“Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz”

0
78


Yaşadığımız deprem felaketinin ardından, depremle ilgili değerlendirmeleri ve yorumlarıyla dikkat çeken Japon Deprem Uzmanı, Yüksek Mimar, Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki KYK Yapı Kimyasalları tarafından deprem farkındalığını ve bilincini arttırmak amacıyla İskenderun’da düzenlediği seminere konuşmacı olarak katıldı.

KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanımız Cemil Onur Sürmeli, Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Uğur Kavçuer, Teknik Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Utku Çağlar’ın ev sahipliğinde Anemon Otel’de düzenlenen seminere, bölgemizdeki mimar, mühendis ve müteahhitler katılım gösterdi.

Seminerin açılış konuşmasını KYK Yapı Kimyasalları Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Uğur Kavukçuer yaptı. ‘Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz’ mottosuyla sektör profesyonellerine, doğru ürün seçimi ve uygulamaları hakkında eğitimler vererek, ülkemizin bir gerçeği olan depreme karşı, farkındalığın ve bilincin arttırılmasını sağlamak amacıyla KYK Yapı Kimyasalları olarak Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki ile seminerler gerçekleştirdiklerini ifade eden Kavukçuer; “İnşaat malzemesini üreten, satan, denetleyen, uygulayan ve yapıları satın alan herkese bu konuda iş düşüyor. Doğru uygulama ve malzemelerle sağlam yapı inşaat ederek hasarı en aza indirmeliyiz. KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanımız Cemil Onur Sürmeli bir Hataylı o nedenle bu seminerlerin amacı tamamen sosyal sorumluluk projesi kapsamında olup depremden bu yana sahada olduğumuz her an işin sırrının sağlam binalarda olduğunu gördük.

Enkazlar arasında sağlam duran bir binanın içine girip inceleme yaptık. Yaşanılan bu durum belki Allah’ın takdir-i ama bu şekilde geçiştirmek doğru olmaz. Sağlam duran bina kolonu ve kirişi iyi durumda diye kaldı. Kaderimizi kendimiz belirliyoruz. Acınızı içimizde hissederek bir daha böyle felaketleri yaşamamayı diliyorum. Onun içinde ne yapılması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Geriye sadece doğru insanlarla ve firmalarla uygulamak kalıyor” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Japon Deprem Uzmanı, Yüksek Mimar, Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Hatay’ın Kıbrıs tarafına doğru deniz kesiminde bir deprem ihtimali ve yaşanabilecek tsunami için ciddi uyarıda bulundu.

1999 Marmara Depreminde ülkemize geldiğini ve o zamandan bu yana burada yaşadığını ifade eden Moriwaki, sayısız çalışmalara katıldığını ve bu süreçte çok yanlış uygulamalar ile karşılaştığını aktardı. Elazığ depremi olduğunda gelip yerinde incelemeler yapan Moriwaki Güneydoğu fay hattında kırılmalar olacağını ve Kahramanmaraş, Hatay için önceden uyarılarda bulunduğunu söyledi. Şimdi ise tekrar uyarıda bulunarak bu sefer Hatay’ı denizden gelecek bir depremin etkileyeceğini söyledi.

Moriwaki, Hatay’ın Kıbrıs tarafına doğru deniz kesiminde bir deprem ve sonrasında tsunami ihtimali için ciddi önlemler alınması gerektiğini ve Depremden önce yapılan hataların tekrar edilmeden yeni yapıların gerçekleşmesi gerektiğini aktardı.

99’dan sonra deprem için yapı denetim sistemi başladığını hatırlatan Moriwaki denetim eksikliğine dikkat çekerken, Türkiye’deki 21 milyonu aşan yapı stoğunun %50’sinin yönetmeliklere uygun olmadığını söyleyerek; “99 depremi de büyük bir felaketti. 2001-2011’de deprem için yapı denetim sistemi vardı. Hatay’da denetim ise 2001’de oldu ve sonrasında da denetim eksikliği yaşandı. Bu durumun maalesef ki sonuçlarını acı bir şekilde gördük. Türkiye’de 21 milyonu aşan yapı var ve bunların %50’si yönetmeliklere uygun değil bu da sizin ülkenizde var olan imar barışından kaynaklı ve bu imar barışı doğru bir şey değil. Japonya’da böyle bir şeye asla rastlayamazsınız çünkü bu felaketlerde en önemlisi yapılardır. Bu imar barışının olmaması gerekiyor ve yapıların gerçekten yönetmeliklere uygun olması gerekiyor” diye konuştu.

Japonya ve Türkiye arasındaki deprem felaketini önleme farklılıklarından da söz eden Moriwaki, yapıların en büyük düşmanın ‘su’ olduğuna vurgu yaparak yalıtımın önemine değindi. Korozyonla baş etmenin tek yolunun ‘su yalıtımı’ olduğunu ifade eden Moriwakii yapısal güçlendirme yöntemlerini de ayrıntılarıyla katılımcılara anlattı.

Seminer sonunda katılımcılara eski bir Japon felsefesi olan Kintsugi baz alınarak hazırlanan Kütahya Porselen fincanları hediye edildi. KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli’nin eşi Kütahya Porselen Yönetim Kurulu başkanı Sema Güral Sürmeli’nin kırılan bir nesneyi eskisinden çok daha güzel ve fonksiyonel hale getirmeyi amaçlayan bu felsefeyi taşıyan fincanları deprem bölgesi için özel tasarlamış olduğu aktarıldı.

Daha sonra ‘Kaşif’ isimli deprem eğitim tırı ve ‘Gezgin’ isimli otobüs de seminere katılan sektör temsilcilerine gezdirildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here