Hassa’da çobanlar, nesli tükenme tehlikesi bulunan sarı benekli semendere, koyun otlatırken rastladılar. Hassa Sugediği Köyünde koyun otlatan çobanlar tarafından bulunan sarı benekli semender, doğal yaşam ortamına bırakıldı.
Köy Halkından çobanlık yapan Hüseyin Asan, yağmurlu günlerde ortaya çıkan bu semenderlerin doğal ortamlarında yaşamlarına köyde hiç kimsenin karışmadığını dile getirdi.
Suriye Afrin sınır bölgesindeki volkanik arazide rastlanan semenderin, yosunlu ve nemli taşların üzerinden kendine gölgeli bir yer bulmak için yavaş adımlarla ilerlemesi, seyre değer bir görsel oluşturdu.
Genellikle, Türkiye’nin güney bölgelerinde görülen bu canlıların, doğal yaşam alanları, ılıman ormanlar ve Akdeniz tipi çalılıklardır.
Taş ve yosunlar arasında, gölgeli ve nemli yerlerde yaşarlar. Şekilleri kertenkeleye benzerse de, tamamen kertenkelelerden farklıdır. Yumuşak derileri pulsuzdur ve parmaklarında tırnak bulunmaz. Çoğunlukla gece avlanan bu sürüngenlerin ana besinlerini küçük böcekler, larvalar ve solucanlar oluşturur. Gündüzleri sudaki kayaların altında saklanarak veya akarsuyun dip çamurlarına gömülerek dinlenir. Boyları 10 ile 15 cm arasında değişir.
Türkiye’de endemik bir semender türü olan sarı benekli semenderler, Habitat(yaşam alanı) kaybından dolayı soyu tehlikededir. (Haber Merkezi)