Başkan Savaş Halk TV’de Önemli Açıklamalarda Bulundu
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 22 Ocak Salı günü Halk TV ekranlarında yayınlanan Siyaset Rüzgarı adlı programın konuğu oldu.
Programda, İçişleri Bakanı tarafından başlatılan soruşturmanın sorulması üzerine Başkan Savaş; “Bu konuda elimize ulaşmış bir tebligat yok. Biz bir suç işlediğimizi düşünmüyoruz. Halkımızla doğruları paylaşıyoruz. Bu herkesin ulaşımına açık bir bilgidir. Bu nedenle herhangi bir suç işlediğimi düşünmüyorum. Bu milli bir meseledir. Ben milli bir meselenin siyaset sofrasına meze edilmesini doğru bulmuyorum” dedi.
Hatay’ın yanı başındaki savaşa rağmen barış iklimini koruduğunu vurgulayan Başkan Savaş; “7 yıldır Suriye’deki savaşın gölgesinde, barış içerisinde yaşayan bir iliz. Diğer illerde yaşanan olayların hiçbiri Hatay’da yaşanmadı. Burada yöneticilerin başarısını görmek lazım. Bir yönetici her rengi kucaklarsa bu tür olaylar yaşanmaz” şeklinde konuştu.
Hatay’da her 4 kişiden birinin Suriyeli olduğunu ifade eden Başkan Savaş; “Yayladağı, Altınözü, Kırıkhan, ve Antakya’da daha yoğun bir sığınmacı nüfusu var. İlk zamanlar doğum oranı Türklere oranla yarı yarıyaydı. Fakat bu günden güne artıyor. İstatistik yaptığımızda Hatay’da 12 yıl sonra Suriyelilerin sayısı Türkleri geçecektir. Bizim atalarımız Kıbrıs Barış Harekatı’nda savaşmasına rağmen Kıbrıs bile bize bu kadar kolay vatandaşlık vermiyor. 12 yıl sonra belli şartları sağladıktan sonra vatandaşlık alabiliyoruz. Almanya ve Amerika’da da vatandaşlık almak kolay değil. Ama bizim ülkemizde 5 yıldır ülkede yaşadığını muhtarlıktan aldığı bir kağıtla belgeleyen herkese vatandaşlık veriliyor. 3 aydan beri nüfus müdürlüklerimiz Suriyeli vatandaşlara çalıştır Ben bu şehrin belediye başkanıyım. Bunları elbette konuşacağım. Bu bir milli mesele ve vatandaşlarımız da bundan rahatsız. Bu konuyu polemik haline getirmek doğru değil” açıklamalarında bulundu.
“Hatay’ın Ne Kadar Hassas Bir Şehir Olduğunu Biliyorum”
Hatay’da dengeleri korumanın önemine dikkat çeken Başkan Savaş; “Ben ailemden iyi terbiye almış bir insanım. Annem ilkokula gitmemiş ve 50 yaşından sonra okumayı öğrendi. Babam askerde okuma yazma öğrendi. Ama babam bize devlete, millete, ve bayrağa saygıyı öğretti. Bizim için devlet çok önemli. Burası bir serhat şehri. Buradaki demografik yapıda farklı bir grubun dominant hale gelmesi Hatay’daki birçok rengi rahatsız eder. Türkiye’yi de rahatsız etmesi gerekir. Hatay kanla canla mücadele edilerek alınmış bir il. Bu nedenle bu bir milli meseledir. Devlet büyüklerimizin bu konuda adım atmasını beklemek hakkımız. Biz Türkiye Cumhuriyeti devletinin makamlarında görev yapan büyüklerimizle karşı karşıya gelmek istemeyiz. Ancak gerçekleri de söylemek durumundayız. Eğer ben eşitlikçi davranmasaydım insanlarımız bugüne kadar sessiz kalmazdı. Hatay bugünlere bu kadar sessiz ve sakin gelmezdi. Hatay’ı içeriden ve dışarıdan karıştırmak isteyenler başarılı olurdu. Ben Hatay’ın ne kadar hassas bir yer olduğunu biliyorum” ifadelerine yer verdi.
“İş Makinelerimizin %75’i Aylarca Afrin’de Kaldı”
Devletine ve milletine bağlı bir insan olduğunu vurgulayan Başkan Savaş; “Filistin, Libya, Mısır, Irak ve Suriye’nin durumu ortada, tüm Akdeniz çevresinde bir petrol karmaşası var. Bizim Mehmetçiğimiz sınırlarımızda mücadele ediyor. Biz savaşın her aşamasında vardık. Bizim iş makinelerimizin %75’i aylarca Afrin’de kaldı. Afrin ve İdlib’te bizim makinelerimiz de çalıştı. Sınırımızdaki tüm yolları biz yaptık. Askerlerimizi HBB Mehter Takımı’mızla ‘Türkler Geliyor’ marşıyla biz uğurladık. Ben hem bu şehri hem milletimi hem de devletimi seven bir insanım. Bunları hak eden bir insan değilim” açıklamasında bulundu.
“Hümanist Bir İnsanım. Herkese Eşit Yaklaşırım”
Irkçılık suçlamalarını kesin bir dille reddeden Başkan Savaş bu hususta; “Biz rekabet halinde siyaset yapıyoruz. Beni aşağılayanlara ben cevap vermeyeceğim. Bu doğruları konuşmak zorundayım. Devlet büyüklerimizin de Türkleştirilen Suriyelilerle ilgili daha teferruatlı bakmasını sağlamaya çalışıyoruz. Hangi partiden hangi renkten insanımız olursa olsun yaşanan hadiselerden rahatsız. Bunu dile getirmemi istiyorlar. Ben de dile getiriyorum. Bu ırkçılık değil. Ama anayasal olarak bir suç işlemişsek cezamızı çekeriz. Ben her partiden oy alan bir insanım. Her dinden her mezhepten insanla aynı sofraya otururum. Ben tıp doçentiyim. Görevim insanların hayatını kurtarmak. Aynı zamanda hümanist bir insanım. Herkese eşit yaklaşırım. Ama gerçekleri paylaşmamız kimseyi rahatsız etmemeli” açıklamalarında bulundu.
Halk Tv ekranlarında ‘Sarıl’ sloganıyla başlatılan seçim çalışmalarının anlamını anlatan Başkan Savaş; “İnsan tanımadığının düşmanı olur. Tanıştıktan sonra çoğunlukla o düşmanlık biter. Benim geçmişimde empati, sempati ve sarılma vardı. Ben Ak Parti’nin belediye başkanıyken de sosyal demokrat hemşehrilerime de eşit hizmet ulaştırdım. Bu nedenle ben Ak Parti’den CHP’ye geçtiğimde kimse yadırgamadı. Ben 10 yıldır Lütfü Savaş gibi hizmet ediyorum. Yani adam gibi hizmet ediyorum. Bizim iki kardeş şehrimiz var biri Aalen diğeri Kiel. Aalen Belediyesi ile birlikte Reyhanlı’da Suriyeli çocuklarımız silah tutmasın kalem tutsun diye okul yaptık. 24 derslikli bir okulun arka bahçesine de spor sahası yaptık. Eğer ben ırkçı olsaydım bu okulu yaptırmazdım yapmazdım. Yakın zamanda kütüphane de yapacağız. Altınözü’nde de Kiel kardeş şehrimizle birlikte bir okul yaptık. Biz bu okulları yaparken Suriyeli ve Türk ayrımı yapmadık. Biz nasıl halkımıza hizmet ettiysek Suriyelilere de hizmet ettik. Bu hizmetler için herhangi bir ek ödenek talep etmedik. Sarıl fikrimiz buradan çıktı. Biz 10 yıldır birbirimize sarılıyoruz” açıklamasına yer verdi.
Önceki yerel seçimlerde her görüşten insanın oyunu aldığını ve her kesimden kişinin sandıklara sahip çıktığını vurgulayan Başkan Savaş, bu seçim adil şekilde gerçekleştirilirse kazanacaklarını ifade etti. Başkan Savaş seçim sürecinden beklentileri ile ilgili, “Biz devletimizden ve Yüksek Seçim Kurulu’ndan adil bir seçim bekliyoruz. Bu seçim huzur ortamında geçsin. Hatay’a hak ettiği hizmetleri yapabileceksek Allah bize bu seçimi nasip etsin” ifadelerini kullandı.
“Önce Huzur Sonra Hizmet”
‘Önce Huzur Sonra Hizmet’ sloganıyla yola çıktıklarını söyleyen Başkan Savaş, huzurun olmadığı yerde hizmetin anlamını yitireceğinin altını çizdi. Belediyecilikte altyapı çalışmalarına ağırlık verdiklerini önemle aktaran Başkan Savaş, kent genelinde içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu kanallarının büyük ölçüde yenilendiğini ve arıtma tesisi olmayan ilçelere artıma tesisi kazandırıldığını ifade etti.
“Hatay’ın Bir Ticaret Bir Turizm Kenti Olması İçin Çaba Harcıyoruz”
Gelecek dönem projelerine de kısaca değinen Başkan Savaş; “Benim en büyük projem kentteki sevgi ortamının devam etmesidir. EXPO organizasyonunu kentimizde 2021 yılında kentimizde gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz yıl UNESCO tarafından Gastronomi Şehri seçildik yemeklerimizi tüm dünyaya tanıtmak için çalışma gerçekleştiriyoruz. Eski bir Antakya evimizi Gastronomi Evi olarak restore ediyoruz. Hatay’ın bir ticaret ve turizm kenti olması için çaba harcıyoruz. Hatay’ın ulaşım master planını da tamamladık. Eski kullanışsız toplu taşıma araçlarıyla yeni otobüslerle değiştiriyoruz. Engellilerin ve yaşlıların da kullanımına uygun araçlarımızı vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Adaletin, eşitliğin ve huzura katkının devamından yanayız kavgadan yana değiliz” dedi.