100 Günü Aşan Sürede Bizim Mehmet… (1)

0
37

Yıllardır, yeni seçilen belediye başkanlarını değerlendirmek için acele etmem. Genellikle onların, görevde 100 günü geçirmelerini beklerim. Çiçeği burnunda İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez’i de 100 günü aşkın bir süredir bekledim. Şimdi kendimce ilk 100 günün ve bugünlerin değerlendirmesini yapacağım.

Bizim Mehmet, göreve hızlı başladı. Mazeret üretmeyen bir anlayışla hemen kentin ana noktalarını bol suyla yıkattı, süpürgelerle temizletti, ‘Nasılsa deprem olmuş. Ortalığı pislik götürse ne olur’ anlayışından vazgeçti. İskenderun Belediyesi’nin bir şekilde çalışan mekanizmasını çok daha çalışır hale getirdi. Temizlikte, diğer hizmetlerde sahada ve ön saflarda yer alması, belediye personeline diplomatik bir mesaj oldu. Bizim Mehmet adeta ‘Ben çok çalışırım. Çalışanı da severim’ mesajını verdi. Esasen Mehmet başkan, kim çalışıyor, kim çalışıyormuş gibi yapıyor onu gayet iyi bilenlerden. Belediye başkanlığı öncesi altı dalda faaliyet gösteren dört şirketin kurucusu ve yöneticisi olması hesabıyla İskenderun Belediyesi çalışanlarını da rahatça gözlemleyebiliyor.

*Başkan Dönmez Ağırlıklı Olarak Sahada Oldu

Mehmet Dönmez başkan makamda oturmayı tercih etmedi. Ağırlıklı olarak saha da oldu. Kendi diliyle ifade etmiş ve “Ben şantiye şefiyim” demişti. Gerçekten hem bir orkestra hem de bir şantiye şefi gibi görev yaptı. Mecbur kalmadıkça kravat takmadı, takım elbise giymedi, spor giyinmeyi tercih etti. İskenderun genelindeki 45 mahalleye eşit hizmet götürme gayretinde oldu. Sıcak asfalt serimi (yol yapımı) asfalt yamalar, parke döşeme, kaldırım karosu yenileme, kaldırım taşı onarımları, çevre ve peyzaj düzenlemelerinde, tüm mahallelere sırayla hizmet vermenin gayretinde oldu. Kent girişine, bir, iki bulvara öncellikle el attı. Çiçeklendirme, ışıklandırma ve süsleme hizmetleri dikkat çekti, göz doldurdu. Park ve Bahçelerin genel bakımı, temizliği eskisinden daha özenli yapıldı.

Deprem sonrası Meydan Mahallesi’ne yığılan deprem, molozlarını ve depremde hasar gören çöpe atılan eşyaları hummalı bir çalışma ile temizletti. Bu alandan çıkan 140 kamyon moloz, çalışmanın büyüklüğünü gösterdi…

Hatay ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi gibi belediyelerden hizmet ve araç takviyesi aldı. Bu belediyelerle, İskenderun’da yapılması gereken hizmetleri istişare etti. Bazı hizmetlerde, uzmanlaşmış belediyelerden hem hizmet aldı hem de o hizmetin budan böyle İskenderun Belediyesince yapılmasına öncülük etti.

*Belediye Medya Birimini ve Kendi Sosyal Medya Hesabı

İskenderun Belediyesi medya biriminden daha çok yararlanır oldu. Sosyal medya unsurunu da etkin kullanmaya başladı. 3 dakikayı geçmeyen genellikle 2 dakika 40 saniye veya 1 dakika 35 saniye süren hizmet tanıtım videoları, hizmet haber, bülten ve fotoğraflarından daha etkili oldu. Anlaşılan, birim yetkilileri telif hakkı dolayısıyla her müzik fonunu kullanamıyorlar. Ancak sürekli aynı fon müziği de hizmet videolarını monotonlaştırıyor.  Fon müziği, olabildiğince değişik kullanılırsa, hizmet videoları farklılık gösterir.

İlk gün makam kapısını sökme fikri gereksiz bir eylemdi. Elbet makam kapısı herkese açık olmalı ama kurumun yani belediyenin de bazı özel bilgilerini muhafaza etmek adına kapı gerektikçe kapalı olmalı, gereken hallerde ise kapı sökülmeden açık olmalıdır…

Başkan Dönmez, icracı müdürler ve hizmet alacak mahallenin muhtarıyla saha da beraber olmayı tercih ediyor. Bunun hizmet kalitesini arttıracağına inanıyor, ortak mutabakatla yapılan hizmetlerin daha yararlı olacağını düşünüyor.

*Geri Dönüşlere Dikkat!…

100 günü aşan hizmet süresinde Başkan Mehmet Dönmez geri dönüşlerde sınıfta kaldı. Kendisini arayana, SMS’le ulaşan vatandaşların bir bölümüne yeterli geri dönüşü yapamadı. Sebep yoğunluk. Masanın iki ucunda yani hem medya hem de belediye tarafında oturmuş biri olarak bu yoğunluğu çok iyi bilenlerdenim. Ancak yine de günde yarım saat ya da bir saat sadece elzem geri dönüşlere vakit ayırmak gerekir.

Seçim dönemlerinde nasıl herkese yetişme gayreti oluyorsa, seçim sonrası da nezaketen bir geri dönüş sağlanmalıdır. Bugün siyaseten yarı yolda kalan pek çok siyasetçiye küskünler darbe vurmuştur. Her bir küskün, onlarca küskün yaratır. Bunlar da zaman içinde binlere, on binlere dönüşür.

Her seçilen belediye başkanı ve kadrosu, 5 yıl bitmeyecek sanır. Bu yüzden çoğu zaman bu konuda umursamaz tavırlar takınırlar. Sayılı gün geçip, açıkta kalınca hatalarını anlarlar ancak iş işten geçmiştir. Geri dönüşlerde elbet bire bir herkese dönmek mümkün olmayabilir. Ancak belli bir sayıda bir dönüş bile vatandaş ve seçmen memnuniyeti yaratır…

*Atatürk Anıtının Yeniden Kullanılır Hale Gelmesi Beceri ve Başarıdır

Atatürk Anıtı’nın yeniden kullanılır hale getirilmesi çok isabetli bir operasyon aynı zamanda beceridir. Anıtın festivale beş kala yenilenmesi Başkan Mehmet Dönmez’in sorunu kafaya taktığının gösterir. Kentin en önemli alanının bir yılın sonunda halka ve etkinliklere açılması bence başarıdır. Elbette halen kıyı tahkimatından ve Atatürk Alanında yapılan çalışmaların yeterliliğinden emin değilim. Tüm çağrılarıma rağmen İskenderun Körfezi’nin deniz dibi taban haritası çıkartılmadı. Körfez tabanında kırıklar var mı bilinmiyor? Önümüzdeki günler ve kış mevsimi bir kere testimiz olacak. Hâlbuki bu işi yapacak Oşinografi Dairesi diye bir kurum halen başkent Ankara’da duruyor…

5 Temmuz 2024 Festivalinin depremden sonra yapılması, moralsiz İskenderun yaşayanlarına moral olmuştur. Çeşitli etkinlikler, konserler renkli görüntülere neden olmuş ve kent halkı bir nebzede olsun stres atabilmiştir. Festivalin normalleşmeye ve moral faktörlere olumlu katkısı olmuştur. Atatürk Anıtının tekrar kullanılır hale gelmesi ve 5 Temmuz Festivali, Bizim Mehmet’in ekibiyle birlikte İskenderun’a 5 Temmuz hediyesi olmuştur…

*Ressam Erdoğan Akın…

Çok yönlü sanatçı, gönül adamı Erdoğan Akın eliyle kentin pek çok yerine muhtelif manzaraların resmedilmesi isabetli bir hizmet olmuştur. İskenderun kenti olabildiğince inşa edilene kadar depremin acı kalıntılarını, görüntülerini ve virane olmuş kimi yerleri kamufle etmek ya da güzelleştirmek adına yapılan iyi niyetli çalışma, Erdoğan Akın’ın fırça darbeleriyle geleceğe umut, ışık ve moral olmuştur. Atanmış ya da seçilmiş olsam hemen bugün Erdoğan Akın’a hizmetleri için şükran plaketi sunardım. Ressam Erdoğan Akın, İskenderun Belediyesi projesinde yer almadan önce kaldığı konteyner kentleri ücret almaksızın, desteksiz bir biçimde elinden geldiğince çizimleriyle süslemişti. Eline, emeğine ve yüreğine sağlık Erdoğan Akın…

*Ağaç Sökme ve Dikme Makinesi…

Bizim Mehmet, Ağaç Sökme ve Dikme makinesiyle, ağaçların yerlerini mecburiyetten değiştirdi ve ağaçların yeni dikildikleri yerde yara ve hasar almadan yeniden yeşermelerini başardı. Daha önceki yıllarda ilkel yöntemlerle sökülen ağaçlar genelde heder oluyor, yeni yerinde solup, sararıyordu. Sonrasında da kesilip yok oluyorlardı.

Başkan Mehmet Dönmez, İskenderun Belediyesi meclis üyeleriyle iyi bir diyalog içinde. Gerek kendi partisi gerekse muhalefet meclis üyeleriyle uyumlu bir çalışma sergiliyor. Muhalefet meclis üyelerinin dikine gitmiyor, onların sözünü kesmiyor, onlara hitap ederken saygılı bir üslup kullanıyor. Her daim yapıcı olma yolunda.

Yine İskenderun Kaymakamı, Kaymakamlığa bağlı kurumların müdürleriyle, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve Hatay Valisi ile olumlu ilişkiler içinde. Özel sektör kurum yönetici ilişkilerinde de durum aynı yani olumlu.

*Biz Kırk Kişiyiz, Birbirimizi Biliriz…

Mehmet Dönmez başkan seçim sonrası kendisini haklı sebeplerle eleştiren medya mensuplarını da gözünün üstüne kaş var mantığıyla maksatlı olarak eleştirenleri de gördü. ‘Biz kırk kişiyiz, birbirimizi biliriz’ misali kimin hangi amaçla kalem oynattığını bilen biri. Bizim Mehmet, basınla bugün beraber değil ki. Pek çok basın mensubunu yıllar öncesinden tanıyor. Sahibin Sesi plak markasını tanıyor! Ana gaz noktasını ve yan unsurlarını biliyor! Genel anlamda ve siyaset de ihanetleri görmüş, her devrin adamlarını gözlemlemiş, menfaat bitince anıda U dönüşlerine şahit olmuş ve halen de olan biri. Dolayısıyla haklı eleştirilere hoş görüyle yaklaştığı gibi maksatlı eleştirileri de kırmadan, dökmeden göğüslemeyi tercih ediyor…
Devamı Yarın…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here