15’ci Uluslararası Korozyon Sempozyumu MKÜ’de Başladı

0
152

15.Uluslararası Korozyon Sempozyumu Mustafa Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde başladı Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü tarafından organize edilen 15. Uluslararası Korozyon Sempozyumu MKÜ ev sahipliğinde Atatürk Konferans Salonunda başladı.

1988 yılından bu yana Türkiye Korozyon Derneğinin katkılarıyla iki yılda bir düzenlenen organizasyona Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, MKÜ’den ve farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyen ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda ilk olarak Ülkü Tecimen, Medeniyetler Şehri Hatay konulu sunumunu yaptı. Sunumun ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye ilk olarak 15. Uluslararası Korozyon Sempozyumu düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Ali Tuncay Özyılmaz geldi. Özyılmaz: “Korozyonu çevresel faktörlerin kullanılamayacak hale gelmesi olarak tanımlayabiliriz. Korozyon doğal kaynakların ömrünü belirleyen önemli bir olaydır. Korozyon dünyada yaklaşık 2 buçuk trilyon dolarlık ekonomik kayba neden olmaktadır. Bu kayıptan Türkiye’ye de 45 milyar dolar düşmektedir. Korozyonu önleme çalışmaları ile bu kaybın yüzde 15 ila yüzde 35 arasında azaltılabilmesi bile büyük bir getiri sağlayacaktır” dedi.

Korozyon Derneği Başkanı Necip Kurtkaya ise korozyonun etkilerinin ekonomimizden silinip atılması için tüm sanayicilerin ve belediyelerin kendileri ile işbirliği içinde çalışmalarını istedi.

Dernek Başkanı Kurtkaya’dan sonra kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Kaya, sayısı azalan uluslararası etkinliklerin tekrar artmasından memnuniyet duyduklarını belirtti. Rektör Kaya:  “Üniversitemiz büyük bir üniversitedir. 20 bini aşkın öğrencisiyle eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Fizik, kimya, biyoloji alanlarında Türkiye genelinde öğrenci sayısında bir azalma bulunmaktadır. Üniversitemizde de aynı durum yaşanıyor. Eğitimcilerimizin öğrenci az diye düşünmeyip sürekli çalışması, araştırma yapması, topluma ve memleketimize hizmet etmesi gerekmektedir” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Kaya’dan sonra kürsüye gelen Doç. Dr. Lütfü Savaş: “Erozyon ve korozyon biri içeride diğeri dışarıda bizi kemiren sağlığımızı alıp toprak altına götüren önemli iki olgudur. Bilim sürekli ilerliyor. Gençlerimiz bilimle uğraşırsa biz de geleceğe daha güvenli bakabiliriz. Bu sempozyumun bilim dünyasına katkıda bulunmasını temenni ediyorum” dedi.

Son olarak kürsüye gelen Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu: “Marmara depreminden varmış olduğum kanı, binanın değil insanın insanı öldürmesidir. Binaların demirlerinin çoğu paslı ve çürümüştü. Şu an komşumuz olan Suriye’de de bazı insanlar harekete geçiyor, hurda demirleri alıp ekonomiye kazandıralım diyor. Ortaya çıkan ürünün kalitesi, dayanıklılığı düşük olacak ve yeni ölümlere de alt yapı hazırlamış olacağız” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından plaket takdimi yapıldı ve sempozyum sunumlarına geçildi. 3 gün sürecek sempozyum alanında uzman kişilerin yaptığı sunumlarla devam edecek.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here