‘Birlikte Yaşamak’ Paneline Yoğun İlgi
Hatay’daki ‘Birlikte Yaşamak’ Paneline, Türk Ermeni Baş Patrik Vekili Aram Ateşyan da Katıldı
Bağış; “Ülkemizin Birlik ve Beraberliğini Korumak Hepimizin Ortak Çıkarıdır”
Türk Ermeni Baş Patrik Vekili Aram Ateşyan, Diriliş Gençlik Federasyonu Hatay İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Birlikte Yaşamak’ konulu konferansa katıldı. AB ve Devlet eski Bakanı Egemen Bağış ve bölgenin kanaat önderlerinin de katılım gösterdiği konferans yoğun ilgi gördü.
Konferansa ayrıca, Diriliş Gençlik Federasyonu Genel Başkanı Berivan Algın, Hatay İl Başkanı Yılmaz Özfırat, Kumlu Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Hatay İl Müftülüğü Vaizi Abdüsselam Porsnok, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fadi Hurigil, Hatay Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Danışmanı Mehmet Şafi Öztekin, Hatay Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Rezzuk Ayoğlu, Medeniyetler Korosu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Panelde konuşan Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fadi Hurigil, bir arada yaşama kültürü ile tüm dünyaya örnek şehir olan Hatay’da yaşamaktan son derece mutlu olduklarını ve insana insan olduğu için değer verilmesi, inanç ve kültürlere saygılı olunduğu müddetçe de, bir arada yaşama kültürünün her yerde huzurlu bir biçimde olabileceğini ifade etti. Hurigil’in konuşmasının ardından sırasıyla kürsüye gelen Hatay Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu ve Hatay İl Müftülüğü Vaizi Abdüsselam Porsnok da bir arada yaşamının önemi ile ilgili konuşma yaptılar.
Ermenilerin 4 bin yıldan beri Türkiye topraklarında yaşadığını ifade eden Türk Ermeni Baş Patrik Vekili Aram Ateşyan ise tüm dünyaya örnek olmuş medeniyetler şehri Hatay’da olmaktan son derece mutlu olduğunu ve bir arada yaşamak adına her daim çaba harcadıklarının altını çizdi. Ateşyan konuşmasında, Ermenilerin 4 bin yıl önce olduğu gibi bugün de ülkenin sadık evlatları olduğunu ifade etti.
AB ve Devlet eski Bakanı Egemen Bağış da konuşmasında, ülkemizin birlik ve beraberliğine katkı verecek mesajların peş peşe verildiği böylesine anlamlı bir toplantıda olmaktan son derece mutlu olduğunu belirtti.
Ülkemizin kardeşliğin aynası olduğuna işaret eden Bağış; “Benden önce söz alan dostlarımızın her birinin farklı inancı var ama hepimizin ortak noktası bir arada yaşama kültürünü yaşatmak ve yıllarca da bu konuda fikrimiz değişmeden günümüze gelmişiz. Bizlerin ülkemizde bir arada yaşamak ve üretmekten başka şansımız yok çünkü ayrılığa düşersek hepimiz kaybederiz. Bu ülkenin birlik ve beraberliğini korumak hepimizin ortak çıkarıdır. Bu birlikteliği hiç kimse bozamamalı. Zira bizi birbirimize bağlayan ortak paydalar, bizi ayıran farklılıklardan çok daha fazladır, çok daha güçlüdür. Tarih ve talih bizlere ortak bir yön belirlemiş, bizleri bu coğrafyada bir sevgi ve barış medeniyetinin mensupları haline getirmiştir.
Farklı inanç gruplarımız yüzyıllardır bu toprakların ayrılmaz birer parçaları olarak gerçekten de ülkemizin birliğine, ülkemizin dirliğine çok büyük katkılar sağlamıştır. Ortak paydalarımızın bütünleştiği, cami, kilise ve havraların insanlığa birlikte huzur verdiği ülkemiz bizim benliğimizle doldurduğumuz ortak kültür ve inanç havuzumuzdur, kardeşliğimizin aynasıdır” dedi.
Bizi birleştiren değerlere de değinen Bağış; “Türkiye’nin onca hoşgörü ve karşılıklı anlayış ortamı sağlayabilecek ortak alanı varken husumet körükleyenlerin bu ülkede atacak adımı kalmadı. On yıllar sonra ibadete açılan Sümela Manastırı’nın, Van’ın Akdamar Adası’ndaki Surp Haç Ermeni Kilisesi’nin, Diyarbakır ili Sur ilçesinde bulunan Surp Giragos Ermeni Ortodoks Kilisesi’nin ve Gökçeada Rum Cemaati tarafından yapılan başvuruyla açılmasına izin verilen Rum Azınlık Okulunun, aslında bizi ayıran değil birleştiren birer unsur olduklarını unutmamalıyız” değerlendirmesinde bulundu.