Başkanımız Sayın Avukat Hüseyin Açıkalın ve yönetim kurulu üyelerine buradan teşekkürlerimi sunuyorum, Genç Avukatlar Komisyon Başkanlığına seçildiğim ilk günden bugüne kadar desteğini bir gün dahi komisyonumuzdan eksik etmemiştir. Mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımıza, başkanımızın desteğiyle genç ofis projesini gerçekleştirdik. Hatay’ın çeşitli ilçelerinde mesleğe yeni başlayan fakat ofis açma gücü, bütçesi bulunmayan meslektaşlarımıza lokalin belli bir bölümünü genç çalışma ofisi olarak ayırdık. Bilgisayarından wi-fi ağına kadar çalışma ortamında olması gereken ne varsa ofisin içerisine ekledik.  Bunu da başkanımızın katkıları ile gerçekleştirdik. Bence tüm barolarda, tüm illerde böyle bir projenin gerçekleştirilmesi lazım. Bu bağlamda baro başkanlarının da yönetim kurulu üyelerinin de gereken desteği sağlaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Mesleğe yeni başlayan avukatlara önerilerde de bulunan Hatay Barosu Genç Avukatlar Komisyon Başkanı Avukat Talat Fer; “Avukatlık mesleğine devam etmek istiyorlarsa, gerçekten bu mesleği severek yapacaklarsa devam etsinler. Bu meslek nasıl olsa para kazandırır gayesi ile pek bir yol alamayacaklarını düşünüyorum. Bu mesleği gerçekten sevmeye baksınlar zira çok zor, sıkıntılı bir meslek. İnsanlarla içli dışlı olan her meslek kendine göre zordur, problemlidir, avukatlık mesleği bir tık daha fazla problemli ve sorunludur. Genç meslektaşlarıma önerim meslekte sürekli kendilerini geliştirmek, dinç kılmak, canlı tutabilmek için mevzuatı sürekli takip etmeleri, aynı zamanda bu mesleği sevebilecekleri bir ortam yaratmaları gerekmektedir” dedi.

Müvekkilleri ile zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarını da ifade eden Fer, avukatların ‘taraf’ olarak görüldüğünü ancak bunun doğru olmadığını kaydetti. Fer, avukatın dosyanın tarafı olmadığının halka anlatılması gerektiğini de belirterek; “Avukat sizin aranızdaki problemlerin tarafı değildir, sadece çözüm odaklı yargı yolunu tercih eder” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here