Muhtar Gezgin; “Meclis Üyeleri Attıkları İmzaya Sahip Çıksın”
Pınarbaşı Mahallesi sakinleri, Mahalle Muhtarı Fuat Gezgin önderliğinde, önceki gün yaptıkları toplantıda, tapularının verilmemesi halinde 7 Temmuz 2018 Cumartesi günü İskenderun Belediyesi önünde oturma eylemi gerçekleştireceklerini duyurdular.
2016 yılının Temmuz ayında, İskenderun’da 6 mahalleyi içine alan ve 77 dekarlık alanda gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm için İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ve İş Bankası Genel Müdürü arasında protokol imzalanmıştı. Aradan iki yıl geçti ama kentsel dönüşüm halen İskenderun’da başlatılmadı.
Bu durum üzerine, İskenderun Pınarbaşı Mahallesinde, mahalle muhtarı önderliğinde bir mücadele başlatıldı. Son olarak da mahallede halkın katılımı ile toplantı yapıldı ve bilgilendirmelerde bulunuldu. Toplantıda konuşan mahalle muhtarı Fuat Gezgin, tapular verilmez ise Pınarbaşı Mahallesi halkının 7 Temmuz 2018 Cumartesi günü Belediye önünde oturma eylemi gerçekleştireceğini kaydetti.
Mahallede gecekonduları olan vatandaşların katıldığı toplantıda mahalle sakinleri, AKP ve İskenderun belediyesi dâhil, İskenderun belediye meclisinde meclis üyeleri bulunan partilere tepki gösterdiler.
Mahkemeyi kazandıklarını ancak işlerin değiştirildiğini öne süren Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı Fuat Gezgin; “Biz mahkemeyi kazandık ama bakanlar kurulu kararı ile yeniden riskli alan ilan edildi. Mahkeme bir adamı berat ettiriyor ama bir eşkıya gelip, geri içeriye atıyor. Bunlar hukuk tanımıyor. Beş kişilik komite oluşturduk ve İskenderun belediye başkanına gittik. Bizim mahalle riskli alan ilan edilmişti. Bizim mahalle riskli alandan çıkarılmıştır. Biz, bize buranın tapusunu ver yine de kentsel dönüşüme sok, diyoruz. Meclis kararıyla, üç partinin grubu tarafından yeniden riskli alan çıkarıldı. AKP, MHP, CHP İskenderun meclis grubu tarafından “İskenderun Pınarbaşı mahallesi gecekondularının tapularının verilmesi” kararı çıkarıldı ve İskenderun belediye başkanı Seyfi Dingil tarafından imzalattık.
126 gecekonduya tapu verileceği ilan edildi. Yani bu söz bize üç ay önce verilmiştir. Efendim, bizimle başladılar oynamaya, Milli Emlak’a gittik, “şu yazıyı getirin” tapuya gittik onlarda aynısını yaptılar. En sonunda beni bir Harun Çetinkaya isimli birisine gönderdiler ve “senin tapu işlerini yapacak” dediler. O da bana “nedir senden çektiğim, sana yaptığım iyilik yeter, git başımdan” dedi. Bende iyilik yapmadığını ve hakkımız olan tapuyu vermesi gerektiğini söyledim.
Son gelinen noktada hükümetin çıkardığı bir imar barışı var. Bu ayın 14’ünde bizi Ramada Otele çağırdılar. İmar barışı var, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ve Antakya il müdürlüğünden temsilciler göndermişler. Otele gittik ve dinledik. Bizim mahalle ile hiçbir şey yok. Genel bir şeyler anlattılar. Ben itiraz ettim ve bizim mahallenin elektrik, su ve doğal gaza ihtiyacı yoktur. Bizim tapuya ihtiyacımız var dedim.
Bizden şimdi para istiyorlar ama bu gecekonduları kentsel dönüşüm kararı alıncaya kadar kullanacağımıza ilişkin yazılar gönderdiler. Şimdi yüzde üç diyorlar, yani yüz milyar gösterilen dairenin yüzde üçünü yatırın diyorlar. Yine bir daha para istiyorlar. Peki diyorum kentsel dönüşüme giren yere tapu verecek misiniz? Diyorum onlar ise “yok” diyorlar. Mahallenin bunun için para yatırmasına razı değilim, bu bir aldatmaca ve kandırmacadır. Bizim tapumuzu versinler, üç değil on üç, yirmi üç milyar yatırırız” şeklinde açıklamalarda bulundu.
İskenderun belediye meclis üyelerine de seslenen Gezgin; “AKP, CHP ve MHP’li üyeler imza attılar ve namus sözü verdiler. Onları, bu imzaya sahip çıkmaya çağırıyorum. Seçim var diye bize üç ay verdiler. Yarın yerel seçimler olacak yine bizi kandıracaklar. Bu tapuların alınmasının yolu ise İskenderun belediyesinden geçmektedir. Belediye ve Kaymakama baskı yapacağız. Bu bizim vatandaşlık hakkımızdır. Altı yıldır bize tapu vereceklerini söylüyorlar ama vermiyorlar, bir gün sabahleyin kalktığımızda bu mahalleye dozerler dayanacaktır.
Benim burada malım yok ama bu insanlar 70 yıldır burada oturuyorlar, herkes şahittir. Bütün demokratik hakkımızı kullanacağız. Mahkemeler kazandık ama artık mahkeme bile kazanamayız. Çünkü yeniden riskli alan edilmesi için bir ev yeterlidir. Tapumuz olmadığından evlerimiz gidecektir. Ancak üstündeki inşaatın parası verilecek bu da on veya on beş bin liradır” dedi.
Bu Bir Kentsel Talandır
Konu hakkında bilgilendirmelerde bulunan Mimar Ercüment Kimyon da; “Bazı gerçeklerin altını çizmek gerekir, bu insanlara 4706 yasa kapsamında İslah İmar planı var iken tapu verilmemiştir. 4706 Sayılı yasada hazine malları belediyeye devredilerek, halka tapu verilecektir. Belediye bunu yapmadığı gibi 6306 sayılı yasa ile riskli alan ilan etti. Riskli alandaki tapuyu belediye sadece kendi mülkiyetine almak için başvurmuştur. Bu nedenle barış denilen çağrıdan vatandaş yararlanmayacaktır.
İskenderun’da Pınarbaşı mahallesinde 3510 no’lu parsel, yaklaşık 16 bin metrekarelik bir parseldir. Üzerinde 200 yakın gecekondu bulunmaktadır. Bu yapıların mülkiyeti hazine malı olduğu halde, yıllar önce ıslah imar planı yapıldığı için tapuları alması gereken şahısların bu güne kadar almamış olmasından kaynaklı, geçmiş yıllarda riskli alan yani Kentsel dönüşüm ilan edilmiştir. Söz konusu yapı sahiplerine bundan dolayı sadece enkaz bedelleri ödenerek, buralardan çıkarılması noktasına gelindiği için halk buna tepki göstermektedir. Elli yıldır yaşadıkları bu sokakları terk etmek istemiyorlar. Proje kapsamında bir kent rantı oluşacaktır. Bu ranttan bir kısmının kendilerine verilmesini istiyorlar. Ancak belediye riskli alan yani kentsel dönüşüm kararı aldığı için bu kez mülkiyet 4706 kanun kapsamında belediyeye devredilip, vatandaşa verilmesi söz konusu olamıyor.
Belediye ile milli emlak arasında gidip, gelen vatandaş, bir yandan belediye emlak, bir yandan milli emlağa ecri misil altında bir para ödemektedir. Şimdi de imar affı ya da imar barışı adı altında “bu binalardan yararlanmak istiyorsanız, gelin bu arsa rayiç bedellerinin yüzde üçünü bakanlığa yatırın” diyorlar. Arkasından bir yüzde üç daha isteyeceklerdir. Vatandaş yüzde altı ödese bile riskli alan yani kentsel dönüşüm yüzünden buraların tapusunu alamayacaktır. Pınarbaşı muhtarı Fuat Gezgin önderliğinde bu imar barışının vatandaşa bir fayda getirmeyeceğini bu toplantıda anlattık. Tam tersine vatandaşın cebindeki üç-beş kuruşun da dolaylı yoldan alınacağını ve bunun soygun düzeni olduğunu söyledik.
Bu yasal mevzuat kapsamında vatandaşın tapusunu alması mümkün görünmüyor. Vatandaşa verilecek enkaz ise ya 10 bin, ya 15 bin liradır. Başka bir şey yoktur. Vatandaşın bir yıllık ev kirası bile değildir. Bu bir kentsel talan ve kentsel tasfiye anlamına gelmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)