Hamur işleri bölgemiz insanlarının olmazsa olmazlarından. Özellikle simit çeşitlerine olan ilgi her geçen gün artıyor. Pekmez ve susamla pişirilen, lezzetine doyum olmayan simit çeşitleri de zamanla arttı. Klasik sade simitlerin yanı sıra, tereyağlı, peynirli, zeytinli olarak üretilen simitler de insanlar tarafından tercih edilir oldu. Lezzetli, doyurucu ve geleneksel bir yiyecek olan simit kimi insanlar için bir öğün tercihi olabiliyor.
Bu işi yaklaşık 10 yıldır yaptığını, insanların simitlere olan ilgisinin oldukça iyi olduğunu söyleyen Vedat Ekin, bir tereyağlı simidi nasıl yaptığını, her aşamasıyla anlattı. Ekin; “15 kilo unumuzu tartıp yoğurma kabına koyuyoruz. Üzerine şekerimizi, tuzumuzu, yağımızı, suyumuzu ve mayamızı koyup yoğuruyoruz. Yoğurduktan sonra hamurumuzu kesme makinesine koyuyoruz. Kesme işleminin ardından tezgahımızın üzerinde tereyağıyla işliyoruz.
Daha sonra şeklini verip, pekmezli susama batırıp tepsiye diziyoruz. Mayalanması için yaklaşık 30-40 dakika bekletip, kabardıktan sonra fırına veriyoruz. Açma çeşitlerimiz var, zeytinli, kaşarlı, peynirli olarak. Ankara simidi, kazan simidi, sütlü simit, tereyağlı simidimiz ve poaça çeşitlerimiz var. Küçük pizza ve börek çeşitlerimiz de var.
Ben bu işi 10 yıldan beri yapıyorum. İnsanları simit ve hamur işlerini çok seviyor. Özellikle simit çeşitlerine ilgi çok” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)