4’cü Teknoversite Günleri Bilim ve Teknoloji Dostlarını İSTE’de Buluşturdu!

0
273

4’cü Teknoversite Günleri, dolu ve zengin içeriği ile üç gün boyunca bilim ve teknoloji dostlarını İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE) buluşturdu. Konularının uzmanları ile yüz yüze görüşebilen bilim ve teknoloji meraklıları sergilenen projeleri de yerinde inceleme fırsatı buldu.

İSTE Merkez Kampüste İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’nin ev sahipliğinde düzenlenen 4. Teknoversite Günleri’nin açılış törenine; AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, Hatay Vali Yardımcısı Erol Özkan, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, iş insanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, davetliler, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Dört yaşında bir üniversite olarak, tescili İSTE’ye ait olan ve artık gelenekselleşen Teknoversite Günleri’nin de dördüncüsünü düzenledikleri için duyduğu heyecanı belirten İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “Teknoversite, İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) Türkiye’ye kazandırdığı yepyeni vizyondur. Teknoversite Günleri de bu vizyonun içerisinde düzenlenen bilim ve teknoloji şenliğidir bir anlamda. İSTE olarak, Teknoversite vizyonuna uygun bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. Bir süre önce Teknoloji Geliştirme Bölgemiz ilan edildi ve çok yakında İSTE Teknopark hizmet vermeye başlayacak. Böylelikle, Teknoversite vizyonumuzun altını daha iyi doldurarak, özellikle üniversite-sanayi işbirliği ile inovasyon ve girişimcilik ekosisteminde daha iyi çıktılar üretebileceğiz” şeklinde konuştu.

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise, yaptığı konuşmada; her yıl yapılan Teknoversite Günleri’nin içeriğinin tüm katılımcılara önemli katkılar sunacağından emin olduğunu, sanayi ile işbirliği içerisinde çalışan İSTE’nin bu vizyonu ile çok sayıda ilk’e imza atacağına inandığını ve bu işbirliği için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı M. Fatih Kacır, salona Skype video konferans sistemi ile bağlanarak; Teknofest İstanbul Festivali ile yerelde Teknoversite Günleri gibi organizasyonların toplumda teknoloji farkındalığının artırılması için çok önemli olduğunu belirtti ve yerli teknoloji geliştirme politikaları ile savunma sanayinde yapılacak Ar-Ge çalışmalarının öneminin altını çizdi.

Açılış konuşmalarının hemen ardından, ‘Savunma Sanayisinde İHA-SİHA Teknolojisi’ konulu konferansında Milli Savunma Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz; “İHA projesinde 6 kişilik bir ekip ile savunma sanayisi için çalışıyoruz. Sadece gözetleme için kullanılan tasarımlarımız İHA, eğer silah taşıyorsa SİHA olarak adlandırılıyor. Pek çok faydalı projemiz var savunma sanayi için.

Tüm dünyadan projelerimizde çalışan karma bir grubuz. Türk mühendisler olarak en fazla havada kalan dronları tasarladık ve Guinness Dünya Rekorları kitabına girdik. Askeri standartlara yönelik üretimler yapmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz araçları havada ve karada kullanarak askeri kayıplarımızı en aza indirmeye çalışıyoruz. Ayrıca askerlerimizin yükünü azaltarak, hedefleri anında imha etmeyi amaçlıyoruz.

Yer kontrol sistemleri ve termal kameralarla İHA ve SİHAlarla savunma sanayimizi desteklemeye çalışıyoruz. Dronlarımız uzun süre ve uzun mesafelerde gidebiliyor. Böylece çekim alanımız genişliyor. Bizler bugün askeri alanda kullanılabilecek, her türlü şarta dayanıklı İHA ve SİHA yapabiliyoruz. Bunun için ilerleyen zamanlarda fikirleri olan projeleri olan öğrencilerimizi her zaman destekleyebiliriz ve ortak olabiliriz” diyerek sözlerini sonlandırdı. Salonda uçurulan ve gerçek bir bomba imha robotu salonda büyük bir heyecan oluşturdu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here