CHP’li Vekil Dudu, İlimizde Sık Yaşanan Elektrik Kesintilerini Meclise Taşıdı

0
180

mevlüt dudu (25)“Hataylıların Yaşadığı Mağduriyeti Gidermek İçin Ne Gibi Önlemler Almayı Düşünüyorsunuz?”

CHP Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu, Hatay’daki elektrik kesintilerinin son bulması ve Enerjisa’ya cezai müeyyide uygulanması için soru önergesi verdi.

Dudu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, gerekli şebeke alt yatırımı yapmayan Enerjisa’ya 1.5 milyon Hataylının çilesi haline gelen elektrik kesintileri nedeniyle cezai işlem uygulanıp uygulanmayacağını sordu.

Toroslor EDAŞ’ın 2013 yılında özelleştirildiği dönemden bu yana Hataylıların günün yarısını elektriksiz geçirdiğine dikkat çeken Dudu; “Enerjisa’nın yatırım konusunda bu kadar rahat davranması karşısında bakanlığınızca Enerjisa’ya yönelik bir işlem yapılacak mıdır?” diye sordu.

Hatay’daki elektrik kesintileri konusunda bugüne kadar ki en kapsamlı araştırmayı yapan Dudu, Enerjisa’nın kar marjı yüksek yatırımlara yöneldiğini, bu yatırımları elektrik faturalarına yansıtarak, Hataylıları bir kez daha mağdur ettiğini ortaya koydu.

TEDAŞ’ın özelleştirilmesinin Hataylıların lehine olmadığını kaydeden Dudu önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Enerjisa’nın yanlış politikaları ve kapasitesi büyüyen şebekeye gereken yatırımı yapmaması nedeniyle Hataylılar, uzun süren elektrik kesintilerine mahkûm edilmiştir. Günlük yaşamın rutini haline gelen ve günde en az 8-10 saate varan elektrik kesintileri, Hatay’da yaşayan 1 milyon 519 bin vatandaşlarımızı canından bezdirmiş, üretici, işadamı ve esnafı maddi ve manevi açıdan zora sokmaktadır. Bu bağlamda;

1) Hataylıların çoğu kez günün yarısını elektrikten yoksun geçirmesi insani midir? Büyükşehir kapsamında olan Hatay’da 2 yıldır aralıksız devam eden ve uzun süren bu elektrik kesintileri olağan ve normal bir durum mudur?

2) Toroslar EDAŞ’ı 1.75 milyon dolara satın alan Enerjisa, hızla büyüyen Hatay’ın şebeke altyapısındaki yetersizlikleri giderme konusunda gerekli adımları atmamaktadır. Elektrik kesintileri konusunda ise oldukça sert davranan şirket, elektrik faturasını ödemeyen vatandaşın elektriğini 3 gün içinde kesmektedir. Elektrik kesintisinde tereddüt etmeyen Enerjisa’nın yatırım konusunda bu kadar rahat davranması karşısında Bakanlığınızca Enerjisa’ya yönelik bir işlem yapılacak mıdır?

3) Dağıtım şirketlerinin yatırım planlamaları, 5 yıllık dönemler halinde EPDK tarafından onaylanmaktadır. Hataylı vatandaşlarımız, 2016 yılında elektrik kesintisi kâbusundan kurtulmak istemektedir. Toroslar EDAŞ’ın 2016-2020 yılını kapsayan yatırım planlaması konusunda EPDK’nın yapacağı özel bir işlem var mıdır?

4) Dağıtım şirketleri; şebekeler ve dağıtım altyapısı üzerinde yaptıkları yatırımları, “yatırım harcaması” başlığıyla “elektrik faturasına” yansıtmaktadır. Başka bir deyişle şirketlerin tüm yatırım harcamaları, “elektrik faturası” üzerinden vatandaşlara ödetilmektedir. Hal böyle olunca Enerjisa, son dönemde yatırımlara yönelerek, yaptığı harcamaları elektrik faturası üzerinden tekrar tahsil etmek istemektedir. Enerjisa’nın, özellikle Antakya, Samandağ, Arsuz ve İskenderun’da şebeke ıslahı, trafo merkezlerinin kurulması, kablo ve panoların değiştirilmesi, şebeke kapasitesinin arttırılmasına dönük yatırımlardan kaçındığı bilinmektedir. Acil ihtiyaçlar yerine, elektrik şebekesinin yeraltına çekilmesi yönündeki yatırıma öncelik veren Enerjisa, Hataylıları hem elektrik kesintisine hem de yüksek tutarlı elektrik faturalarına mahkûm etmektedir. Yatırım planlaması konusunda dağıtım şirketlerine yönlendirme yapmayı düşünüyor musunuz?

5) Hali hazırda son iki aydır yaşanan ve kimi semtlerde 8 saate varan elektrik kesintileri de “altyapı çalışmaları, bakım ve onarım ya da tesis çalışmaları” gerekçeleriyle planlı kesinti kapsamında açıklanmaktadır. Ancak bu açıklama, bu kadar uzun süreli ve geniş çaplı elektrik kesintileri karşısında yetersiz kalmaktadır. Bundan sonra kentimizde elektrik kesintilerinin daha ne kadar süreceği konusunda bir tahmin dahi yapılamamaktadır. Hataylıların yaşadığı bu mağduriyeti gidermek için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

6) Dağıtım şirketlerini denetlemek üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Elektrik Dağıtım Şirketleri Dairesi Başkanlığı, denetim raporları hazırlamaktadır. EPDK’ye iletilen bu denetim raporları, neden kamuoyu ile paylaşılmamaktadır? Enerjisa’ya ilişkin denetim raporunda Toroslar EDAŞ’ın işlemlerinde hukuka aykırılık var mıdır? Her yıl yapılan denetimler sonucunda oluşturulan raporları açıklayacak mısınız? Bu raporlar sonucunda Enerjisa’ya ceza uygulanması söz konusu olmuş mudur?

7) Hükümetin özelleştirme politikasında ortaya koyduğu “kaliteli ve kesintisiz enerji” iddiasının çöktüğü görülmektedir. Bu politikadan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

8) Enerjisa’nın Hatay’da elektrik mühendisi, tesisatçı ve yapı sahiplerine mevzuatı gerekçe göstererek, elektrik bağlamadığı şikâyetleri yapılmaktadır. Özellikle “yapı kullanım izni” alınmayan binalara elektrik verilmediği bilinmektedir. Hükümet Programı’nda kentsel dönüşüm yapılması şartıyla izinsiz yapılara elektrik bağlanacağı vaadinde bulunulmuştu. Bu vaadi ne zaman yerine getirmeyi planlıyorsunuz?

9) Enerjisa’nın Hatay’daki elektrik şebekelerini yönetmede gösterdiği basiretsizliğin bir nedeni de özelleştirme sonucu devraldığı şirketteki tüm kalifiye ve uzman kadroları tasfiye edip, sahayı bilmeyen ve anlık gelişen arızalara müdahale edemeyen personeli istihdam etmesine bağlanmaktadır. Enerjisa’nın Devlet Personel Başkanlığı havuzuna yönelttiği bu personelin uzmanlığından yararlanmayı düşünüyor musunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here