Şoför Esnafı İsyan Etti; “Masrafımız Çok, Kazancımız Az!”

0
115

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan, Dönmez Kooperatifi Şoförleri, artan mazot fiyatlarının ve diğer giderlerdeki artışların kendilerini oldukça mağdur ettiğini ifade ettiler.

Maksimum 10 yolcuya sefere çıktıklarını bunun da sefer giderlerini karşılayamadığını söyleyen Şoför Çetin Uzunay; “Yolcumuz az, mazotumuz almış başını gidiyor, biz bu işin içinden çıkamaz duruma geldik, çok mağdur durumdayız. Şu an devlet bizimle uğraşıyormuş gibi tren diyor, tren yakıtını bedava kullanıyor, biz 15 TL’ye alıyoruz litresini. Vergiler almış başını gidiyor, yolcu bulamıyoruz, ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Esnafımız artık arabasını sıraya çekmek istemiyor. Arkadaşlarımız gidiyor geliyor cepten koyuyor. Devletten bir yardım istiyoruz. Daha önce 20 dakikaya bir araç kaldırıyorduk şu an saatte bir araç kaldırıyoruz.

Şu an içinde bulunduğumuz aracın 5 dakikası var hareket etmeye sadece bir tane yolcusu var, bir yolcuyla yola çıkartacağız. Arkadaşımız bunun masrafını nasıl karşılayacak? Şoför arkadaşlarımız çok zor durumda, yakıtını bulamıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. En fazla bulduğumuz yolcu 10, en fazla 10 kişi bulabiliyoruz. Şu an yolcu sayısı çok az. Araçlarımız yolcu olmadığında sefere çıkmıyor. Yolcu az olduğunda sefere çıkmak istemesek yolcu bizimle kavga ediyor o da haklı. Yolcu az bile olsa çıkmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Eve Ekmek Götüremiyoruz

Yaklaşık 20 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Şoför Veysel Yalçın da, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı;

“Hem yakıttan, hem belediye çıkışlarından, hem trenden, hem de TURSAN firmasından şikayetçiyiz. Adana’ya git gel 320 TL yakıt yakarken şimdi 900 lira yakıyoruz. Ulaştırmadan zam geldi normal tarifeye 70 TL oldu, biz insanları mağdur olmasın diye 50 TL alıyoruz, öğrencilerden 40 TL alıyoruz. Ayrıca ücretsiz evlere servisimiz var ama insanlar yine de treni tercih ediyor çünkü yarı fiyatına taşıyor. Adam trene biniyor Dörtyol, Erzin’e bilet kesiyor Adana’ya Mersin’e kadar gidiyor denetim yapan yok.

Bize diyorlar ki Suriyeli taşımayacaksın, bizim yazıhaneye geliyorlar almıyoruz ama tren istasyonuna gidip bilet alıp seyahat edebiliyorlar. Aşısız almayacaksın diyorlar ama tren alıyor. Bir de TURSAN firması var. İskenderun’da TURSAN firmasının yazıhanesi bile yok, Antakya’dan gelip yolcumuzu alıyor. Bunu biz emniyet müdürümüze, Hatay Büyükşehir Belediyesine şikayet etmemize rağmen devam ediyor. Geliyor yolcu alıyor, Hatay Büyükşehir Belediyesi cezasını yazıyor ama encümene gitmeden cezasını sildiriyorlar.

Şu an biz mağduruz, arabamızı değiştiremiyoruz, Bağ-Kur’umuzu ödeyemiyoruz, eve ekmek götüremiyoruz. Bir gün gelip çalışsınlar görsünler. Bakın önünde durduğumuz arabanın 2 dakikası var kalkışa, 2 yolcu var sadece. 1.200 TL masrafı var, 2 yolcu 100 TL ediyor, ne yapacak bu adam?” (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here