140 Yıllık Rüya Gerçek Oluyor

0
129

itso-ordu-ziyaret1Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, 50 Kişilik Bir Heyetle İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nı Ziyaret Etti…

Ordu Ticaret Odası’ndan 50 kişilik heyet, Karadeniz Akdeniz Bölünmüş yol projesi kapsamında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)’nı ziyaret ettiler. Ordu Ticaret Odası Başkanı Servet Şahin ve Ordu’dan gelen heyeti, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen ve İTSO Yönetim Kurulu üyeleri kapıda karşıladılar. Karadeniz-Akdeniz Ticari işbirliğinin arttırılması projesi kapsamında Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Altınordu Belediye Başkanlığı, Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Karayolları Müdürlüğü’nden gelen heyet İTSO Halil Şahin Meclis salonunda düzenlenen toplantıya katıldılar.

Konuşmalara başlanmadan önce İskenderun’u anlatan bir video izlendi. Videoda İskenderun’un en güzel, en önemli, en değerli özellikleri olan, enfes yemekleri, ara sıcak-soğuk mezeleri, enfes tatlıları, İskenderun’a özgü Jumbo karides, eşsiz manzaraları, elit kafeleri, bozulmamış coğrafyası tanıtıldı.

itso-ordu-ziyaret2

Toplantının açılış konuşmasını yapan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil; “Akdeniz’in incisi İskenderun, Karadeniz’in incisi de Ordu. İskenderun’un eksiği çok, yeniden yapılanmaya çalışıyoruz. Altyapı olarak 57 yıl sonra iktidarla kavuştuk. İskenderun’un devletten, hükümetten çok alacağı vardı şimdi alabiliyoruz çok sağ olsunlar. Türkiye’nin 5. büyük Teknik Üniversitesi İSTE açıldı bizim için çok büyük ve çok önemli bir adımdı. Ordu ve İskenderun’u birleştirmek Karadeniz’i ve Akdeniz’i birleştirmek! Ordu ve bizim için çok önemli. Suriye meselesini de bir çözüme kavuşturduğumuz zaman Ortadoğu’ya bu yol üzerinden geçiş yapacaklar. Amanoslar tünelinin de bu konu da ayrı bir yeri var” dedi.

Daha sonra söz alan İTSO Başkanı Levent Yılmaz, Ordu heyetine İskenderun ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Yılmaz; “Doğup büyüdüğüm memleketim Ordu’yu ve 34 yılı aşkın süredir yaşadığım ikinci memleketim olan İskenderun’u aynı platformda buluşturan, oldukça önemli bir projenin bilgilendirme toplantısında ev sahipliği yapıyor olmak, beni çok gururlandırmaktadır. İskenderun’un stratejik konumu, kozmopolitik yapısı, kültürel zenginliği, ülke çapında ön plana çıkan, farklı din mezhepleri ile ender kentler arasında yer almaktadır. Türkiye istatistik kurumu verilerine göre İskenderun’un nüfusu Hatay’ın nüfusunun %16’sını oluşturmaktadır.

itso-ordu-ziyaret4

İskenderun nüfus büyüklüğü bakımından 16 ilden daha büyüktür. İhracat şampiyonu iller arasında 10. sırada yer almaktadır. İskenderun lokomotif sektörler arasında, lojistik, limanı, su ürünleri, demir çelik sanayisi bulunmaktadır. Türkiye çelik-iş derneği satışlarına göre ülkemizin ham üretim kapasitesinin %31’lik yani 16 milyon tonluk kısmı İskenderun körfez bölgesinden karşılanmaktadır. İskenderun körfez bölgesidir. Ülkemizde filtre sektörünün toplam üretim kapasitesinin ve üretiminin yaklaşık %65’lik bölümü İskenderun’dan yapılmaktadır. Ayrıca bölgemizdeki firmaların Türkiye’nin filtre sektörü cirosundaki payı da  %58 oranındadır.

Bir Körfez Kenti olan İskenderun’da su ürünleri sektörü de gelişmiştir. Bölgemizden; Lübnan, Libya, İsrail ve Irak gibi Ortadoğu Ülkelerine yıllık ortalama 20 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı yapılmaktadır. İskenderun Körfezi; Akdeniz’in en doğusunda bulunan ve Avrupa’yı Ortadoğu’ya bağlayan önemli bir kapı konumundadır. Bölgemiz, iktisadi ve demografik merkezleri birbirine bağlayan coğrafi konumu ile uluslararası ulaşım açısından önemli bir geçiş noktasıdır. Bölgemizde bulunan Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapılarının Ortadoğu Ülkelerine açılması, İskenderun Limanı’nın stratejik konumu ve bölgemizin demiryolu ağı bir arada düşünüldüğünde; bölgemizin lojistik sektöründeki potansiyelinin oldukça yüksek olduğu ifade edilebilir.

itso-ordu-ziyaret3

Bölgemizde yükleme ve boşaltma yapılan birçok liman ve iskele bulunmaktadır. Doğal liman özelliğine sahip limanımız, Akdeniz’in en modern ve en büyük konteynır terminalleri arasında yer almaktadır. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun diğer ülkelere açılan kapısı konumunda olan limanımızın yıllık yük elleçleme kapasitesinin 1 milyon teu olduğu bilinmekle birlikte, yaklaşık 50.000 dönümlük araziye kurulacak olan Hassa Organize Sanayi Bölgesi ve Amanos Tünel projesi gibi yatırımların tamamlanması ve diğer sektörlere entegre edilmesiyle yıllık elleçleme kapasitesinin 3 milyon teu’ya ulaşacağı öngörülmektedir” şeklinde konuştu.

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, toplantının ana gündem konusu olan Karadeniz-Akdeniz Bölünmüş yol projesi hakkında detaylı bilgiler vererek; “Bölgemizin lojistik sektöründeki potansiyelini ifade ederken bugünkü toplantımızın konusu olan Karadeniz Akdeniz Bölünmüş yol projesine de değinmek istiyorum. Ordu’dan başlayıp İskenderun’a inen; Karadeniz-Akdeniz Bölünmüş Yol Projesi’nin tamamlanmasıyla; Akdeniz’de üretilen tüm ürünlerin Karadeniz üzerinden Kafkas Ülkelerine ve Karadeniz’de imal edilen malların Akdeniz’e nakliyesinde en kısa süreye ve en uygun maliyetlere ulaşılmış olunacaktır.

Ülkemizdeki 5 coğrafi bölgenin, 40’ın üzerinde ilin ve birçok ülkenin faydalanacağı Karadeniz Akdeniz otoyol projesini güncel tutmak ve proje hakkında farkındalık yaratmak amacıyla gerekli çalışmaları yapmaktayız. Proje ile ilgili olarak; meclis üyelerimizi, yerel basınımızı, bölgemizdeki bürokratları ve siyasilerimizi bilgilendirmekteyiz. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, oldukça önemsediğimiz bu projeye imkânlarımız ve yetkilerimiz müsaade ettiği kadarıyla katkı sağlamaya devam etmek istiyoruz. 140 yıllık bir proje olan, Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak bölünmüş yol projesinin büyük bir bölümünün tamamlandığını ve kalan bölümünün 2017 yılı içerisinde bitirileceğini biliyoruz” dedi. Yılmaz, konuşmasının sonunda İTSO hakkında bilgiler de verdi.

itso-ordu-ziyaret5

Ordu Ticaret Odası Başkanı Servet Şahin ise, 140 yıllık projenin hayata geçirilmesi için çaba sarf ettiklerini belirterek; “İskenderun’da yine bir Ordu’lu Başkanımız ile birlikte el ele bu projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. Karadeniz Akdeniz yolu üzerindeki illerle birlikte hareket edersek bu yol daha kısa sürede bitecektir. Biz bu projeyi, Karadeniz ve Akdeniz üzerindeki iller arasında ticari ve sosyal ilişkileri geliştirmek için bir Kalkınma Ajansı Projesi olarak yaptık. Karadeniz ile Akdeniz arasında 5 tane ili kapsayan bir projeyi uyguladık. Bu yol Karadeniz’i Akdeniz’e buluşturacak çok kısa bir yol olacak.  İnşallah 140 yıldır yapılamayan bu yolun 2017 yılı sonunda bitirileceğine inanıyorum. Ordu ile İskenderun arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin bu yolun tamamlanması ile daha da artmasını temenni ediyorum” dedi.

Toplantıda son olarak söz alan İskenderun kaymakamı Hasan Özyiğit ise, Kültürel ve ticaretin gelişmesinde ulaşımın önemli bir araç olduğuna vurgu yaparak; “Bu proje, Karadeniz ile Akdeniz buluşacak. Karadeniz Akdeniz bölünmüş yol projesinin tamamlanması ile Ekonomik olarak Karadeniz’i Akdeniz ekonomisi ile birleştirmek, hem sosyal ve kültürel, hem ticari, hem de turizm ilişkilerini güçlendirmek açısından bu yolun önemi çok büyük ve çok ciddi bir yatırım olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla ben de bu yatırıma katkısı bulunan yetkililerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Karadeniz’in ekonomik imkanları ve ürettikleri mamullerin Ortadoğu’ya ulaşması için İskenderun en önemli unsurlardan birisi olacaktır. Dolayısıyla Karadeniz Oto yolunun anlamı bir kat daha atıyor. İnşallah bölgemiz huzur bulduğu zaman üretilen ürünlerimizin Ortadoğu ile Kafkaslar ile ve Uzakdoğu ülkeleri ile buluşmada İskenderun yine bir merkez konumunda olacaktır. Dolayısıyla hem Ordu, hem Akdeniz Bölgesine çok ciddi faydaları olacaktır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından ziyaretin anısına Ordu Ticaret Odası Başkanı Servet Şahin’e, Ordu Ticaret Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal’a, Ordu Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Nasuhbeyoğlu’na ve Ordu Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Züleyda Çelebi’ye İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen ve İTSO Yönetim kurulu üyesi Senem Akpınar tarafından kahve ve fincan takımı hediye edilirken, Ordu Ticaret Odası heyeti de İTSO Yönetimine plaket ve Ordu’ya has Fındık paketlerini hediye ettiler. Ordu’dan gelen heyet Ticaret ve Sanayi Odasındaki toplantının ardından İskenderun sahilini ve şehri de gezme ve görme imkanı buldular.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here