“Acilen Rant Ekonomisi Yerine Üretim Ekonomisi Tercih Edilmeli”

0
91

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur; “Acilen Rant Ekonomisi Yerine Üretim Ekonomisi Tercih Edilmeli”

Ülkemizin çok derin bir ekonomik krizin içinde olduğunu vurgulayan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, bu durumu geçiştirme, görmezden gelme, üstünü kapatma ihtimalinin olmadığını savundu.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Güzelmansur, ülkenin dört bir yanından kriz sinyallerinin gelmeye devam ettiğini kaydederek; “Her gün konkordato ilan eden firmalara bir yenisi daha ekleniyor. Kamu bankalarında bile kredi daralması kaydediliyor. İnşaat sektöründe batan batana. Yapı ruhsatı verilen bina sayısında yüzde 40’ın üzerinde bir azalma yaşanıyor. Konut satışları düşüyor. Beyaz et sektörü iflas ediyor, kimse umursamıyor. Yılsonuna kadar üretici firmaların yarısının kapanacağı tahmin ediliyor. İşsizlik ordusu gün geçtikçe genişliyor. Asırlık Resmî Gazete’nin kâğıt bölümü kapanıyor, yarım asırlık bir haber ajansı yayın hayatına son veriyor. Elektrik borcu nedeniyle camilerin elektrikleri kesiliyor. İcra dairelerindeki icra iflas dosyalarının sayısı 20 milyona yaklaşıyor. 2018 yılının ilk yarısında protesto edilen senetlerin tutarı yüzde 16 artışla 7 milyar liraya ulaştı. Ekim ayında karşılıksız çek sayısı geçen yıla göre % 103 artışla 94.400 adede, miktarı ise % 161 artışla 4,6 milyara kadar çıktı. Devlet ‘Para yok’ diyerek ihracatçının KDV’lerini ödeyemiyor. Asgari ücretli, asgari ücretin altında maaş alan emekli geçinemiyor ‘Çocuğumun karnını doyuramıyorum’ diye feryat ediyor. Türkiye bir açlık sorunuyla karşı karşıyadır” şeklinde konuştu.

Yerelde ise Hatay’ın ekonomik sorunlarının Türkiye’nin ekonomik sorunlarından daha derin olduğunu ve 2011 Suriye kriziyle başladığını vurgulayan Güzelmansur; “Sizler Hatay’ı sınır il olarak gördünüz, sizler Hatay’ı unuttunuz. Teşvikte bile ayrımcılık yapıyorsunuz. Ötekileştiren bu tavrınız yüzünden yatırımcılar Hatay’dan kaçıyor. Tarımsal ihracatta ciddi düşüşler yaşanıyor. Narenciye, zeytin, pamuk üreticisinin, çiftçinin çığlıklarını duymazlıktan geliyorsunuz. Kırsal kalkınma programlarından dâhi doğru yararlanamıyoruz, görmemezlikten geliyorsunuz. Hatay’da her yer insani yardımlaşma derneği tabelalarıyla dolu ama siz ‘Bu dernekleri araştıralım’ demiyorsunuz. Reyhanlı Barajı yılan hikâyesine döndü. Tarımsal alanları sulama sorununu çözmüyorsunuz. Hastanesi olmayan ilçelerimizde insanlar hastaneye yetişemediği için ölüyor, siz ‘sağlıkta çağ atladık’ diyorsunuz. Hiçbir limanın kabul etmediği ‘angusları İskenderun’da istemiyoruz’ diyoruz, siz angusları taşıyan yük gemisiyle övünüyorsunuz. ‘Vatandaş aç, geçinemiyor asgari ücretin hakkını verin’ diyoruz, siz “daha az et yiyin” diyorsunuz. Biz “Memleketin sorunlarını konuşalım” diyoruz, siz gündemi değiştirmek için ülkenin kurucu dengeleriyle oynuyorsunuz” diyerek iktidarın duyarsızlığına isyan etti.

Ülkemizin ve Hatay’ın bu darboğazdan, ekonomik buhrandan çıkması için çözüm önerilerini de sıralayan Güzelmansur; “Öncelikle ve acilen rant ekonomisi yerine üretim ekonomisi tercih edilmeli. İki, bölgesel teşvik yerine sektörel teşvik verilmeli. Üç, Kredi Garanti Fonu derhâl tekrar devreye sokulmalı. Dört, ihracatın artması için Orta Doğu’ya erişim kapısı olan Yayladağı Sınır Kapısı derhâl açılmalı” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here