Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), “Her Şeyden Önce Sağlık” anlayışı ile 2014 yılından bu yana kazandırılan altyapı ve arıtma tesisi yatırımlarını rakamlarla açıkladı.
Hatay halkının yaşamını modern, temiz, sağlıklı ve daha güvenilir ortamda sürdürmesi için 7 yıllık süreçte 3 bin 546 km altyapı çalışması yapıldığına dikkat çeken HATSU, insan sağlığına zararlı, ekonomik ömrünü tamamlamış, sık sık arızalanarak sürekli kesintilere sebep olan boruları bertaraf etme ve içme suyunu sağlıklı şekilde iletmek adına toplamda 2338 km içme suyu şebeke yenileme çalışması gerçekleştirildiğini açıkladı.
Atık suların çevremize, doğamıza ve su kaynaklarımıza zarar vermeden sistemli şekilde meskenlerden tahliye edilmesi adına da 1208 km atık su hattı çalışması yapıldığını belirten HATSU Genel Müdürlüğü, inşa edilen atık su tahliye altyapısı ile temiz çevre ve sağlıklı yaşama büyük katkı sağlandığının altını çizdi.
Ortak Yaşam Alanları Atık Sulardan Arındırılıyor
Hatay’a 9 yeni atık su arıtma tesisi kazandırıldığını bunların 5’inin Amik Ovası bölgesinde inşa edildiğine dikkat çeken HATSU, Amik Ovası’na önceden akan atık suların artık arıtılmış temiz bir şekilde verildiğini ve tarımsal faaliyetlerin kalitesinde artışa katkı sağladığını vurguladı.
İşletmesi yapılan tesislerle günlük 151 bin m3 atık suyun arıtıldığını aktaran HATSU, tesis sayesinde insan ile diğer canlıların ortak yaşam alanı olan doğanın, sulama ve içme suyu kaynaklarının atık sular ile kimyasal maddelerden korunduğuna dikkat çekti.
33 Yeni İçme Suyu Deposu
İçme suyunun uygun kalitede ve yeterli güçte dağıtımın sağlanması için Hatay’a 33 yeni içme suyu deposu kazandırdıklarını açıklayan HATSU, enerji ile ekosistem ilişkisi kurularak çalışmaların yapıldığını aktararak, yapılan yatırımların içme suyu kalitesinin iyileşmesinde, su kayıp ve kaçakların azalmasında önemli katkı sağladığını belirtti.
236 Adet Yeni Su Kaynağı
HATSU ayrıca, içme suyunun sürekli ve yeterli güçte dağıtımının sağlanması için 236 adet yeni su kaynağı kazandırdıklarını açıklayarak, yeni su kaynaklarından elde edilen suyun gerekli analiz ve ölçümleri yapılarak sağlıklı şekilde şebekelere iletildiğini belirtti.
İskenderun Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin elektrik enerjisine katkıda bulunmak amacıyla İskenderun Güneş Enerji Santrali’nin(GES) inşa edildiğini belirten HATSU, faaliyete geçtiği 2020 Mayıs ayından bugüne kadar 1061 MegaWattSaat elektrik enerjisi üreterek 1 milyon 31 bin TL tasarruf sağlandığını aktardı.
İletilen 674 Bin Altyapı Problemi Çözüme Kavuştu
HATSU, 2014 yılından bugüne kadar ALO 185 HATSU Çağrı Merkezi ve sosyal medya hesaplarına(Facebook, Twitter ve Instagram) iletilen 256 bin 967 adet içme suyu, 417 bin 094 adet atıksu ile yağmur suyu problemini çözüme kavuşturduklarını açıkladı. (Haber Merkezi)