Sporda Doğrular ve Yanlışlar (2)

0
25

Değerli okurlarım, futboldan gelme bir gazeteciyim ve halen de spor yapıyorum. Sağlığımız için yaptığımız sporun ömrümüz üzerindeki etkisini bilemeyiz ama en azından son nefesimize kadar sağlıklı oluruz diye düşünüyorum.

Isınma şartı, yapılan egzersize göre değişir ama koşullar ne olursa olsun eşofmanı giydiğimiz zaman iki üç dakika vücudumuzu hareketlendirmek şarttır. Bunun önemli avantajları vardır. Öncellikle, vücudumuz spora hazır hale geliyor, ısınma sırasında kaslar oksijenle dolar ve yapacağımız egzersizden büyük zevk alırız.

Bu ısınmaya, özellikle, yürüyüşçüler, bisiklet kullananlar, yüzücüler egzersize başlamadan önce ihtiyaç duyarlar. Bu ısınmanın zor yanı olmadığı gibi, yapacağımız sporun sadece bir parçası olacaktır. Yüksek enerji gerektiren dağ bisikleti, kayak, voleybol ve tenis gibi spor türlerinde yaralanmaları önlemek üzere özel ısınma programları önem taşır. Doğal olarak bu saydığım sporlar şimdilik konumuz dışında.

Spor selülidi önler önlemesine de, bu ancak doğru egzersiz seçildiğinde mümkündür. Açıklamakta yarar var. Bu sporlar (egzersizler) koşmak, ip atlamak ya da aerobik gibi sert sporlar selülitin daha da çoğalmasına artmasına neden olur. Bunlara çok dikkat edilmelidir. Bisiklet kullanmak ya da yürüyüş gibi daha yumuşak egzersizlerin ise selülit oluşumunu önleyici etkileri bulunmaktadır. Uzmanlar, selülit oluşumuna karşı özellikle su jimnastiği öneriyorlar. Su içinde yapılan hareketler masaj etkisi yaptığından cilt yüzeyindeki portakal kabuğu görünümü engelliyor.

Şimdi de sizlere terlemenin öneminden söz edeceğim. “Terlememek” önemli bir hastalık belirtisidir. Eğer terlemiyorsanız bunun çözümünü mutlaka bulmalısınız. Bu çözümde doktorunuzla mümkün olacaktır. Durup dururken çok terlemek de iyiye alamet değildir. Bu konularda geliştirilmiş ilaçlar mevcuttur.

Şimdi gelelim konumuza… Spor yaparak çok terlemenin anlamı nedir? Spor yaparken çok terlemek doğru egzersiz belirtisidir. O zaman doğru yoldasınız ve hangi sporu yapıyorsanız bıkmadan usanmadan devam edin. Spora başladıktan üç beş dakika sonra şakır-şakır terleyenler de var. Yarım saat sonra da terleyenler var. Bu sizleri korkutmamalı.

Bunun türlü nedenleri bulunmaktadır. Çok serin havada yürüyüşe çıktıysanız, çok düşük tempoda yürüyorsanız. Yürürken sık-sık mola veriyorsanız; terleme oranınız en aza iner.

Yine hatırlatmış olayım. Yürüyüş egzersizi yaparken yeni malzeme gerekmez. Eski olsun ama rahat olsun. Normal zamanlarda ve yürüyüş esnasında terlemiyoruz diyen okurlarım da fazla üzülmesinler. Bu hadise genetik de olabilir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here